„Artėjant rudeniui būsto nuomos rinka paprastai suaktyvėja – be įprastų rinkos dalyvių paklausą padidina į didmiesčius studijuoti atvykstantys studentai, o taip pat tie, kurie naujus mokslo metus nori pasitikti naujame būste. Šiais metais pakilimas taip pat pastebimas, tačiau jis galbūt nėra toks ryškus kaip ankstesniais metais ir viena iš galimų to priežasčių – nuo metų pradžios tolygiai tebesitęsiantis iš trečiųjų šalių į Lietuvą atvykusių imigrantų registruojamos būsto nuomos sutartys“, – teigė analitikas.

Registrų centro duomenimis, iš viso šiemet buvo įregistruota daugiau kaip 12 tūkst. naujų būsto (butų ir gyvenamųjų namų) nuomos sutarčių, arba maždaug trečdaliu daugiau nei atitinkamu laikotarpiu praėjusiais metais. Šiemet kiekvieną savaitę vidutiniškai įregistruojama po maždaug 330 naujų būsto nuomos sutarčių, o vien tik rugpjūčio mėnesį šis rodiklis kilstelėjo 15 proc. (iki 380).

Tuo metu per visus 2022 metus vidutiniškai per savaitę buvo įregistruojama po 290 naujų būsto nuomos sutarčių, tačiau vien tik rugpjūčio–spalio mėnesiais per savaitę įregistruojamų būsto nuomos sutarčių padaugėjo 17–30 proc.

VMI primena, ką daryti planuojant išnuomoti būstą

Artėjant vasaros pabaigai, Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) gyventojams primena svarbiausią informaciją apie tai, kaip teisingai vykdyti gyvenamosios paskirties nekilnojamojo turto nuomos veiklą.

„Gyventojai, nuomojantys butą ar kitas gyvenamosios paskirties patalpas kitiems gyventojams, gali pasirinkti įsigyti verslo liudijimą arba pateikti metinę pajamų mokesčio deklaraciją ir nuo gautų nuomos pajamų sumokėti 15 proc. gyventojų pajamų mokestį (GPM)“, – primena Mokestinių prievolių departamento direktorė Inga Gedminienė, pažymėdama, kad kasmet auga tiek gyventojų, deklaruojančių pajamas iš nuomos skaičius, tiek jų sumokamų mokesčių suma.

Gyventojai, nepriklausomai nuo to, trumpam ar ilgam laikui nori nuomoti gyvenamosios paskirties patalpas kitiems gyventojams, tai gali padaryti įsigiję verslo liudijimą „Gyvenamosios paskirties patalpų nuoma“. Šis verslo liudijimas tinkamas tik tokiu atveju, jei neteikiamos papildomos paslaugos, pavyzdžiui, kaimo turizmo, pusryčių ar kt. Kiekvienam nuomojamam objektui būtina įsigyti atskirą verslo liudijimą.

Norėdamas įsigyti verslo liudijimą gyventojas turi sumokėti fiksuoto dydžio pajamų mokestį. Šio mokesčio tarifus nustato savivaldybių tarybos. Sužinoti preliminarią verslo liudijimo kainą galima pasinaudojus specialia VMI skaičiuokle, kurią galima rasti čia.

Pažymėtina, kad per kalendorinius metus iš verslo liudijime nurodytos vykdytos veiklos gautos ne didesnės nei 45 tūkst. eurų pajamos (kai vykdoma kelių rūšių veikla pajamos sumuojamos), apmokestinamos, sumokant fiksuoto dydžio pajamų mokestį. Gautų pajamų iš patalpų nuomos dalis, viršijusi 45 tūkst. eurų, apmokestinama 15 proc. tarifu.

Pajamų apmokestinimą pateikus pajamų mokesčio deklaraciją gali rinktis gyventojai, kurie nuomoja bet kokį nekilnojamąjį turtą, t. y. ne tik gyvenamąsias patalpas. Nuomos paslauga gali būti teikiama tiek fiziniams, tiek juridiniams asmenims.

Pajamų mokesčio apskaičiavimas ir sumokėjimas šiuo atveju priklauso nuo to, kam nekilnojamasis turtas yra nuomojamas. Jeigu nekilnojamasis turtas nuomojamas gyventojams, tuomet tokį turtą išnuomojęs asmuo iki kitų metų gegužės 1 d. privalo deklaruoti iš nuomos gautas pajamas ir sumokėti 15 proc. GPM.

Jeigu nekilnojamasis turtas išnuomojamas įmonei ar gyventojams, vykdantiems individualią veiklą ir naudojantiems tą turtą veiklai vykdyti, tuomet 15 proc. GPM apskaičiuoti ir sumokėti turi turtą besinuomojantis juridinis ar fizinis asmuo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)