„Naujausiais VMI duomenimis, 14,8 tūkst. gyventojų deklaravo 6,1 mln. eurų NT mokesčio“, – „Delfi“ komentuoja Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) viršininko pavaduotojas Martynas Endrijaitis.

Preliminariais duomenimis, deklaruoti NT mokestį 2023 metais iš viso turi apie 35 tūkst. gyventojų (15,4 mln. eurų), tai yra dar laukiama apie 20 tūkst. deklaracijų už 9,3 mln. eurų sumą.

Šie skaičiai dar gali keistis, atsižvelgiant į pačių gyventojų pateiktą papildomą informaciją, pavyzdžiui, apie nekilnojamąjį turtą, kurį gyventojai nuomoja įmonėms.

Pernai apie 34 tūkst. gyventojų deklaravo 12,5 mln. eurų NT mokesčio – tai yra tūkstančiu mažiau asmenų, nei turėtų šiemet.

„Matoma bendra tendencija, kad padidėjo gyventojų skaičius, kurie įsigijo nekilnojamojo turto, jo bendra mokestinė vertė viršija neapmokestinamąją ribą, – 150 tūkst. eurų (2022 metais – 34 tūkst., 2023 metais – 35 tūkst.)“, – teigiama VMI komentare.

Gresia delspinigiai

Gyventojai turi laiko iki penktadienio, gruodžio 15 dienos, sumokėti ir deklaruoti NT mokestį.

„Kviečiame gyventojus nelaukti paskutinės dienos ir kaip įmanoma greičiau per elektroninio deklaravimo sistemą pateikti deklaracijas bei sumokėti mokestį. Praleidus NT mokesčio terminą, jau nuo kitos dienos pradedami skaičiuoti delspinigiai – 0,03 proc. per dieną“, – komentuoja VMI.

Inspekcija primena, kad jeigu gyventojai turi finansinių sunkumų, tuomet pateikę NT mokesčio deklaraciją gali kreiptis į VMI dėl mokestinės paskolos sutarties sudarymo ir mokesčio išdėstymo dalimis.

Nors pastaraisiais metais būta aktyvių diskusijų dėl paties mokesčio keitimo, už 2023 metus jis mokamas pagal nepasikeitusią tvarką. Taip pat nesikeičia ir mokestinės vertės.

„Šiais metais jokių pakeitimų deklaruojant NT mokestį nebuvo, o nuo 2021 metų įsigaliojusios mokestinės vertės galios iki 2026 metų sausio mėnesio“, – teigia M. Endrijaitis.

Mokestinę vertę sužinoti galima Registrų centro internetinėje svetainėje suvedus NT objekto adresą, pagal kurį surandamas NT unikalus numeris.

Kokie mokesčio tarifai taikomi?


NT mokestį moka gyventojai už gyvenamosios, sodų, garažų, fermų, šiltnamių, ūkio, pagalbinio ūkio, mokslo, religinės, poilsio paskirties statinius (patalpas), žuvininkystės statinius ir inžinerinius statinius, kai jų bendra mokestinė vertė viršija 150 tūkst. eurų sumą (arba 200 tūkst. eurų, jei taikoma lengvata). Tarifai taikomi šią ribą viršijančiai daliai.

Taigi, įprasta mokesčio tvarka, kai mokestinė vertė nesiekia arba viršija 150 tūkst. eurų sumą:

Auginantiems tris ir daugiau vaikų (įvaikių) iki 18 metų, auginantiems neįgalų vaiką (įvaikį) iki 18 metų, taip pat vyresnį neįgalų vaiką (įvaikį) su specialiu nuolatinės slaugos poreikiu taikoma NT mokesčio lengvata – mokestis mokamas už dalį, viršijančią 200 tūkst. eurų:

Išimtys, kai nereikia mokėti

Be jau minėtos lengvatos, kai auginant tris ir daugiau vaikų neapmokestinama riba auga iki 200 tūkst. eurų, yra ir kitų NT mokesčio išlygų. Pavyzdžiui, jeigu gyventojas savo NT (arba jo dalį) naudoja socialinei globai ir socialinei priežiūrai arba švietimo darbui, tuomet mokesčio mokėti nereikia.

Tas pat galioja ir tuomet, jeigu meno kūrėjas savo turimą NT (arba jo dalį) naudoja individualiai kūrybinei veiklai (kaip dirbtuves, studiją). Neapmokestinamas yra ir NT, esantis kapinių teritorijoje, arba jeigu jo statyba nebaigta ir jis nėra faktiškai naudojamas.

Sutuoktiniams, įregistravusiems bendrąją jungtinę sutuoktinių nuosavybę, primenama, kad jiems nėra apmokestinama bendra mokestinė vertė iki 300 tūkst. eurų (nes kiekvienam iš jų tuomet individualiai taikoma mokestinė riba iki 150 tūkst. eurų). Išsamesnė informacija pateikiama VMI interneto svetainėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)