Pirmakursis studentas Laurynas iš Kretingos jau pradėjo savo paieškas – pateikė prašymą universitetui dėl bendrabučio, taip pat kasdien žiūrinėja nebrangaus būsto nuomos skelbimus, tačiau kol kas sėkmingomis radybomis pasigirti negali: „Tokių kaip aš šalyje daug, todėl rugpjūčio mėnesį susirasti nuomojamą butą kol kas atrodo ypač sudėtinga, kainos dažnai neadekvačios. Tuo tarpu bendrabučiuose vietų taip pat ne visada pakanka, o ir sąlygos juose gyventi nėra pačios geriausios. Norėtųsi rasti tarpinį variantą, kur ir kaina nesikandžiotų, ir gyventi būtų galima.“

Vasaros pabaiga – didysis kraustymosi metas

Taip šį laikotarpį apibūdina nekilnojamojo turto (NT) agentai. Nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės „Ober-haus“ Vilniaus senamiesčio biuro vadovas Marius Čiulada sako, jog kiekvienais metais per šį laikotarpį įvyksta pusė visų butų nuomos sandorių: „Nuomos rinkoje, skirtingai nei pardavimų rinkoje, yra labai dideli sezoniniai svyravimai, kiekvienais metais yra tas pat ciklas – rugpjūtį, rugsėjį, spalio pirmoje pusėje būtų nuomos kainos sukyla, nes sukyla paklausa, mieste vyksta kraustymasis. Ir atvirkščiai, sausį – vasarį galima justi kainų kritimą, kadangi nukrinta butų nuomos paklausa.”.

NT ekspertų teigimu, didžiausia naujų namų paieškos karštinė prasideda nuo Žolinių, kai studentai sužino, kur įstojo ir baiginėja savo atostogas. Stropiausieji paieškas pradeda kiek anksčiau, todėl jiems susirasti būstą dar būna kiek lengviau, paieškoms įsibėgėjus geresni butų nuomos variantai kaip mat išgraibstomi. Tačiau, anot M. Čiulados, šiuo metų laiku sugrįžta ne tik studentai, iš atostogų grįžta ir įvairių institucijų darbuotojai, užsienio kapitalo įmonės pradeda naują darbo sezoną, juda visas miestas.

Studentų kriterijai renkantis būstą išlieka stabilūs

Studentas Laurynas, paklaustas, kokio buto ieškantis, tvirtina, jog ieškant būsto laikosi pagrindinių kriterijų: prieinamos kainos, susisiekimo patogumo ir atstumo nuo mokymosi įstaigos. Tą patvirtina ir Čiulada: “Kaip ir kasmet, studentai nuomojasi pigiausius butus. Mažiausia kaina yra vienas esminių kriterijų. Kitas svarbus dalykas yra susisiekimas su mokymosi įstaiga. Jeigu tai yra Saulėtekis, tai studentai dažniausiai renkasi Antakalnį, Žirmūnus. Tiesiog, kad vieno autobuso, ar troleibuso maršrutu kuo greičiau pasiektų aukštąją mokyklą. Taip pat žiūri, kad netoli gyvenamosios vietos būtų viešojo transporto stotelė.”

Pasak NT ekspertų, populiariausias būstas yra vieno ar dviejų kambarių butas senos statybos name. Jei buto ieškoma centre, gyvenamojo plotu dalintis ketina keletas asmenų, tokiam pasirinkimui pageidautina kuo daugiau miegamųjų kambarių. Naujoje butų statyboje paplitęs variantas, kur virtuvė yra apjungta su svetaine, studentijai neatrodo patrauklūs, labiau vertinama atskira virtuvė ir svetainė, miegamasis, kad kiekvienas turėtų savo erdvės ir privatumo.

Pasikeitimai butų nuomos kainose gali nustebinti

Marius Čiulada
Nors pirmieji buto nuomos kainų pokyčius būsto rinkos srityje pajunta nuomininkai, skelbimuose siūlomų nuomos kainų kilimas pastebimas dar nuo šių metų pradžios – Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje nuomojamų butų kainos pamažu ėmė didėti vos įpusėjus žiemos sezonui. Per pastarąjį pusmetį butų nuomos kainos, už kurias nuomotojai tikisi išnuomoti būstą, sostinėje išaugo vidutiniškai 9 proc., Kaune – apie 20 proc., Klaipėdoje – apie 13 proc., atskleidžia didžiausio nekilnojamojo turto portalo Aruodas.lt skelbimų statistika.

Pasak M. Čiulados, kiekvienais metais butų nuomos kainos koreliuoja su pardavimo kainomis, tačiau vienareikšmiško atsakymo, kokios kainų augimo priežastys, nėra.

Pasidomėjus apie tai, kokiomis nuotaikomis artėjant rugsėjui gyvena gyvenamojo būsto Vilniuje ieškantys studentai jaunimo ypač pamėgtoje socialinėje erdvėje „Facebook“ egzistuojančiose grupėse „Butų nuoma Vilniuje“ ar „IKnowFlatIn Vilnius“, kur dažnai butai siūlomi be tarpininkavimo mokesčių, šiuo metu taip pat galima matyti sujudimą. Gyvenamosios vietos pasiūlymų bei jų ieškančių vis daugiau, dažnai prie skelbimų galima rasti ir kritiškų komentarų, jog norima kaina padoraus buto ieškantys asmenys neras, nes dabar tokių pasiūlymų tiesiog nėra. Štai studentė Junė iš Vilniaus ieško kambario senamiestyje arba kažkur netoli jo, kaina su komunaliniais neturėtų viršyti 150 eurų. Mergina pristato save kaip tvarkingą, dirbančią antrakursę, tačiau komentatoriai merginai linki sėkmės ir siūlo pasidairyti po bendrabučius Vilniaus pakraščiuose. Čia pat Gediminas dalinasi savo nuomojamo kambario nuotrauka ir skelbia naujo nuomininko paiešką, kuris kambarį senamiestyje galės išsinuomoti už 250 eurų ir apmokės komunalinius mokesčius, tačiau tuoj pat sulaukia komentaro apie tai, jog prieš metus tas pat kambarys buvusiam nuomininkui nekainavo 500 litų.

Kad šiemet, lyginant buto nuomos kainas su pernai metų tuo pačiu laikotarpiu, būstą išsinuomoti kainuoja 5-10 proc. brangiau nei prieš metus, sutinka ir M. Čiulada: “Lyginant šį periodą su praėjusių metų tuo pačiu periodu, nekilnojamojo būsto kainos pakilo, tačiau statistiškai nedaug, apie 5 procentus. Žinoma, maždaug tiek pat šoktelėjo ir nuomos kainos.” Neatsižvelgiant į konkrečią pastato vietą, įrengimą, statybos metus ar kitus parametrus, vidutinė skelbimuose siūloma vieno kambario buto nuomos Vilniuje kaina yra apie 200-270 Eur/mėn., dviejų kambarių – apie 350-390 Eur/mėn. Šiuo metu butų nuoma kainuoja pastebimai brangiau nei prieš penkerius metus: iš Aruodas.lt skelbimų statistikos duomenų matyti, kad prieš penkmetį už buto nuomą Vilniuje reikėdavo mokėti vidutiniškai 35 proc. mažesnę sumą nei šiuo metu.

Pasirinkusiems bendrabutį didesnių pokyčių nežada

Pasiteiravus Vilniaus universiteto bendrųjų reikalų direkcijos būsto skyriaus vedėjo Nerijaus Cicelionio apie šių metų bendrabučio nuomos kainas bei sąlygas, norint gauti vietą viename iš bendrabučių, jokių didesnių pokyčių nežadėjo:

“Kainos bei sąlygos išlieka tokios pat kaip ir praėjusį sezoną, norintieji apsigyventi bendrabučiuose, turi užsiregistruoti elektroninėje rezervacijoje, paskutiniu metu bendrabutis buvo suteikiamas beveik visiems panorusiems jame apsigyventi pirmo kurso studentams.”

Jeigu pirmakursių, pageidaujančių apsigyventi bendrabučiuose, skaičius viršija esamų laisvų vietų skaičių, pirmenybė pagal nurodytą eiliškumą suteikiama visiškiems našlaičiams, esantiems iš šeimų, kurių mėnesio pajamos vienam šeimos nariui neviršija valstybės nustatytų remiamų pajamų dydžio, neturintiems vieno iš tėvų, esantiems iš daugiavaikės šeimos, jei šeimoje yra 3 ar daugiau vaikų, kuriems dar nėra suėję 25 metai ar studentams, turintiems 55 proc. arba mažesnį darbingumą. Šiuo metu aukštųjų mokyklų bendrabučių kainos svyruoja nuo 55 iki 100 eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (248)