Palangos meras Šarūnas Vaitkus pasakojo, kad miestui seniai reikėjo tokio objekto. Juk pajūrį treniruočių stovykloms kasmet pasirenka įvairioms žaidynėms besirengiantys pasaulinio lygio Lietuvos ir kitų šalių sportininkai. Kadangi iki šiol Palangoje nebuvo modernios, standartus atitinkančios sporto salės, sportininkams treniruotėms tinkamos vietos tekdavo ieškoti gretimuose miestuose.

Dabar, pastačius sporto kompleksą, čia galės būti rengiamos ir aukšto lygio varžybos.

„Tarptautinius standartus atitinkantis sporto kompleksas ne tik pagerins Palangoje apsistojusių sportininkų treniruočių sąlygas, bet ir padės plėtoti sporto ir aktyvų turizmą regione, išplės miesto gyventojų ir svečių sveiko gyvenimo būdo bei aktyvaus poilsio pasirinkimo galimybes, padidins Palangos konkurencingumą bei patrauklumą“, – įsitikinęs meras.

Sprendimus padiktavo aplinka

Suprojektuoti sporto kompleksą patikėta projektų plėtros grupei UAB „Simper“. Architektūrinės dalies autoriais jie pasirinko UAB Gedimino Jurevičiaus studiją.

Kaip pasakojo vienas iš architektūrinės dalies autorių architektas Matas Jurevičius, projektuojant pastatą stengtasi atsižvelgti į jautrų urbanistinį audinį, įsilieti į jį niuanso principu. Nesinorėjo tankiai urbanizuotą mažaaukščių statinių vietovę „pabaigti“ griozdišku tūriu.

Projektuotojai patvirtino, kad sporto komplekso išvaizda yra įkvėpta jūros.

„Man jūra visada asocijavosi su bangomis ir vėjo lenkiamomis pušimis. Tai ir padiktavo pastato formą, kuri yra tarsi žemyno link besiritanti banga“, – pasakojo M. Jurevičius.

Š. Vaitkus mano, kad nestandartinė forma Palangos sporto kompleksą padarė išskirtinį.

„Nestandartinė, lūžtančią bangą primenanti stogo forma, manau, yra puikus sprendimas, išskiriantis naująjį Palangos sporto kompleksą iš kitų šalies arenų ir pabrėžiantis pajūrio krašto ypatingumą“, – džiaugėsi Palangos meras.

Fasadui – eglinės dailylentės

Universalus sporto kompleksas Palangoje
Aplinka padiktavo ir tai, kad pastato fasadas buvo suprojektuotas iš medinių lentų: juk aplink areną – vien miškai bei mažaaukščiai mediniai gyvenamieji namai. Tad kitokio sprendimo nė negalėjo būti.

Medinį fasadą tiekė 19 m. darbo su mediena patirtį turinti UAB „Litimbera“. Ši įmonė generaliniam rangovui UAB „Rūdupis“ rekomendavo naudoti laiko patikrintą Skandinavijos šalių, kur vyrauja atšiaurūs, permainingi ir lietingi orai, praktiką.

Palangoje vyrauja jūrinis klimatas, todėl čia statomo universalaus sporto komplekso fasadui buvo pasirinktos eglių medienos šiurkštaus paviršiaus dažytos dailylentės. Jos buvo padengtos suomiškais vandens pagrindo dažais „Tikkurila“. Kadangi UAB „Litimbera“ glaudžiai bendradarbiauja su dažų „Tikkurila“ atstovais Lietuvoje, šie įmonei patikėjo ir dažų maišymo įrangą. Taupant laiką, dažai pagal pasirinktą kodą yra maišomi vietoje, produkcija dažoma uždaruose cechuose pramoniniu būdu. Užsakovui liko tik išsirinkti spalvą.

Savo indėlį į šį objektą gamybos įmonė „Litimbera“ atstovai pavadino greičiau kasdienybe nei iššūkiu. Bendrovė, kuri vadovaujasi nuostata gaminti tik kokybišką produkciją, dažnai susiduria su įvairiausiomis užsakovų bei architektų vizijomis ir pageidavimais.

Svarbiausias reikalavimas, kurį šiai bendrovei kėlė užsakovas, buvo paisyti terminų ir laiku pristatyti gaminį į objektą, išlaikyti visus šiam gaminiui keliamus technologinius reikalavimus.

Banga – iš lenktų medinių sijų

Iki žemės nusileidžiantis (o gal nuo žemės kylantis?), lenktas, neįprastos formos arenos stogas atlieka svarbų vaidmenį ne tik dėl to, kad taip padeda pastatui įgyti neįprastą, žavią bangos formą. Stogas yra ir vieno pagrindinių įėjimų į areną dalis.

Bangos formos stogo medines sijas gamino UAB „Jūrės medis“. Ši bendrovė turi nemažą darbo su sporto paskirties statiniais patirtį. Ji prisidėjo ir prie ledo rūmų Lenkijoje, sporto arenos Šiauliuose, futbolo maniežo Marijampolėje bei kitų sporto paskirties statinių statybos.

Įgyvendindama Palangos sporto komplekso projektą, UAB „Jūrės medis“ turėjo suprojektuoti ir pagaminti lenktas atramines stogo sijas iš klijuotos medienos.

Pastato stogo konstrukcijai buvo panaudota 13 sujungtų lenktų medinių atraminių stogo sijų, pagamintų iš eglių medienos. Sijų skerspjūvis – 22 x 196 cm. Ilgiausių vientisų sijų ilgis siekė 35 metrus.

Panašius į šiuos stambių gabaritų inžinerinius medžio gaminius bendrovė „Jūrės medis“ gamina jau 40 metų ir tiekia juos ne tik Lietuvos rinkai, bet ir eksportuoja į ne mažiau kaip dešimtį kitų šalių.

Kaip sakė UAB „Jūrės medis“ generalinis direktorius Donatas Veinšreideris, klijuotos medienos konstrukcijos tokiuose pastatuose, kaip universalus Palangos sporto kompleksas, pasirenkamos dėl tvirtumo ir lengvumo. Klijuotos medienos konstrukcijų laikančioji galia, tenkanti konstrukcijos masės vienetui, yra didesnė, palyginti su gelžbetonio ar metalo konstrukcijomis. Tokios konstrukcijos tinkamesnės ir dėl didesnio jų atsparumo ugniai. Kilus gaisrui, šios konstrukcijos nesideformuoja ir ilgiau išsaugo savo laikančiąją galią.

Dar keletas priežasčių, kodėl pasirenkamos klijuotos medienos konstrukcijos, tai formų įvairovė, leidžianti įgyvendinti įvairius architektūrinius užmojus, išskirtinumas, grožis, estetika ir, žinoma, natūralumas.

Laiptai – idealiai lygūs

Universalus sporto kompleksas Palangoje
Universalus sporto kompleksas, kurio bendras plotas – 4 712 m2, bus dviejų aukštų, su papildomu techniniu aukštu. Laiptinėms naudoti bendrovės „Ukmergės gelžbetonis“ gelžbetoniniai laiptų maršai bei laiptų aikštelės, įrengtas modernus liftas. Iš viso Palangos sporto komplekse bus keturiolika laiptų maršų ir aštuonios laiptų aikštelės.

Kaip sakė AB „Ukmergės gelžbetonis“ pardavimo direktorius Sigitas Baltruškevičius, laiptų elementų gamybai buvo naudotos universalios vokiečių gamybos „Nuspl“ formos, kuriose gaminiai formuojami vertikalios padėties. Taip trys gaminio paviršiai būna klojininiai ir beveik idealiai lygūs, o nemažai įmonių šiuos gaminius naudoja be jokios papildomos apdailos.

Bendrovė „Ukmergės gelžbetonis“ laiptų elementams naudoja ir dar vieną vokiečių gamybos „Howal“ formą, kurioje gaminiai formuojami horizontaliai. Šioje formoje įmonė gali gaminti laiptų elementus iki 2,5 m pločio, taip pat galimi laiptų maršai su viena arba dviem aikštelėmis.

Kelios funkcinės zonos

Projektuotojai sporto kompleksą suskirstė į kelias funkcines zonas: bendrąją, sportininkų ir universalią sporto salę.

Bendrojoje zonoje numatytas pagrindinis įėjimas į sporto kompleksą, drabužinės, sanitarinių mazgų blokai bei viešosios erdvės, kuriose numatyta galimybė atsirasti maitinimo bei rekreacinėms zonoms. Visus šildymo ir vidaus vandentiekio nuotekų vamzdynus tiekė vienas Europos rinkos lyderių plastikinių vamzdžių sistemų gamintojas „Wavin“. Palangos arenoje nuotekoms įrengti naudota mažatriukšmė PVC sistema „Optima“, o vandentiekio ir radiatorių šildymui – daugiasluoksnių vamzdžių ir presuojamų jungčių sistemos „Wavin Tigris Alupex“ ir „Wavin Tigris K1“.

Sportininkų dalyje suplanuotos tiek lauko, tiek vidaus sporto šakų žaidėjams bei treneriams skirtos persirengimo patalpos. Čia bus ir kitos pagal reglamentą būtinos vietos, skirtos varžybų teisėjams, komisarui, atsiras medicinos punktas ir dopingo patikra. Arenoje bus įrengtos ir modernių treniruoklių sporto salės.

Unikalios konstrukcijos katilai

Palangos sporto kompleksą apšildys trys kondensaciniai vandens šildymo katilai „Wolf MGK 300“ (Vokietija), deginantys gamtines dujas. Kiekvieno jų galia – 300 kW. Šiuos katilus arenai tiekė UAB „Sanistal“.

Kaip sakė UAB „Sanistal“ šildymo produktų grupės vadovas Stasys Malinauskas, šios konstrukcijos katilai išsiskiria aukštu efektyvumu ir ekologiškumu. Jų naudingo veiksmo koeficientas siekia iki 110 %. Be to, dėl efektyvaus dujų sudeginimo šie katilai itin tausoja aplinką.

Pagrindinis šių katilų išskirtinumas, palyginti su kitais tokio pat tipo katilais, yra unikali konstrukcija su aukštos kokybės elementais. Šilumokaitis, degiklis ir valdymo automatika sukonstruoti taip, kad užtikrintų didelį katilų patikimumą. Dėl tokios konstrukcijos jie yra lengvai prižiūrimi ir užima labai mažai vietos. Pavyzdžiui, 4 m2 plote galima įrengti 1 200 kW galios šilumos šaltinį su keturiais kaskadoje veikiančiais katilais. Esant poreikiui, tokia katilinė galės veikti tik 45 kW galingumu, savo galią moduliuodama nuo
4 iki 100 %. Toks didelis reguliavimo diapazonas svarbus per visus metus, labai kintant šilumos, karšto vandens ruošimo ir kitiems šilumos poreikiams. Katilo konstrukcija ir uždaras degimo šilumokaitis daro katilą labai tylų ir suteikia galimybę jam veikti režimu, kuris nepriklauso nuo patalpos oro.

Katilų „Wolf“ valdymo automatika primena konstruktorių „Lego“, kai mes pagal savo poreikius iš kelių elementų galime sukonstruoti ir labai sudėtingas sistemas, pavyzdžiui, šiuo atveju tik keli moduliai valdo viso pastato šildymo, vėdinimo ir karšto vandens ruošimo sistemas. Prireikus valdyti ir prižiūrėti katilinę galima ir iš kitos vietos nuotoliniu būdu. Be to, viską dar labiau supaprastina tai, kad visa informacija pateikiama lietuviškai aiškiame meniu, – katilų „Wolf“ pranašumus vardijo S. Malinauskas.

