Klaipėdos apygardos prokuratūra, išnagrinėjusi Valstybės kontrolės ir Seimo narių pareiškimą dėl poilsinio pastato perdavimo Lietuvos kapucinų Lurdo viceprovincijai nustatė, kad viešasis interesas pažeistas nebuvo, nes pastatas prie jūros su beveik 9 arų ploto žemės sklypu iš tiesų vertas vos 258 tūkst. litų.

Nekilnojamojo turto ekspertai tvirtina, jog kapucinams atitekusį pastatą galima parduoti mažiausiai už 2 mln. litų, rašo dienraštis "Lietuvos rytas".

Prieš dvejus metus Registrų centro nustatyta valstybės turto verte suabejojęs Seimo Audito komitetas kreipėsi į Valstybės kontrolę. Įtarimų, kad poilsio pastatas yra įvertintas pernelyg maža suma, kėlė ir tai, kad Turto fondo specialistai jį buvo įkainoję beveik du kartus daugiau – 480 tūkst. litų.

Buvo nustatyta, kad turto vertinimas buvo atliktas nesilaikant vertinimo metodikų reikalavimų, bet su didesne Turto fondo nustatyta pastato verte nesutikę kapucinai kreipėsi į tuomečio premjero Andriaus Kubiliaus tarnybą. Tada iš naujo įvertinti objektą Registrų centrui pavedė Vyriausybės kancleris.

Valstybės kontrolė nustatė, kad beveik du kartus mažesnę kainą nustačiusio Registrų centro vertinimo ataskaita Vyriausybei galėjo būti pateikta tik pirma teisme nuginčijus ankstesnį Turto fondo vertinimą, o Registrų centro vertinimo ataskaitos trūkumus prokuratūra įvardijo kaip procedūrinius pažeidimus, neturėjusius įtakos rinkos kainai nustatyti.

Kaip rašo "Lietuvos rytas", prie jūros esančio poilsio pastato perdavimo kapucinams aplinkybes tyrusiems prokurorams neužkliuvo ir tai, kad religinei bendruomenei jau buvo kompensuota už prarastą turtą.

Prieš karą kapucinų Plungėje valdyti trys pastatai buvo įvertinti 590 tūkst. litų. Tačiau jų nebuvo galima grąžinti natūra, nes šiandien du iš jų yra tapę gyvenamaisiais namais, o trečiajame veikia gimnazija Kompensuodama šį prarastą turtą per 2010 ir 2011 metus valstybė kapucinams įvairiose šalies vietose perdavė net 17 statinių, kurių vertė siekė 442 tūkst. litų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)