Vietoje siuvėjų – IT specialistai

Rudens pradžioje įmonė „Project Lilium“ iš drabužių gamintojos „Lelijos“ nusipirko apie 30 tūkst. kv. m ploto pastatų kompleksą, įsikūrusį sostinės Panerių gatvėje. Šioje vietoje ketinama plėtoti dar vieną „Tech zity“ technologijų miestelį. Šio projekto drauge ėmėsi verslininkai Darius Žakaitis, „Tech zity“ vadovas, ir Mantas Mikuckas, „Vinted“ vykdomasis direktorius.

Delfi jau rašė, kad dėl sumažėjusios gamybos „Lelija“ optimizuoja veiklą, tačiau dalyje pastatų toliau savo veiklą tęs. Įmonė trečdalį ploto (apie 10 tūkst. kv. m) nuomosis. Interviu su „Lelijos“ ilgamete vadove Gene Zaveckiene galite paskaityti čia.

D. Žakaitis Delfi pasakoja, kad jau kitąmet žadama pradėti rekonstrukcijos darbus.

„Kadangi „Lelijos“ gamyba sumažėjusi, kitais metais ji atsikraustys į vieną didelį korpusą, o kitus pradėsime renovuoti ir konvertuoti į startuolių centrą“, – sako jis.

Konvertuoja senus pastatus

Tai – jau ketvirtas ir didžiausias „Tech zity“ renovacijos ir konversijos pavyzdys. Kiti projektai valdomi Vilniuje, Druskininkuose ir Klaipėdoje.

„Laikausi tokios nuomonės, kad tvariausias būdas yra ne griauti ir statyti naujus, o pabandyti pritaikyti industrinį paveldą naujam gyvenimui ir funkcijai. Su tokia filosofija mes ir vystome tiek ir Sapiegų parke „Tech parką“, tiek „Tech loftą“ konvertavome iš sandėlio, tiek ir Druskininkų „Tech spa“, – vardija D. Žakaitis.

Tiesa, Panerių gatvėje planuojama ir naujų pastatų: „Yra galimybė porą nedidelių pastatų įterpti, kad jie gražiai derėtų, bet tai dar tik ateities vizijoje. Dabar pradėsime nuo esamų industrinių patalpų konversijos.“

Naujamiestyje mato daug perspektyvų

Verslininkas pasakoja, kad naujų patalpų ilgai ieškota būtent Naujamiesčio mikrorajone. Čia jis mato daug perspektyvų.

„Šis rajonas atsigauna. Kadangi pradėjome nuo „Tech lofto“ Algirdo gatvėje, matome, kad žmonės labai patenkinti šia vieta. Taip pat matome, kaip kaimynai „Cyber city“ plečiasi. Todėl matome didelį Naujamiesčio potencialą“, – sako pašnekovas.

Darius Žakaitis

O „Lelijos“ pastatų kompleksas, anot jo, užbūrė savo gera aura.

„Vienas gana didelis kompleksas maždaug 1940 m. statybos, mano nuomone, yra vienas iš gražiausių industrinio paveldo pastatų Vilniaus mieste, statytas dar lenkų kaip siuvimo fabrikas. Jis turi savo aurą, dvasią ir išskirtinumą. Konvertuodami jį tikrai norėsime atverti savo bendruomenei, miestiečiams. Kiti pastatai irgi gero stovio, tinkami mūsų bendruomenei dirbti bei pramogauti“, – kalba D. Žakaitis.

Derybos užtruko porą metų

Naujame „Tech zity“ miestelyje planuojama įrengti administracines patalpas, trumpalaikes ir ilgalaikes darbo vietas, parduotuvių, maisto halę, nedidelį sporto klubą, kirpyklą ar SPA, bendragyvenimo (angl. Coliving) korpusą, konferencijų centrą, pramogų kampelį. Čia turėtų tilpti apie 4,5 tūkst. darbo vietų.

Visas projektas pareikalaus apie 50 mln. eurų.

Vadovas aiškina, kad naujų patalpų paieškos ir derybos užtruko ilgai.

„Tikrai taip. Tokie dideli ir kompleksiniai projektai labai ilgai užtrunka – porą metų ieškojome susitarimo. „Lelija“ dar kurį laiką nuomosis tas patalpas, tad jiems reikia laiko ir atlaisvinti, ir optimizuoti gamybos procesus, nes dalis buvo nenaudojama. Tokie sandoriai labai netipiniai ir kompleksiniai“, – teigia D. Žakaitis.

Kas bus pirmieji naujakuriai?

Pasiteiravus apie tai, ar pirmieji atsikraustę į „Tech zity“ galėtų būti netoliese, Švitrigailos gatvėje, įsikūrusi bendrovė „Vinted“, mat drabužių mainų platforma sparčiai auga ir netrukus gali nebetilpti biurų pastate „Uptown Park“, pašnekovas pažymi, kad dar anksti kalbėti apie įmones.

„Dar tik mėnesis, kai tapome savininkai, pradėjome planavimo darbus. Bet susidomėjimą turime labai didelį. Nes mūsų bendruomenė sparčiai auga, kitose vietose neturime laisvų plotų, todėl paklausą jaučiame, bet dar šiek tiek anksti, nes neturime, ką parodyti ir pažadėti žmonėms. Jiems reikia terminų, išplanavimo.

Pirmiausia reikia suprasti, ką reikia ir kiek galime padaryti, kokie terminai, nes, kaip žinia, šiais laikais labai komplikuotos statybos, medžiagų tiekimas. Iššūkiai turbūt šie pagrindiniai. Norint su kažkuo kalbėti reikia pasiruošti pokalbiui. Esame tik planavimo stadijoje“, – sako verslininkas.

Mantas Mikuckas

Pats teritoriją nupirkęs ir pagrindiniu „Project Lilium“ akcininku esantis M. Mikuckas VŽ tvirtino, kad jos ateitis nebus susijusi su „Vinted“.

„Į projektą atėjau kaip finansinis investuotojas, pats nieko vystyti neplanuoju. Tai mano asmeninė investicija, nesusijusi su „Vinted“, – įmonė šiuo metu yra įsikūrusi Švitrigailos gatvėje ir dar ilgai ten būsime“, – VŽ sakė jis.

Kitais metais planuojama pradėti statybų darbus, o juos užbaigti per 3-4 metus. Taigi „Tech zity“ miestelis turėtų stovėti 2025 m.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (99)