Pati Finansų ministerija nurodo, kad, preliminariais skaičiavimais, stadionui baigti reikėtų apie 270 mln. litų, o infrastruktūrai - dar 118 mln. litų. Ministerijos parengtoje informacijoje apie stadiono finansavimą nurodoma, kad investicijos yra orientacinės ir gali keistis kartu su techniniu projektu.

Finansų ministerija BNS informavo, kad investicijos buvo skaičiuojamos įvairiais būdais ir apimtimis. Centrinės projektų valdymo agentūros parengtoje prezentacijoje nurodoma šiais skaičiavimais paremtos projekto vertės, tarp kurių didžiausia suma be infrastruktūros, remiantis žiniasklaidos informacija, siekia apie 450 mln. litų.

Tokiu atveju, TILS skaičiavimu, stadiono projektui gali prireikti dar apie 568 mln. litų. Organizacija nurodo, kad šiuo metu Lietuva 25 tūkst. vietų Nacionalinio stadiono statybai jau yra išleidusi 116,599 mln. litų.

Ministerijos rašte teigiama, kad 85 proc. trūkstamų lėšų tikimasi gauti iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų, tačiau, anot TILS, ši dalis gali būti mažesnė.

Organizacijos teigimu, jei projekto išlaidos išaugtų iki 568,57 mln. litų, viena vieta jame kainuotų 27,4 tūkst litų. Tuo metu 33,5 tūkst. vietų Vokietijos „Coface“ stadione 1 vieta kainavo 4,5 tūkst. litų, 41 tūkst. vietų Italijos „Juventus Arena“ - 10,1 tūkst. litų, o daugiau kaip 50 tūkst. vietų „Grande Stade Lille Metropole“ stadione Prancūzijoje - 22,3 tūkst. litų.

Premjeras Algirdas Butkevičius kovo pabaigoje teigė, kad Nacionalinio projekto vystytojo bus ieškoma, skelbiant tarptautinį konkursą. Projektas, kuris bus įgyvendinamas viešosios ir privačiosios partnerystės (PPP) būdu, pasak jo, bus vystomas kartu su Vilniaus savivaldybe - tam kovo pabaigoje pritarė Vyriausybė.

Nacionalinis stadionas Vilniuje suprojektuotas dar 1985 metais, o pradėtas statyti 1987 metais - per ketverius metus buvo sumontuoti tribūnų pamatai ir dalis rėmų, bet po kelerių metų konstrukcijos buvo užkonservuotos.

Vyriausybė 2007 metais projektui jau skyrė 100 mln. litų. Tada statybų darbai pajudėjo, bet 2008 metais dėl lėšų stygiaus jie vėl sustojo.

2007 metais vėl atgaivinus statybą, 2009 metų lapkritį Aukščiausiasis Teismas paskelbė, jog įmonių „Vilniaus kapitalinė statyba“ ir „Veikmė“ sutartis dėl nacionalinio stadiono Vilniuje statybos buvo pasirašyta neteisėtai ir yra niekinė.

Planuojama, kad stadione galėtų būti 25-30 tūkst. vietų. Šiuo metu Lietuvoje nėra modernaus tarptautinius standartus atitinkančio stadiono, kuriame būtų galima rengti skirtingų sporto šakų varžybas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)