Paskolos būstui šiais metais gali pasiekti rekordą – 1,5-1,8 trilijono rublių (108,7 milijardo litų). Tokias prognozes pateikia „Būsto kreditavimo agentūra“, skelbia verslo naujienų tarnyba „Bloomberg“.

Kai investuotojai pabėgo iš Rusijos, nacionalinė valiuta kovo 13 dieną pasiekė rekordines 36,6 rublio už dolerį žemumas, nuo metų pradžios jos vertė krito 6 procentais. Rusai jau buvo patyrę per ankstesnes krizes, ką reiškia netekti santaupų.

Pavyzdžiui, per 1998 metų ekonominį nuosmukį, kai rublis per dieną nuvertėjo 27 procentais. Todėl dabar jie siekia įsigyti nekilnojamą turtą, pasiėmę tam kreditus, teigia Maskvoje įsikūrusios nekilnojamo turto brokerių kompanijos „Miel“ naujų namų pardavimo vadovė Sofija Lebedeva.

Žmonės, kurie turėjo grynųjų pinigų ir gavo savo pajamas rubliais, kreipėsi dėl paskolų, kad galėtų investuoti į turtą, kuris nestabilumo laiku yra labiausiai patikimas, - aiškina S. Lebedeva. - Rublio silpnėjimas paskatino paklausą“.

Dar nuo sovietmečio daug rusų yra savo butų savininkais. Naujausiais „Būsto kreditavimo agentūros“ duomenimis, apie 85 procentai iš šalyje registruotų 62 milijonų butų iki 2012 metų pabaigos yra privačiose rankose.

Rusijos dviejų trilijonų dolerių (5,08 trilijono litų) ekonomika, išgyvenanti investicijų sumažėjimą bei darbo užmokesčio augimo sulėtėjimą, greičiausiai jau paniro į recesiją.

Rusijos prezidento Vladimiro Putino nesutarimai su JAV ir Europa dėl Ukrainos tapo papildomu trukdžiu šalies ekonomikos augimui, įskaitant po Krymo perėmimo pritaikytas sankcijas Rusijos pareigūnams ir vadovams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)