Vietos spauda pranešė, kad pilies Rivjeroje pirkėjas yra Ukrainoje gimęs „WhatsApp“ pranešimų paslaugos vienas iš įkūrėjų.

2013 m. Jungtinėje Karalystėje neaiškiomis aplinkybėmis miręs B. Berezovskis padėjo prezidentui Vladimirui Putinui iškilti į valdžią, bet vėliau pateko į jo nemalonę. Įtakingas magnatas įsigijo „Chateau de la Garoupe“ Žydrojoje pakrantėje praėjusio amžiaus dešimtąjį dešimtmetį, kai valdžioje buvo pirmasis posovietinės Rusijos prezidentas Borisas Jelcinas.

Borisas Berezovskis

Prancūzijos valdžia konfiskavo dvarą 2015 m., po dviejų metų, kai B. Berezovskis buvo rastas negyvas savo namuose Anglijoje, tuo metu jis jau buvo aršus V. Putino priešininkas. Britų koronerio tyrimas baigėsi atviru nuosprendžiu, o tai reiškia, jog nebuvo pakankamai įrodymų tiksliai nustatyti mirties priežastį.

Prancūzijos areštuoto ir konfiskuoto turto valdymo ir susigrąžinimo agentūra („Agrasc“) konfidencialumo sumetimais neatskleidė nei pirkėjo tapatybės, nei sandorio kainos. Tačiau Prancūzijos regioninis dienraštis „Nice-Matin“ pranešė, kad turtas atiteko vienam iš „WhatsApp“ įkūrėjų Janui Koumui. Laikraštis nurodė, kad JAV milijardierius, kurio megajachta „Moonrise“ visą vasarą buvo prišvartuota Prancūzijos Rivjeroje, už turtą sumokėjo beveik 65 mln. eurų – tai vienas didžiausių „Agrasc“ pardavimų nuo pat agentūros įkūrimo 2010 metais.

Pilį prestižiniame Antibų kyšulyje pastatė britų pramonininkas ir parlamentaras Charlesas McLarenas. Nuosavybė turi turtingą istoriją, siejamą su tokiomis asmenybėmis kaip Pablo Picasso, Cole'as Porteris ir Ernestas Hemingway‘us. Pasak „Agrasc“, išskirtinės architektūros pilis yra kultūros paveldas. Pilis, kaip ir šalia esanti varpinė, taip pat priklausiusi B. Berezovskiui, buvo konfiskuota pripažinus, jog investicijų bendrovė „Sifi“ ir jos vadovas Jeanas Louis Bordesas, veikę B. Berezovskio naudai, plovė pinigus.

Prancūzijos valdžios institucijoms reaguojant į pradinį Rusijos pateiktą skundą prireikė 10 metų, kad išaiškintų sudėtingą pirkimo istoriją. Žydroji pakrantė buvo pamėgta turtingų rusų, amžių sandūroje ten lankydavosi imperatoriškoji šeima. Subyrėjus SSRS, ją pamėgo Rusijos oligarchai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją