Keltų nuomos kainą


Daliai gyventojų besipiktinant planuojamu įvesti nauju NT mokesčiu, socialiniuose tinkluose verda diskusijos.

Gyventojai domisi, kaip tokie pokyčiai rinkoje atsilieptų NT nuomos kainoms.

Socialiniame tinkle surengtas balsavimas, kuris nėra reprezentatyvus, parodė, kad didžioji dalis gyventojų, jei toks mokestis bus įvestas, yra nusiteikę padidinti nuomos kainą tiek, kiek reikėtų mokėti mokesčio. Taip teigė 45 proc. arba 376 balsavusiųjų.

Daugelis su tokia nuomone ir planais nesutiko.

„NT mokestį moki, nes tu turi tą turtą. Prie ko čia nuomininkai?“, – klausė vienas.

„Tai ne nuomininko turtas, dėl to man atrodo, kad logiška NT savininkui pačiam dengti tą sumą“, – svarstė kiti.

„Žmonės visiškai nebeužjaučia tų, kurie neturi savo būsto. Kainas keliate ne dienomis, o valandomis. Visus mokesčius bandote užkabinti tiems, kas gyvena ir mokės jums. Man labai liūdna, kad taip yra pas mus“, – teigė viena moteris.

Visgi nuomonių buvo visokių.

„O kodėl kažkas turi užjausti tą, kuris neturi būsto“, – klausė kiti.

„Aš tai padidinsiu nuomos mokestį. Nuomininkai kažkodėl galvoja, kad kažkas kitas tą mokestį sumoka, o ne jie. Lietuvoje gyventojai kažkokie apsėsti Tado Blindos ir noro atimti iš geriau gyvenančių, bet visada, galiausiai, patys sumoka už tai“, – svarstė vyras.

„Nesinori jūsų liūdinti, bet viskas kris ant nuomininkų. Nuoma brangs, NT brangs. Priprasite gyventi nuomojamame bute ne vieni, o su kitais žmonėmis, nuomositės kambariais ir tai pasaulyje yra visiškai normalu“, – teigė kitas.

Antanavičius: pasvajokite ir praeis


NT rinkos analitikas Arnoldas Antanavičius tikino, kad čia labiausiai tiktų pasakymas: „Pasvajokite ir praeis“.

„Jeigu nuomos kainos ir didės, tai tikrai ne dėl to, kad savininkams padaugės mokesčių. Jei remtumėmės tokia logika, nuomos kainos turėjo augti pakilus paskolų palūkanoms ir bankų įmokoms, bet kažkodėl tų būstų savininkai nepuolė permetinėti kaštų“, – komentavo jis.

Analitikas aiškino, kad NT rinka veikia ne tokiu principu.

„Aš kaskart girdžiu panašius svarstymus, bet jie su realybe neturi nieko bendro.

Pamirštama, kad tai yra rinkos ekonomika ir nebūtinai už viską turi susimokėti galutinis vartotojas. Kartais už kažkokius dalykus susimoka tarpinis subjektas, tai yra verslininkas. O kartais verslai ir bankrutuoja, jei nesuvaldo rizikų.

Žinoma, kad nuomotojai nori ir bandytų didinti nuomos kainą, bet apklausos rezultatas yra ne labiau ką jie padarys, bet ką norėtų padaryti. Aš labai abejoju, kad rinka tai leistų. Jei ji leistų kelti kainas, jos kiltų be sustojimo“, – svarstė A. Antanavičius.

Arnoldas Antanavičius

Kaip teigė, jo nuomone, nuomotojai NT mokesčio išlaidas greičiausiai dengs iš savo kišenės.

„Jiems tai nepatiks, jie pyks ant valdžios, ieškos, kaip viešai pašantažuoti politikus. NT ar nuomos kaina auga tik tada, kai auga paklausa“, – teigė jis ir aiškino, kad nuomos kaina galėtų augti tokiu atveju, jei jaunos šeimos susilaikytų nuo būsto įsigijimo, nes būtų per brangu mokėti pakilusias palūkanas ir NT mokestį.

„Jei sumažėtų norinčių pirkti būstą, padaugėtų norinčių nuomotis, o išaugus paklausai nuomos kainos galėtų didėti. Bet tikrai ne dėl to, kad savininkai nusprendė permesti kaštus“, – sakė analitikas.

Nuomos kainos gali kilti


„Luminor“ banko ekonomistas Žygimantas Mauricas buvo priešingos nuomonės.

„Manau, kad nuomos kaina tikrai gali būti didinama. Bendrai, tokių mokesčių žirklių, kokios čia žadamos su šiuo mokesčiu, pasaulyje labai reta pamatyti“, – teigė jis.

Ekonomistas svarstė, kad nuomotojams, kuriems atsiras prievolė mokėti NT mokestį, bus kelios išeitys. Jie gali pakelti nuomos mokestį, pasitraukti iš rinkos ir parduoti būstą, arba mokestį susimokėti iš savo kišenės.

„Tikrai nemaža dalis būtų tų, kurie nuspręstų nutraukti nuomos veiklą, nes pakilo ir palūkanos, bet manau, kad išaugtų ir nuomos kainos.

Lietuvoje nuomos rinka neturi didelės patirties, viskas priklauso nuo smulkių nuomotojų. Nemokamų pietų nebūna, dažniausiai apmokestinus kažką, jo kaina vienaip ar kitaip padidėja.

Žinoma, tiesiogiai mokesčio permesti nepavyks, nes viskas priklauso ir nuo gyventojų perkamosios galios, bet jei dalis perkels kaštus, o kiti pasitrauks iš rinkos, pasiūla sumažės ir tokiu atveju nuomos kainos išaugtų“, – sakė Ž. Mauricas.

Įregistravo pakeitimus

Koks tiksliai bus įvestas NT mokestis, kol kas lieka neaišku. Kol kas susiskaldymas jaučiamas ir tarp pačių valdančiųjų.

ELTA primena, kad spalį Seime po svarstymo buvo pritarta NT mokesčio įstatymo pakeitimams. Tai yra vienas iš projektų, numatytų Vyriausybės pateiktoje mokesčių reformoje.

Valdančiosios koalicijos Laisvės partija yra pasiūliusi, kad net ir priėmus naująjį NT mokestį, leidžiantį savivaldybėms nustatyti 0,05–4 proc. mokestinį tarifą, pagrindinis gyvenamasis būstas nebūtų apmokestinamas.

Liberalai savo ruožtu siūlo NT mokesčio įstatyme numatyti tarifų „žirkles“ tarp 0,05 ir 3 proc.

Vyriausybės pateiktame NT mokesčio įstatymo projekte siūloma padidinti fizinio asmens pagrindinio gyvenamojo būsto neapmokestinimo ribą nuo 1 iki 1,5 savivaldybės NT verčių medianos. Projekte dar siūloma, kad pagrindiniam fizinio asmens gyvenamajam būstui būtų taikomas progresinis apmokestinimas. Dalis tarp 1,5 ir 2 savivaldybės NT verčių medianų būtų apmokestinama 0,06 proc. tarifu, o viršijanti 2 medianas – 0,1 proc, skelbė ELTA.

Trečiadienio vakarą konservatorius Mindaugas Lingė su finansų ministre Gintare Skaiste įregistravo NT mokesčio pakeitimus.

Jame teigiama, kad gyvenamosios paskirties būstui būtų taikomas 0,05–0,5 proc. NT mokesčio tarifas, o lengvatinis pirmojo būsto apmokestinimas išliktų ir mokestis būtų skaičiuojamas tik tada, kai turto vertė viršija 1,5 savivaldybės vertės.

O ką manote jūs? Savo nuomonėmis kviečiame dalintis el. paštu pilieciai@delfi.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)