Ilgesni nei įprasta radiatoriai

Universalus sporto kompleksas Palangoje
Palangos sporto komplekse pastatyti universalūs 22 ir 33 tipo radiatoriai „Purmo Ventil Compact“, jie prie šildymo sistemos gali būti prijungiami iš apačios arba šono.

Kaip sakė radiatorius tiekusios įmonės „Purmo“ regiono vadovas Egidijus Rudys, šie radiatoriai tinkami tiek vienvamzdėms, tiek dvivamzdėms šildymo sistemoms. Radiatoriai komplektuojami su pirminio reguliavimo balansiniais ventiliais, kuriais, jei reikia, greitai ir lengvai subalansuojama šildymo sistema.

Radiatoriaus galia gali būti reguliuojama termostatine galvute arba jie gali būti jungiami prie centralizuoto valdymo pulto, naudojant papildomus įrenginius.

Kadangi Palangos sporto komplekso patalpos didelės ir joms apšiltinti reikalingas didelis šilumos kiekis, sumontuotų 33 tipo radiatorių „Purmo“ ilgis siekia net 3 000 mm. Vieno tokio radiatoriaus šiluminė galia, esant šilumnešio ir patalpos temperatūroms 75/65/20 °C, siekia 4 041 W. Radiatoriai parinkti pagal projektuotojų pateiktus šilumos poreikius konkrečiose patalpose. Nurodytų tipų radiatoriai išsiskiria didele šilumine galia. Radiatoriai „Purmo“ atitinka EN 442 normų reikalavimus.

Visi jie skirti tokioms gyvenamosioms, biurų, viešojo naudojimo patalpoms šildyti, kurių ore nėra koroziją sukeliančių medžiagų ir kuriose radiatoriaus paviršius nerasoja.

Tiks įvairiems renginiams

Be abejo, viena svarbiausių sporto komplekso zonų bus universali sporto salė, kurios žaidybinis plotas su apsauginėmis ribomis bus 2 + 20 + 2 x 2 + 40 + 2 metro. Sporto salės aukštis nuo grindų paviršiaus iki apatinės stogo konstrukcijos dalies – 8 metrai.

Sporto salės grindims pasirinkta uždarų patalpų sportinių dangų lyderio „Haro Sports“ (Vokietija) pagaminta daugiasluoksnė medinė danga. Ji bus pritaikyta rankinio, krepšinio, lauko bei stalo teniso, salės futbolo, badmintono, tinklinio ir kitų sporto šakų varžyboms bei kitiems sporto ir sveikatingumo renginiams, treniruotėms. Taip pat čia galės vykti kultūriniai renginiai, koncertai, parodos. Grindis sumontuoti pakviesta ilgametę patirtį turinti ir ne vieną sporto areną („Žalgirio“ arena, „Švyturio“ arena) įrengusi UAB „Kitoks požiūris“.

Sporto salę specialiu tinklu bus galima transformuoti į keletą skirtingų erdvių. Jose vienu metu galės vykti krepšinio, tinklinio, rankinio treniruotės.

Anot projekto autorių, sporto salė atitinka Kūno kultūros ir sporto departamento bei federacijų sportiniams statiniams keliamus reikalavimus, taip pat sporto šakų nuostatus bei taisykles. Arenos viduje projektuotojai numatė išstumiamas tribūnas su 872 individualiomis sėdimomis vietomis. Esant būtinybei, arenos balkonuose bus galima įrengti papildomų transformuojamų tribūnų, taip sėdimų vietų skaičius išaugs iki tūkstančio.

Sporto stadiono lauko tribūnose numatytos 1 392 sėdimos vietos.

Spalvos – neįnoringos

Kuriant arenos interjerą pasirinktos neįnoringos spalvos. Sienos bus nudažytos baltai. Grindys bendrosiose erdvėse bus iš šlifuoto betono, o sanitariniuose mazguose numatyta kloti tamsaus grafito akmens masės plyteles.

Pagrindinis statinio akcentas bus stogą laikančios klijuoto medžio sijos, kurios gana aktyviai bei kontrastuojančiai įsilies į ramų interjerą. Anot architekto M. Jurevičiaus, interjere figūruoja kelios pagrindinės spalvos, jos kartu su papildomais spalviškai kontrastuojančiais vidaus interjero elementais sukurs įdomų, aktyvų ir veržlų šiuolaikiško sportinio statinio interjerą.

Šviesa sklis ir pro stoglangius

Palangos sporto salės vidaus patalpoms apšviesti bus naudojami šviestuvai su taupiomis liuminescencinėmis T5 lempomis. Sporto salės patalpai apšviesti įrengti asimetrinės optikos metalo halogeno prožektoriai. Numatyti trys jų valdymo režimai: rungtynių, treniruočių ir priežiūros. Dalis šviesos sklis pro „Essmann GmbH“ stoglangius, kuriuos tiekė UAB „Anvy“.

Palangos sporto salės teritorijai apšviesti numatyti itališki taupūs šviesos diodų šviestuvai ant dekoratyvių lenktų atramų, primenantys vėjo lenkiamas pušis. Pastato šoniniams fasadams – suprojektuoti prožektoriai grindinyje.

Rekonstruos automobilių aikštelę

Privažiuoti prie arenos bus galima iš dviejų pusių. Pagrindinis įvažiavimas bus iš Dariaus ir Girėno gatvės, šiaurinėje sklypo dalyje. Taip pat naujai projektuojamas įvažiavimas iš Sporto gatvės, vakarinėje sklypo dalyje.

Projekte numatyta rekonstruoti esamą automobilių stovėjimo aikštelę, pritaikant ją šiuolaikiniams standartams. Prie sporto komplekso bus 254 vietos automobiliams statyti. Didžioji dalis automobilių stovėjimo vietų suplanuota pietinėje sklypo dalyje. Taip pat papildomai suprojektuota 14 automobilių aikštelė, jis bus visiškai pritaikyta žmonėms su negalia ir leis jiems greičiau ir trumpesniu keliu patekti į statinį.

Universalaus Palangos sporto komplekso statybos darbus vykdė bendrovė „Rūdupis“. Arenos spraustinių polių ir pamatų projektavimas bei įrengimas patikėti ilgametę sudėtingų pamatų projektavimo ir įrengimo patirtį turintiems pamatų specialistams UAB „Projektana“.

Įrengs ir stadioną

Palangos meras Š. Vaitkus žadėjo, kad įgyvendinant kitą projektą bus renovuoti ir šalia šio sporto komplekso esančio miesto stadiono lengvosios atletikos takai. Jie atitiks tarptautinius lengvosios atletikos standartus. Taip pat jau baigiamas rengti projektas, pagal kurį greta stadiono bus įrengtas alternatyvus stadionas su dirbtine danga. Čia galės vykti sporto varžybos bei treniruotės ne vasarą, kai pagrindinio stadiono danga būna drėgna ir netinkama sportuoti.

Taigi universaliame sporto komplekse vienu metu galės vykti ir futbolo varžybos stadione, ir krepšinio ar kitos sporto šakos rungtynės salėje – visų komandų sportininkams bei teisėjams bus sudarytos patogios sąlygos, įrengti persirengimo kambariai ir kitos būtinos patalpos.

Stadione varžybas stebėsiančių žiūrovų patogumui bus įrengtos dengtos prie sporto komplekso pastato prišlietos tribūnos. Žadama, kad specialus pastato stogas dengs ir tribūnas.