Ji būstą pirko su gražia panorama į Vilniaus miesto senamiestį, tačiau jau po įsigijimo pastebėjo šalia prasidėjusius statybos darbus. Tatjanai pradėjus aiškintis, sužinojo, kad šalia planuojamas kitas daugiaaukštės statybos namas, todėl vietoj gražios panoramos, vilnietė pro savo namų langus matys tik kaimynus. Apie tokį pokytį projekte ji nebuvo informuota, o dabar kreipiantis į vystytojus, šie sako, kad viskas jau yra patvirtinta ir nieko negali padėti.

Apie panašią situaciją pasakoja ir „Re/Max“ nekilnojamo turto brokeris Antanas Bimbiras, kai priešais daugiabutį Vileišio g. Vilniuje buvo pastatytas naujas gyvenamasis namas. Senojo daugiabučio gyventojai jau prasidėjus statyboms pradėjo reikšti skundus, tačiau paaiškėjo, kad jie pavėlavo. Apie projektą buvo paskelbta viešai ir kadangi iki termino pabaigos gyventojai su skundais nesikreipė, naujojo daugiabučio statybai leidimas buvo išduotas.

Anot A. Bimbiro, nors turto vertinimo ataskaitoje nėra punkto apie vaizdą pro langą, vertinama tik bendra namo aplinka, parduodant ar perkant būstą, apie pusę pirkėjų atkreipia dėmesį į šį vaizdą. Ta patį patvirtina ir „Dupro Group“ NT vadybininkė Evelina Ruzgaitė:
„Vaizdas pro langą renkantis būstą yra vienas iš veiksnių priimant sprendimą – pirkti ar ne. Ir nesvarbu, ar tai būtų pirmas, ar paskutinis aukštas. Pirkėjui beveik visada yra svarbu, ką matys per savo būsimų namų langus ir spręs, ar būtent už tą vaizdą galima mokėti daugiau.“

Kaip teigia „Inreal valdymas“ NT valdymo departamento vadovas Agnius Tamošaitis, namo pastatymas prieš jau pastatytąjį gali turėti netgi teigiamos reikšmės. „Būsto kaina, jo patrauklumas pirkėjui, be abejonės, priklauso nuo vaizdo, matomo pro langus. Koks bus tas pokytis, „užstačius“ vaizdą, priklauso nuo buvusio vaizdo – ar tai buvo upės vingis, ar miesto pakraščio laukai, ar greitkelis. Pastaruoju atveju, namo pastatymas prieš jau pastatytąjį gali turėti netgi teigiamos reikšmės kainai, nes amortizuos triukšmą”, – teigia pašnekovas.

Jam pritaria ir E. Ruzgaitė: „Jei kitoje gatvės pusėje, vietoje apleisto pastato atsiranda naujas, šiuolaikinis pastatas, tai vaizdas pro langą gerėja, tikėtina, kad būsto kaina galėtų kilti.“

Birželio mėnesį buvo pranešta apie netrukus prasidėsiančias verslo centro Narbuto g. statybas. Iš vizualizacijų matoma, kad šis pastatas bus prie pat kito gyvenamojo namo. DELFI pasidomėjus, namo gyventoja Viktorija pavirtino, kad apie šį projektą buvo informuota dar kai pirko būstą prieš 5 metus. Net pirkimo sutartyje yra punktas apie planuojamą verslo centrą.

Pasiteiravus, kokiu būdu būna informuojami pirkėjai apie visą projektą, tai yra tik pardavėjo sąžinės reikalas paminėti, ar paties pirkėjo rūpestis domėtis visu projektu, A. Tamošaitis pasakoja: „Tai yra vystytojo verslo etikos, reputacijos klausimas <…> Kita vertus, pirkėjai patys turėtų būti aktyvūs ir paklausti vystytojų apie ateities planus.”

Kur galima susipažinti

E. Ruzgaitė pasakoja, kad renkantis NT, klientui būna parengiama prezentacija apie būstą, jo vietą, aplinką, supažindinama su infrastruktūra. „Apie šalia planuojamus projektus ne visada žino ir patys pardavėjai, todėl perkant būstą patartina pasidomėti miesto savivaldybėje apie ateityje planuojamus statyti projektus šalia jūsų išsirinkto būsto“, – sako specialistė.

Vilniaus m. savivaldybės Miesto plėtros departamento direktorius Artūras Blotnys teigia, kad net matymo pro langą minimalaus kampo reikalavimai, patalpų izoliacijos reikalavimai yra aprašyti statybos techniniame reglamente. „Vilniaus miesto savivaldybė savo iniciatyva papildomai elektroniniu paštu informuoja seniūnus, seniūnaičius ir bendruomenių pirmininkus, kur galima susipažinti su viešinamais  detaliaisiais planais, žemės sklypų formavimo ir pertvarkymo projektais, atskirų objektų projektiniais pasiūlymais, kada vyks svarstymai su visuomene. Minimi asmenys informuoja visus suinteresuotus – kaimynus, bendrijas ir t. t.”, – sako A. Blotnys.

NT vadybininkė E. Ruzgaitė apibendrindama situaciją teigia: „Pirkėjui reikėtų nepamiršti, kad gyvenant didmiestyje yra natūralu, jog miestas auga, atsiranda naujos komercinės patalpos, nauji gyvenamieji namai, prekybos centrai, viešbučiai. Didmiesčiai dažniausiai plečiasi ne į plotį, o į aukštį, bent jau turėtų.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (141)