Tai trečiadienį Seimo Audito komitete pranešė ūkio viceministras Marius Skarupskas.

Parlamentarams įtarimų sukėlė nepriklausomų turto vertintojų nustatyta maža parduodamo turto pradinė kaina. Politikų nuomone, visą „Baltijos“ pardavimo istoriją turėtų įvertinti teisėsauga.

Ūkio viceministro duomenimis, paskelbus konkursą, pardavimo procedūra buvo aprašyta nenuosekliai, neaptartas žemės po pastatais klausimas, pateikta netiksli informacija. Be to, pardavimui prieštaravo kreditorius - Šiaulių bankas, nes nebuvo nurodyta, kaip su juo bus atsiskaitoma. Įtarimų Ūkio ministerijai sukėlė ir poilsio namų turto vertinimas.

Audito komiteto pirmininkė „tvarkietė“ Jolita Vaickienė atkreipė dėmesį, kad 2013 metų gruodį Vyriausybei nutarus pertvarkyti „Baltiją“ iš valstybės įmonės į uždarąją akcinę bendrovę, jos vertė nurodyta 21,51 mln. litų. Tuo metu nepraėjus metams, nepriklausomi turto vertintojai penkis kotedžus ir reabilitacijos centrą įvertino 9,4 mln. litų, viešbutį „Žilvinas“ - 6 mln. litų. Parduoti ketinta tik kotedžus ir reabilitacijos centrą.

„Po pusmečio valdyba priima sprendimą tą patį turtą parduoti beveik perpus pigiau“, - stebėjosi J.Vaickienė.

Per 4 mln. litų skolų turinčių poilsio namų direktoriaus Tautvydo Kuzmos teigimu, turtą vertino apklausos būdu atrinkta bendrovė „Auditas ir konsultacijos“. Ji paslaugą pasiūlė atlikti pigiausiai.

„Kadangi buvo pasamdyti nepriklausomi turto vertintojai, kurie buvo atrinkti konkurso būdu, mes atsakyti už jų kompetenciją tikrai negalime. Jie pateikė visus galiojančius savo dokumentus ir savo vertinimą dėl pardavimo kainos“, - tvirtino direktorius, paklaustas, ar vertintojų kaina nesukėlė abejonių.

Seimo komiteto posėdyje paaiškėjo, kad „Baltijos“ turtą vertinusi specialistė turi problemų su teisėsauga. Dėl jos vertinimų vyksta 13 teisminių procesų ir vienas ikiteisminis tyrimas.

Tuo metu T.Kuzma tikino, kad pradinė kaina neturi įtakos pardavimo kainai: „Ta pardavimo kaina, visų pirma, buvo nefiksuota, tai nereiškia, kad už tą pardavimo kainą būtų parduotas turtas“.

Anot direktoriaus, paskelbus konkursą, susidomėjimą parodė 3-4 potencialūs pirkėjai. Jų pasiūlyta kaina, ūkio viceministro teigimu, buvo gerokai didesnė už pradinę.

„Turtas tikrai nėra naujas ir labai geros būklės“, - pabrėžė T.Kuzma. Anot jo, normalu ir tai, kad pateikti dokumentus pirkėjams suteikta tik 10 dienų.

„Konkursas paskelbtas spalio 24 dieną, o terminas pasiūlymams pateikti nustatytas iki lapkričio 3 dienos. Išeina dešimt kalendorinių dienų. Kadangi ne kasdien išeina dienraščiai, taip susiklostė, kad skelbimas išėjo antradienį. Išėjo septynios kalendorinės dienos dokumentų pateikimui“, - žurnalistams sakė poilsio namų vadovas.

„Kaip parodė dalyvių aktyvumas, laiko nebuvo per mažai skirta“, - įsitikinęs jis. T.Kuzma atmetė įtarimus, kad pirkėjas buvo numatytas iš anksto - pasak jo, konkursas vyko skaidriai.

Tuo metu ūkio viceministras M.Skarupskas teigė, kad bus sprendžiamas klausimas dėl „Baltijos“ direktoriaus ir buvusių įmonės valdybos narių atsakomybės.

„Valdyba analizuoja dokumentus, kaip buvo skelbtas konkursas, kaip buvo įvertintas turtas. Manau, kad labai greitai turėsime sprendimus, ką darome, tai yra ar toliau privatizuojame, ar perduodame Turto bankui ir jie parduoda kaip verslą“, - sakė jis.

„Baltija“ valdo didelį poilsio ir gydymo kompleksą Palangoje, kuriam priklauso dviejų žvaigždučių viešbutis „Vyturys“ ir reabilitacijos centras, trijų žvaigždučių viešbutis „Žilvinas“ ir penki kotedžai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)