Nors statybose karšta ir darbuotojams tenka braukti prakaitą, tačiau nekilnojamojo turto rinka, Lietuvos banko skaičiavimu, vėsta jau nuo praėjusių metų spalio.

„Dabartinis būsto kainų lėtėjimas vyksta, jeigu taip galima sakyti, sklandžiai. Iš tiesų, jį labiau galima vertinti ir kaip grįžimą į įprastas vėžes, po spartaus augimo laikotarpio“, – teigė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus.

Padidėjus palūkanų normoms, Lietuvos bankas kalba ir apie kritusį būstų pardavimą. Pavyzdžiui, balandžio mėnesį Vilniuje nupirkta 4 kartus mažiau nei tuo pačiu metu praėjusiais metais.

„Būsto kainų pervertinimas, mes visai neseniai kalbėjome, kad jis siekia beveik dešimtadalį. Šiuo metu skaičiuojame, kad jis sumažėjo iki 2 procentų“, – teigė G. Šimkus.

Kad gyventojai prieš imdami paskolą dabar devynis kartus pamatuoja – rodo ir nuomos rinka.

„Nuomos pasiūla rinkoje, kiek yra siūloma nuomotis, kiek skelbimų yra, Vilniuje sumažėjo 22 procentais, Kaune – 14 procentų“, – pasakojo „Mano namai“ vadovas Aurimas Čiagus.

Tie, kurie būsto neįperka, o įsipareigoti bankui nesiryžta, lieka prie nuomos sutarčių.

„Už nuomą moku 220 Eur, plius mokesčiai, bet gyvenu aš 16 kvadratinių metrų bute, pusrūsyje ir planuoju persikraustyti“, – su LNK žiniomis dalinosi mergina.

„Už dviejų kambarių butą – 770 Eur, daugoka“, – pasidalino kitas vaikinas.

Žvėryno panoramos

Ekspertai sako, kad artimiausiu metu – kainuos dar daugiau, esą jau dabar būsto nuomos pelningumas Vilniuje ir Kaune sumažėjo.

Atsižvelgiant į aplinkybes, nuomos kaina šiemet augs maždaug penktadaliu.

„Kaip keisis gyventojų skaičius, kokiomis sąlygomis būstą galės išnuomoti nuomotojai, tai yra, ar jie nuomos anksčiau įsigytą būstą ir nejaus spaudimo didinti nuomos kainas, ar, galbūt, tai bus naujos statybos būstas, įsigytas tokiomis pačiomis sąlygomis, kokiomis jį turėtų įsigyti gyventojai“, – aiškino nekilnojamojo turto analitikas Tomas Sovijus Kvainickas.

„Nuo naujų metų Vilniuje pabrango 10 procentų, o Kaune 7,5 procento“, – teigė A. Čiagus.

Sostinėje vidutinė išnuomoto buto mediana siekia maždaug 550 eurų, vidutinis buto plotas – 45 kvadratiniai metrai, tad išlaidos už nuomą mėnesiui turėtų didėti maždaug 100 euru.

Anot ekspertų, toks brangimas nebus laikinas.

„Aš manau, kad tai bus tiesiog nauja, normali kaina“, – teigė A. Čiagus.

Sakoma, kad nuomos kainos kristų tik padidėjus pasiūlai. „Mano namai“ vadovas A. Čiagus pasidalino labiausiai tikėtinu variantu.

„Laikinai atvykę gyventi iš Ukrainos žmonės išvyktų, pavyzdžiui“, – teigė jis.

Kada taip galėtų nutikti – neaišku, o būsto kainos smarkiai paveikti neturėtų ir rudenį prognozuojamas ekonomikos susitraukimas.

„Viskas priklausys nuo recesijos stiprumo. Jeigu tai nėra stipri recesija, tuomet tos kainos gali keistis labai minimaliai. Jeigu tai yra stipresnė recesija, vėlgi, kainų pokytis bus toks, kuris lemia mažiausią žalą, mažiausią nenaudą pardavėjui“, – aiškino aiškino nekilnojamojo turto analitikas Tomas Sovijus Kvainickas.

„Reikšmingesnis ekonominės situacijos pablogėjimas gali lemti didesnį būstų rinkos nuosmukį ir, atitinkamai, poveikį bankų sektoriuje, kuriame basto paskolos ir paskolos būstus statančioms įmonėms sudaro didelę dalį visų paskolų“, – teigė Lietuvos banko valdybos pirmininkas G. Šimkus.

Sostinėje, 50 kvadratų buto, su visa apdaila, vidutinė kaina svyruoja maždaug apie 140 tūkstančių antrinėje rinkoje. Pirminėje rinkoje panašaus dydžio butas kainuoja maždaug 170 tūkstančių.

Plačiau LNK reportaže: