Vilniaus ir Kauno gyvenamojo būsto kainų pokyčius bei tendencijas kas mėnesį analizuoja įmonės „Numai“ analitikai.

Nuomos rinkoje – reikšmingai padidėjusi pasiūla

Vidutinė išnuomoto buto kaina (mediana) Vilniuje rugpjūčio mėnesį buvo apie 600 eurų. Kaina reikšmingai nekito visą vasaros laikotarpį. Nuo metų pradžios kaina paaugo apie 20 proc.

Kaune, kaip ir sostinėje, nuomos kaina vasarą laikėsi stabili. Rugpjūčio mėnesį vidutinė išnuomoto buto kaina siekė 450 eurų. Nuo metų pradžios nuomos kaina Kaune paaugo apie 13 proc.

Tačiau iki šiol stebėjusi pasiūlos mažėjimą, rugpjūtį nuomos rinka pasipildė naujais būstais ir pasiūla Vilniuje išaugo net 40 proc., Kaune – apie 20 proc.

„Nuomos rinkoje rugsėjis yra vienas aktyviausių mėnesių, kuomet tiek nuomininkų, tiek nuomotojų aktyvumas išauga. Todėl į rinką įplaukia daugiau būstų“, – sako bendrovės „Mano numai“, valdančios prekės ženklą „Numai“, vadovas Aurimas Čiagus.

Aurimas Čiagus

Nuomos metinis pajamingumas Vilniuje rugpjūčio mėnesį neženkliai sumažėjo ir siekė 5,2 proc. Kaune nuomos pajamingumas reikšmingai nekito ir buvo apie 6,1 proc.

Antrinėje butų rinkoje pasiūla mažėjo

Rugpjūčio mėnesį vidutinė parduoto buto su pilna apdaila kaina Vilniuje buvo apie 136 tūkst. eurų arba 2670 eurų už kv.m. Vidutinis parduoto buto plotas 51 kv.m. Kvadratinio metro kaina paaugo apie 1,5 proc. lyginant su praėjusiu mėnesiu.

Kaune antrinėje būstų rinkoje kv. m. kaina reikšmingai nekito. Rugpjūčio mėnesį vidutinė pilnai įrengto 50 kv.m. dydžio buto kaina Kaune buvo apie 88 500 eurų arba 1770 eurų už kv. m. Lyginant su atitinkamu laikotarpiu pernai metais, kaina yra paaugusi apie 9 proc.

Tačiau, rugpjūčio mėnesį antrinės butų rinkos pasiūla pirmą kartą šiais metais sumažėjo abiejuose miestuose: Vilniuje – 7 proc., Kaune – 4 proc.

„Žiūrint į sumažėjusią pasiūlą pardavimų rinkoje, ir išaugusią nuomos pasiūlą, galima daryti išvadą, kad dalis butų, kurie nebuvo parduoti per vasarą buvo perkelti į nuomos rinką“, – sako A. Čiagus.

Būsto įsigijimas

Naujų butų rinka stabiliai pasyvi

Rugpjūčio mėnesį sostinėje vidutinio 50 kv.m. buto su daline apdaila kaina siekė 167 tūkst. eurų. Vidutinė kv.m. kaina buvo 3340 eurų. Lyginant su liepos mėnesiu vidutinė kaina nekito.

„Naujos statybos butų kainos Vilniuje yra stabilizavusios ir jau praktiškai metus laikosi panašiame lygyje. Pardavimų skaičius taip pat šiais metais yra daugiau mažiau nusistovėjęs, ir šių metų vidurkis yra apie 150 susitarimų per mėnesį. Panašios tendencijos, mūsų vertinimu, galime tikėtis ir artimiausiais mėnesiais“, – sako „Numai“ vadovas.

Rugpjūčio mėnesį Vilniaus pirminėje butų rinkoje buvo parduotas 231 butas, tačiau fiksuoti 25 nutraukimai, tad bendras pokytis (kiek būstų išėjo iš sandėlio) buvo 206, arba beveik 3 kartus daugiau nei liepos mėnesį. Palyginti su 2022 m. rugpjūčio mėnesiu, bendras pardavimų skaičius yra paaugęs daugiau nei dvigubai.

Rugpjūčio mėnesį, palyginti su liepos mėnesiu, naujos statybos butų pasiūla sumažėjo 1 proc. Pirkėjai galėjo rinktis iš 3680 butų. Lyginant su atitinkamu laikotarpiu pernai metais naujų butų pasiūla yra paaugusi 25 proc.

„Rugpjūtis įprastai yra aktyvesnis nei birželis ar liepa, tačiau kol kas per anksti sakyti ar padidėjęs susitarimų skaičius yra tendencija. Rudenį tikimasi šiokio tokio suaktyvėjimo, tačiau ryškių rinkos atsigavimo ženklų tikrai dar nematome“, – teigia A. Čiagus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją