„Atsižvelgus į skelbimuose, publikuojamuose aruodas.lt, nurodytas NT Visagine kainas matyti, kad šiame mieste kainų pokyčiai yra panašūs kaip ir daugumoje kitų šalies miestų. Per metus pastebimas kainų kritimas, kuris tęsiasi ir šiuo metu. Sunku prognozuoti, kokių pokyčių galima tikėtis, tačiau galimos dvi tendencijos. Pirma, atominės elektrinės statybos Visagine gali atbaidyti pirkėjus nuo būsto pirkimo šiame mieste. Antra, kainas šiek tiek gali kilstelėti su statybomis išaugusi būsto paklausa, jeigu į Visaginą atvyks ne tame mieste gyvenančių darbuotojų“, - dėsto bendrovės „Diginet LT“, kuriai priklauso NT skelbimų tinklalapis aruodas.lt, direktoriaus pavaduotoja Viktorija Steponavičiūtė.

„Šiuo metu sujudimo Visagino NT rinkoje nematome ir panašaus dydžio miestuose – Telšiuose, Ukmergėje - būsto rinka yra maždaug vienodo aktyvumo. Visagine dabar butai vidutiniškai yra 20-30 proc. pigesni butai nei Kėdainiuose, Tauragėje ar Telšiuose. Visose panašaus dydžio miestuose NT kainos nustojo sparčiai kristi, tačiau Visagine jos sustojo žemesniame lygyje ir gal tai galima sieti su nedarbo lygiu ar gyventojų pajamomis“, - svarsto NT bendrovės „Inreal valdymas“ Konsultacijų ir analizės departamento vadovas Arnoldas Antanavičius.

Bendrovės duomenimis, šiuo metu Visagine vidutiniškai per mėnesį sudaroma po keliolika sandorių ir būsto kainos laikosi vidutiniškai panašiame lygyje – beveik visi sandoriai siekia iki 100 tūkst. litų.

„Šiuo metu Visagine nekilnojamojo rinka yra neaktyvi, pardavėjai neleidžia kainų ir turtui arba atsiranda pirkėjas, arba ne - dėl šios priežasties sandorių nėra daug“, - daro išvadą jis.

Turto brangimo tikisi prasidedant statyboms

NT rinkos specialistai prognozuoja, kad planai statyti Visagino atominę elektrinę artimiausiu metu NT rinkos nepaveiks.

„Manyčiau, kad dar yra pakankamai daug abejonių, ar tas projektas apskritai prasidės. - sako A. Antanavičius. - Kol kas nesu linkęs manyti, kad Visagine turėtų susiformuoti išankstiniai optimistiniai lūkesčiai, turintys poveikio Visagino NT rinkai. Žiūrint į ateities perspektyvas, tikrai būtų galima tikėtis pagyvėjimo kai atvyks darbuotojų, didės ir perkamoji galia, o žmonės, kai didėja perkamoji galia, paprastai optimistiškiau vertina ir ateities perspektyvas pasiskolinti iš banko, įsigyti būstą ir panašiai.“

„Jei atvažiuos gerai apmokamų specialistų, kurių atlyginimai bus didesni negu vietinių Visagino darbuotojų, turėtų atsirasti pinigingų žmonių, kurie norės gyventi patogiai ir naudotis paslaugomis. Jeigu tas projektas vyks kaip numatyta ir bus nemažas kiekis naujų miesto gyventojų, tai bent jau trumpam laikui turėtų paveikti NT kainas. Kiek tai paveiks pardavimo kainas, kai žmonės įsigis būstų tikėdamiesi juos išnuomoti japonams, labai sunku pasakyti, bet nuomos rinka, kuri iš principo provincijoje yra mirusi ir beveik neegzistuoja, įtaką tikrai pajus“, - antrina NT bendrovės „Ober-Haus“ vertinimo ir rinkotyros skyriaus vadovas Saulius Vagonis.

Primena Mažeikių atvejį

S. Vagonis sako, kad panaši situacija susiklostė Mažeikiuose, kai NT rinka pradėjo žymiai spartesnį augimą dėl atvykusių darbuotojų iš užsienio.

„Žiūrint į rinkos tendencijas, naujai atvažiavę potencialūs NT nuomininkai pagyvina miestelių rinką ir tai parodė Mažeikių miestelio pavyzdys, kai į jį iš pradžių privatizavę „Mažeikių naftą“ atvyko amerikiečiai, vėliau lenkai ir jiems prireikė būsto gyventi. Tuomet Mažeikių būsto rinkoje geresnės kokybės namų ar butų nuomos kainos kai kuriais atvejais pasiekdavo ir sostinės nuomos kainas, nes miestelyje buvo pakankamai maža kokybiško būsto pasiūla, o atlyginimai bendrovėje – nemaži. Panašią situaciją gali sukelti ir „Hitachi“ atėjimas į Visaginą“, - sako S. Vagonis.

Jis sako, kad Mažeikiuose dėl netoliese esančios gamyklos suaktyvėjo tiek nuomos, tiek NT pardavimo rinka, o jų augimo tempą atskirais atvejais galima skaičiuoti ne dešimtimis, bet šimtais procentų.

„Jeigu atsiras keli tūkstančiai naujų mokių gyventojų, tokiam miestui kaip Visaginas tai turės labai didelį efektą. Turėtų atsirasti ir daugiau komercinių paslaugų, negaliu pasakyti, kad dygs nauji prekybos centrai, bet klientų aptarnavimo centrai ir nauja prekyba turėtų rastis“, - teigia S. Vagonis.

Tačiau specialistas svarsto, kad poveikis Visagino rinkai turėtų būti trumpalaikis – esą išvažiavus laikiniems darbuotojams, svarbiausia taps, kiek miestelyje dėl elektrinės atsiras papildomų darbo vietų.

„Jeigu bus sukurta daugiau nuolatinių darbo vietų naujojoje jėgainėje, tai turės įtakos ir turto įsigijimui“, - sako jis.

Skelbta, kad statant Visagino atominę elektrinę statybų aikštelėse turėtų dirbti apie 5 tūkst. žmonių, energetikos ministras Arvydas Sekmokas yra sakęs, kad jei projektui bus pritarta Seime, pirmasis betonas galėtų būti liejamas 2015-ais metais.

Planuojama, kad atominės elektrinės eksploatacijos pradžia būtų 2020-2022 m. Skaičiuojama, kad bendra projekto suma neturėtų viršyti 5 mlrd. eurų arba 17 mlrd. Lt. Lietuvos siekis yra turėti 34 proc. elektrinės akcijų, o tai reiškia šalies investiciją į projektą iki 6 mlrd. Lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)