Tarp prioritetų – ir vystytojas

LNTPA vadovo teigimu, žvelgiant į sostinę, vienintelį augantį Lietuvos didmiestį, į kurį atsikelia vis daugiau žmonių, ir į šio miesto nekilnojamojo turto rinką galima sakyti, kad ji jau keletą pastarųjų metų išlaiko pusiausvyros būseną. Per metus Vilniuje pastatoma maždaug apie 5000 daugiabučių ir kotedžų. Panašiai tiek yra rezervuojama ir nuperkama. Ekspertas taip pat pastebi, kad pastaraisiais metais sostinėje smarkiai išaugo brangesnio ir prabangesnio segmento būstų pardavimai.

„Vis daugiau nekilnojamojo turto objektų vystoma centrinėje miesto dalyje. Kalbant apie sostinę, omenyje turiu Žirmūnus, Žvėryną, Naujamiestį, Senamiestį. Tokia tendencija diktuoja, kad ir brangesnių būstų nuperkama daugiau“, – pažymi M. Statulevičius.

Jau kurį laiką gyventojams sprendžiant, kokį būstą įsigyti, lemiamą svertą turi ne tik kaina. M. Statulevičius pastebi, kad žmonės vis daugiau dėmesio kreipia į būsto kokybę, taip pat, kokia yra būsto vystytojo istorija. Eksperto manymu, tai rodo rinkos brandą. Ateityje taip pat bus vertingas turtas, kurio vystytojai turės gerą reputaciją, nebėgs nuo atsakomybės ir garantinių įsipareigojimų, aktyviai bendraus su pirkėjais, atsižvelgdami į gerąją verslo praktiką.

KTU NT aukcionas, Mickevičiaus 39
Žalia šviesa taupiems būstams

Paklaustas, ko nekilnojamojo turto rinkoje galima tikėtis maždaug po 10-ties metų, 2028-aisiais, M. Statulevičius pastebi, kad dar griežtesni gali būti pastatų energetiniai reikalavimai. Ateities visuomenei bus itin svarbu gyventi tvariame ir taupiame būste.

„Europos Sąjungos politika yra stipriai nukreipta į tvarų naudojimą: gyventojai skatinami taupyti gamtos išteklius, įsigyti taupesnius automobilius, taip pat ir būstus. Tikėtina, kad energiją taupantys arba net ją gaminantys būstai nepraras vertės net ir po 10 metų“, – pastebi M. Statulevičius.

Specialisto pastebėjimu, investuojant į būstą svarbu pagalvoti apie tai, ar ateityje jis išaugins arba bent jau išsaugos savo vertę ir nenuves jūsų „į minusą“. Pasidomėkite, ar šalia daugiabučio ar kotedžų neatsiras taršių statinių, fabrikų, daugiaaukščio pastato, kuris jums užstos saulę ar labai triukšmingų kelių, nes visa tai gali sumažinti būsto vertę.

Vertę augina kokybiška statyba ir vieta

Gyventojams toliau migruojant į miesto centrą, ateityje didelę būsto vertės dalį taip pat sudarys lokacija. Nepriklausomo NT konsultanto Tomo Grižo teigimu, geras pavyzdys yra Vilniaus Naujamiestis, kuris gana greitai virto madingu traukos centru.

„Šalia visi reikalingi objektai – darželiai, mokyklos, kino teatrai ar kavinės. Naujamiesčio gyventojams visa tai pasiekiama jei ne pėsčiomis, tai dviračiu. Jau yra nekilnojamojo turto vystytojų, pavyzdžiui, daugiabučių namų kompleksas „Birželio namai“, kurie atsižvelgė į tai, kaip stipriai keičiasi gyventojų poreikiai ir siūlo reikiamus sprendimus“, – sako T. Grižas.

NT projektas Gilužio slėnis
Būsimus naujakurius ekspertas taip pat skatina deramą dėmesį skirti būsto statybos sprendimams, nes kokybiško statinio vertė taip pat turi tendenciją augti. Naujakuriams T. Grižas vis dažniau pataria linkti prie naujos statybos būstų, garantuojančių ilgalaikį komfortą. Tačiau net ir šiuo atveju svarbu domėtis, kokios medžiagos buvo naudojamos, ar jos patvarios ir ilgaamžės.

„Minimas pavyzdys, „Birželio namai“, yra A energetinės klasės, būstuose įrengtas grindinis šildymas, rekuperacinė vėdinimo sistema. Būsimam pirkėjui tai reiškia komfortišką ir ekonomišką gyvenimą bei tai, kad aukštus reikalavimus atitinkantį būstą ateityje bus kur kas lengviau parduoti, o vertė taip pat neturėtų nukristi“, – sako T. Grižas.

Didina reikalavimus būsto išplanavimui

Iš kasdienės darbo su klientais patirties T. Grižas pastebi, kad jiems vis svarbiau tampa efektyvus būsto ploto išplanavimas. Tad kaip tik šiuo metu galvojantiems apie didįjį gyvenimo pirkinį ekspertas pataria investuoti į gerai suplanuotą būstą, antraip gali susvyruoti ir jo vertė, likvidumas.

„Vis dar tenka susidurti su įvairiausiais keistai išplanuotais būstais, pavyzdžiui, 50 kv. m. bute įrengtas 10 kv. m koridorius. Mažų mažiausiai tai yra nelogiška ir pirkėjui visiškai neapsimoka. Jei seniau į tai dar būdavo numojama ranka, tai dabar klientai tikrai skaičiuoja, ar įsigyja tinkamai išplanuotą butą“, – teigia T. Grižas.

Anot specialistų, išties nėra lengva nuspėti, ar per 10 metų įsigyjamo būsto vertė paaugs. Jei investuojate į kokybiškos statybos būstą gerame rajone, tikėtina, kad ilgainiui vertė ne tik išliks, bet ir augs. Tačiau kur kas lengviau prognozuoti, kas rinkoje vyks per artimiausius du ar tris metus. Tad išanalizavę būsto kokybinius rodiklius nepamirškite pasidomėti ir tuo, kokia aplinka jus sups, ar po ranka turėsite tai, ko reikia patogiam gyvenimui, ir ar prieš nosį neišdygs nelauktas statinys.