Skelbimas – užsienio tinklalapiuose

Lietuvių kaip klientų nelaukiančių nakvynės namų Nidoje „The Monk's Bunk“ skelbimas patalpintas bent keliuose nakvynės namų paieškai skirtuose angliškuose puslapiuose. Nors likusi teksto dalis pateikta angliškai, specialiai lietuviškai suprantantiems interneto vartotojams pateiktas ir trumpas įvadas: „Sveiki, šie keliautojų namai yra skirti keliautojams iš viso pasaulio. Atsiprašome, bet lietuvių nepriimsime. Prašome ieškotis nakvynės kitais resursais. Ačiū“. Toliau į skaitytojus kreipiamasi jau anglų kalba – trumpai aprašomas Nidos miestelis, pateikiamos galimos laisvalaikio pramogos.

Identiškas skelbimas pateikiamas net keliuose nakvynės namų paieškos portaluose – Hostels.com, Hostelworld.com, Hostelzoo.com. Skelbime, kur nakvynės paslaugos siūlomos lietuviškame portale Priejuros.lt, nuo panašių įspėjimų susilaikoma. Ten nepateikiama informacija ir apie tai, kokia turėtų būti klientų tautybė – šįkart parašyta, kad nepageidaujami tik gyvūnai. „Jums tereikia susikrauti lagaminus ir atvykti ilsėtis į „The Monk`s Bunk“, mes pasirūpinsime Jūsų gerove ir poilsio ramybe“, - rašoma lietuviškai suprantantiems žmonėms skirtame skelbime.

Tokiu pačiu pavadinimu pavadinti nakvynės namai įsikūrę ir Kaune, tačiau ten įspėjimas nesilankyti lietuviams nepateikiamas. Tiesa, jame užsakymai gali būti nepriimami iš vyresnių nei 40 metų amžiaus žmonių. „Kadangi esame maži į keliautojus su kuprinėmis (angl. backpacker – DELFI) orientuoti nakvynės namai, pasiliekame sau teisę atmesti rezervaciją, atliekamą žmonių, kuriems daugiau nei 40 m.”, - angliškai nurodyta Hostels.com patalpintame nakvynės namų aprašyme. Tuo tarpu Vilniuje įrengtus nakvynės namus „The Monk's Bunk“ reklamuojančiame skelbime tokių įspėjimų nėra.

Savininkai: atvykti gali visi

Pasiteiravus apie tai, ar iš tiesų nakvynės namuose „The Monk's Bunk“ Nidoje negalima apsistoti lietuviams, jų savininkas Karolis atsakė, kad nakvynės namuose priimami visų tautybių gyventojai. „Matote, nėra taip, kad nepriimsime. - sakė pašnekovas. - Matote, kaip yra – šitas reikalas yra labai pigus. Ir ką mes norime padaryti – mes norime tiesiog suteikti keliautojui užsieniečiui galimybę...Mes lietuvius priimame, čia jokių problemų, bet mes juos priimame į privačius kambarius, kad išvengtumėme problemų, kurių būna tarp lietuvių, tarkim, jei visus juos sudėtume į vieną šešių vietų kambarį. Nesame nei vienam pasakę, kad nepriimsime.“

Paklaustas, ko baiminasi į bendruosius nakvynės kambarius priimdamas lietuvius, pats Karolis nurodė pačių žmonių nepasitenkinimą: „Mes bijome konfliktų, mes bijome su lietuviais nesusipratimų, nes kartais jei atvažiuoja, nesupranta, ką užsisako, ir lieka nepatenkinti“. Dėl šios priežasties nakvynės namų savininkas sakė, jog lietuviškame portale, kur reklamuojamos apgyvendinimo paslaugos, nenurodyta, jog galima apsistoti ir šešiaviečiame kambaryje – siūlomi tik privatūs. „Mes esame tiesiog taip pasirašę („atsiprašome, bet lietuvių nepriimsime“ - DELFI). Aišku, tas sakinys truputį griežtas yra, gal pakeisime mes jį. Esmė tame, kad mes tiesiog norėtume, kad apsistotų tiesiog keliautojai“, - paaiškino vyriškis. Teikdamas apgyvendinimo paslaugas, jis sakė žmonių pagal tautybę neskirstantis. „Jeigu užsisako, apgyvendiname, bet jei neužsisako, nesiūlome“, - apie lietuvių apgyvendinimą šešiaviečiuose kambariuose sakė Karolis.

Tokio paties pavadinimo nakvynės namus Kaune turintis Viktoras papildė kolegą. „Nida yra kurortinis miestelis, ir dabar, kai jie (lietuviai – DELFI) pamato nepasidomėję rezervuotus kambarius kaip šešiaviečius, jiems gali po to būti šokas, kad reikės viename kambaryje gyventi su japonu ir korėjiečiu. Taigi jiems gali būti tiesiog keista, nes Lietuvoje hostelis (nakvynės namai – DELFI) nėra toks žinomas ir visiems aiškus dalykas. Iš šios pusės ir yra toks momentas – jie gali būti nepatenkinti. Todėl Nidoje lietuviams nuomojami privatūs kambariai“, - kalbėjo jis.

Hostelis
Viktoras sakė pats Kauno nakvynės namų lietuviškuose tinklalapiuose nereklamuojantis. „Rezervavimo sistemos internete yra labai populiarios visame pasaulyje, tai jeigu tu moki tokia sistema naudotis, vadinasi esi keliautojas ir tu esi laukiamas. Taigi iš esmės aš nesireklamuoju lietuviškai rinkai, bet jei jie (lietuviai – DELFI) ateina - viskas gerai“, - kalbėjo jis. Paklaustas apie tai, kodėl vienoje iš tokių sistemų nurodyta, kad į nakvynės namus gali būti nepriimti vyreni nei 40 m. amžiaus žmonės, jis sakė, jog šiuo metu ši politika pakeista. „Tokia politika buvo prieš pusantrų metų. Dabar tos politikos nebėra ir aš nežinau, kodėl užsilikę pas juos. Jie patys informaciją susirenka ir talpina savo tinklapiuose“, - kalbėjo „The Monk's Bunk Kaunas“ savininkas.

Jis sakė, jog anksčiau skelbime dėl amžiau informacija buvo nurodyta norint sukurti geresnę atmosferą svečių namuose bei pačių klientų patogumui. „Taip buvo traktuojama, kad žmonės tiesiog suprastų, kad čia yra ne ta vieta, kur senesni žmonės renkasi, o kur jauni. Kad visiems būtų nuo to jaukiau. Nes, pavyzdžiui, bus du senukai, o visi kiti jaunimas ir jie po dešimtos žiūrės filmą ir gers alų, kai kiti norės miego jau 21.30 val. Kertasi interesai”, - sakė jis. Tokių skelbimų Viktoras nelaikąs diskriminaciniais. „Mes ne nepriimame, bet patariame rinktis kitą vietą. O jei nesugeba nieko susirasti, gali paskambinti mums, mes padėsime rasti vietą nakvynei“, - kalbėjo vyriškis.

Dėl lygių teisių pažeidimų tyrimas būtų pradėtas

DELFI situaciją paprašė pakomentuoti Valstybės vartotojų teisės apsaugos (VVTAT) ir Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybų (LGKT) atstovus. VVTAT Dokumentų valdymo ir skundų analizės skyriaus vyriausioji specialistė Neringa Sankauskaitė sakė, jog jų tarnyba panašių skundų nėra gavusi. „Tokio pobūdžio nusiskundimų, susijusių su apgyvendinimo paslaugų teikimu, Tarnyboje nebuvo gauta“, - DELFI sakė ji bei nurodė kreiptis į LGKT.

LGKT kontrolierė Aušrinė Burneikienė sužinojusi apie situacija sakė, jog jei informaciją gautų jos vadovaujama tarnyba, būtų pradėtas tyrimas dėl lygių teisių pažeidimo. „Jeigu mes iš tikrųjų gautume tokio pobūdžio informaciją ar skundą – kur yra šie namai, kada tai buvo, kur šios taisyklės įrašytos (tyrimą pradėtų – DELFI). Juk maža ką gali koks darbuotojas parašyti. Be jokios abejonės, nagrinėtume tokį skundą ir dėl amžiaus, ir dėl tautybės. Koks būtų rezultatas, preliminariai prognozuoti ir burti iš kavos tirščių negalima. Bet pagrindo tokį tyrimą pradėti būtų“, - sakė ji.

A. Burneikienės teigimu, situacijos baigtį, kalbant apie diskriminaciją dėl amžiaus, sunku nuspėti ir todėl, kad visoje Europoje yra į studentus ir keliautojus orientuotų nakvynės namų. „Bet keliaujantis gali būti ir vyresnis. Kiek žinau pagal praktiką užsienyje, Europoje yra tokių svečių namų, būtent studentams. Pati esu buvusi Venecijoje, jau nebe studentė, bet jie mielai priimė“, - teigė pašnekovė.

Specialistė sakė DELFI, jog tinklalapis yra pakankamai objektyvus dalykas tyrimui pradėti. „Iš tikrųjų reiktų klausti, kas yra atsakingas už tokios informacijos pateikimą tinklalapyje. Būtent to mes klaustume nakvynės namų vadovybės – ar ši informacija atitinka tikrovę“, - kalbėjo A. Burneikienė. Specialistės teigimu, net jei tokia informacija buvo pateikta humoro forma, ją iš tinklalapio reikėtų išimti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (774)