Stringantys darbai ir pervertintos galimybės


„Mažas, nepatogus, nušiuręs“ – taip futbolininkai apibūdina vienintelį sostinėje turimą stadioną. Lietuvos rinktinei – jis jau per prastas, tačiau Vilniaus Žalgirio klubas ten vis dar žaidžia rungtynes.

„Tarptautinių rungtynių jau ten turbūt niekas nenori žaisti, nes tai nėra didelė garbė ir Lietuvos futbolui, ir federacijai, ir rinktinei ar klubams, bet, deja, sąlygos yra tokios ir nieko geriau čia neturime“, – LNK žinioms teigė Lietuvos futbolo rinktinės vyr. treneris Edgaras Jankauskas.

Lietuvos futbolininkų gėdą prieš kitas šalis turėjo nuplauti Nacionalinis stadionas, tačiau išardyti tik griaučiai – ir vėl viskas stabdoma. Apie tai šią savaitę pranešė pats statytojas, o savivaldybė teisinasi, kad nieko baisaus neįvyko.

„Mes tikrai nedramatizuojame, nes, bet kokiu atveju, yra žiemos laikotarpis, daugelyje mūsų objektų apskritai šiuo metu vyksta techninės pertraukos ir statybos nevyksta“, – teigė Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Adomas Bužinskas.

Adomas Bužinskas

O galbūt buvo pervertintos galimybės?

„Didžiausias Vilniuje padarytas projektas yra Pilaitės gimnazija už 20 milijonų eurų. Dar mums reikia pasitreniruoti su mažesniais projektais, kad mes galėtume apžioti tokį dydį“, – teigė Vilniaus savivaldybės tarybos narys Aleksandras Nemunaitis.

Teks darkart peržiūrėti projekto kainą


Viskas stabdoma, nes statytojas nebeturi savo lėšų ir reikia banko paskolos. Stadioną pastatyti įsipareigojusi bendrovė „BaltCap“ kreipėsi į savivaldybę ir ministeriją, peržiūrėti viso projekto kainą.

„Siekiant efektyviai naudoti lėšas, statybos darbų apimtys Nacionalinio daugiafunkcio komplekso statybos aikštelėje sumažintos iki minimumo. Pasiekus reikiamus susitarimus, darbai bus tęsiami“, – tvirtino „Vilniaus daugiafunkcis kompleksas“ atstovas Lukas Kavaliauskas.

150-ties milijonų eurų vertės sporto kompleksas – mokesčių mokėtojų projektas. Iš statytojo gyventojai turės jį perpirkti, netiesiogiai mokėdami mokesčius į biudžetą, tačiau, kiek projektą norima branginti – nutylima.

„Nepagrįstos kainos netvirtinsime, tai yra faktas“, – teigė A. Bužinskas.

Statytojas prašo pinigų, kai kainų augimo pikas jau praėjo, o įmonės viduje išaiškėjo netinkamai tvarkyti finansai. Dėl atleisto darbuotojo dabar vyksta ikiteisminis tyrimas.

„Vykstantis tyrimas yra labai nemaloni aplinkybė ir vykstantiems procesams tikrai nepadeda, tačiau tyrimas niekaip nesusijęs su sutartyje numatytu kainų indeksavimu“, – situaciją komentavo L. Kavaliauskas.

Kas iššaukė kainos pokyčius?


Vilniaus valdžia aiškina, kad pagrindo kelti daugiafunkcio sporto komplekso kainą yra. Per ketverius metus esą nutiko ir Kovidas, ir karas, o statybos medžiagos – išbrango. Prieš metus tada dar ne meras, o vicemeras Valdas Benkunskas teigė, kad stadiono kaina – ne guminė.

„Pagal koncesijos sutartį, įmanoma, kad koncesininkas ateitų su prašymu indeksuotis, tai maksimali indeksavimo suma procentais yra 7 procentai, o pinigais – apie 7 milijonai eurų“, – teigė jis.

Futbolo bendruomenė į tai žvelgia tiesiog su šypsena.

„Anekdotinė situacija. Aš nežinau, kiek tas stadionas yra jau kainavęs, o dar net pamatų nėra. Aš manau, kad čia jau principo reikalas galbūt turėtų būti pagaliau pabaigti“, – teigė Lietuvos futbolo rinktinės vyr. treneris E. Jankauskas.

Anot opozicijos, stadionas galėjo brangti, nes pats meras vietoj 6 mažesnių krepšinio aikštelių užsigeidė vienos didelės, tačiau savivaldybė aiškina, kad tai – nesusiję.

„Bendrovė „BaltCap“ prašo indeksuoti, savivaldybė nesutinka, pati nutraukia sutartį ir tada, pagal tą pačią sutartį, mes jiems sumokame 3,5 milijono eurų? Gautųsi, kad mes, už griovimo darbus, sumokėtume 3,5 milijonų eurų, vietoj to, kad dabar, matant, kad projektas stringa, išsireikalauti iš kitos pusės 2 milijonus už tai, kad projektas nevykdomas laiku. Kiek aš prisimenu, ta garantija yra numatyta sutartyje“, – kalbėjo Vilniaus savivaldybės tarybos narys A. Nemunaitis.

Aleksandras Nemunaitis

„Viską uždaryti ir pradėti iš naujo – rezultate, tiek laiko, tiek pinigų, bet kokiu atveju, savivaldybei kainuotų daugiau“, – teigė A. Bužinskas.

Vis dar tiki, kad darbai galutinai nesustos


Stadiono linkimui pakibus ant plauko, Švietimo ministras sako, kad laikas galvoti apie dar didesnę areną.

„Mano supratimu, tai nėra didelis stadionas. Klausimas, ar kaip tik nereikėtų didesnio, galvojant į perspektyvą, bet yra toks, koks yra suplanuotas, tai, manau, kad jis tikrai yra reikalingas“, – teigė Švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.

Gintautas Jakštas

Iškėlė ir poreikių klausimą.

„Poreikiai jaunimo sportuoti Vilniuje, aš manau, yra ženkliai didesni nei galimybės. Iš tikrųjų, trūksta aikštynų, stadionų, trūksta tų patalpų ir, ypatingai, su tuo susiduriama žiemą, kada tu negali lauke sportuoti“, – kalbėjo Seimo narys (LS) Virgilijus Alekna.

Virgilijus Alekna

Pagal sutartį, stadionas turėjo būti pastatytas jau 2025-aisiais. Tiesa, savivaldybė vis dar mano, kad tai įvyks laiku.

„Kol kas mes neturime priežasčių manyti, kad jis nebus pastatytas ar būtų pastatytas vėliau negu yra mūsų susitarimas“, – teigė A. Bužinskas.

Dėl daugiau pinigų stadiono statyboms Vilniaus taryba spręs sausį.

Visą reportažą rasite LNK portale: