Vilniaus ir Kauno gyvenamojo būsto kainų pokyčius bei tendencijas kas mėnesį analizuoja kompanijos „Numai“ analitikai.

Pirminė butų rinka Vilniuje išlieka atvėsusi

Birželio mėnesį sostinėje vidutinio 50 kv.m. buto su daline apdaila kaina siekė 167 500 eurų. Vidutinė kv.m. kaina buvo 3350 eurų. Nuo spalio mėnesio reikšmingų kainos pokyčių naujos statybos butų rinkoje nebuvo fiksuota ir galima teigti jog kainos stabilizavosi.

Birželio mėnesį Vilniaus pirminėje butų rinkoje buvo parduoti 189 butai, tačiau fiksuoti 37 nutraukimai, tad bendras pokytis (kiek būstų išėjo iš sandėlio) buvo 152. Palyginti su 2022 m. birželio mėnesiu, kai buvo fiksuoti vos 97 pardavimai, jų kiekis šiemet yra beveik 60 proc. didesnis.

Birželio mėnesį, palyginti su gegužės mėnesiu, naujos statybos butų pasiūla beveik nekito. Pirkėjai galėjo rinktis iš 3750 naujos statybos butų. Iš jų, apie 33 proc. yra jau pastatyti, 60 proc. – dar statomi, o likę 7 proc. suplanuoti, tačiau statyba dar nepradėta.

„Šiuo metu didelę dalį rinkoje siūlomų būstų pirkėjai prieš pirkdami gali apžiūrėti gyvai. Nebėra skubėjimo priimti sprendimą, gali būstą apžiūrėti kelis kartus, parodyti savo šeimai. Todėl vertiname, kad rinka šiais metais grįžo į sveikesnį tempą, kuris buvo įprastas prieš pandemiją. Tačiau neaugantys pardavimų skaičiai pirminėje Vilniaus butų rinkoje signalizuoja jog kainos vis dar neatitinka pirkėjų lūkesčių“, – sako bendrovės „Mano numai“, valdančios prekės ženklą „Numai“, vadovas Aurimas Čiagus.

Antrinė butų rinka – išlieka stabili

Birželį vidutinė parduoto buto su pilna apdaila kaina Vilniuje buvo apie 138 000 eurų arba 2600 eurų už kv.m. Vidutinis parduoto buto plotas 53 kv.m. Lyginant su gegužės mėnesiu kaina apkilo apie 4 proc.

Tuo tarpu Kaune antrinėje būstų rinkoje buvo fiksuotas nežymus kainos sumažėjimas. Birželio mėnesį vidutinė pilnai įrengto 51 kv.m. dydžio buto kaina Kaune buvo apie 90 000 eurų arba 1760 eurų už kv.m. Lyginant su geguže kaina sumažėjo apie 5 proc. ir buvo tokia pati, kaip šių metų balandžio mėnesį. Lyginant su atitinkamu laikotarpiu pernai metais, kaina yra paaugusi apie 10 proc.

„Antrinėje rinkoje kainos svyravimų yra daugiau, kadangi būstų įvairovė didesnė, o konkurencija veikia kur kas efektyviau nei pirminėje rinkoje. Vertinant pirmąjį 2023 metų pusmetį, galima teigti jog antrinė Vilniaus ir Kauno butų rinka yra stabili, ir kainos geriau atitinka pirkėjų lūkesčius. Tai iliustruoja ir sandorių skaičius, kuris yra grįžęs į standartinį tempą.“, – teigia A. Čiagus.

Kaune nuomos kainos toliau didėja

Vidutinė išnuomoto buto kaina (mediana) Vilniuje birželio mėnesį buvo 550 Eur. Lyginant su gegužės mėnesiu, kaina nekito. Nuo metų pradžios kaina paaugo apie 10 proc.

Kaune vidutinė nuomos kaina augo. Birželio mėnesį vidutinė išnuomoto buto kaina siekė 450 eurų ir buvo maždaug 5 proc. didesnė nei gegužės mėnesį. Nuo metų pradžios nuomos kaina Kaune paaugo apie 12 proc.

Nuomos metinis pajamingumas Vilniuje birželio mėnesį kiek mažėjo ir siekė 4,8 proc. Numai analitikų vertinimų toks pokytis įvyko dėl paaugusių būstų kainų. Tuo tarpu Kaune nuomos pajamingumas buvo 6 proc. ir lyginant su gegužės mėnesiu yra paaugęs.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją