Žilvinas (vardas pakeistas, redakcijai žinomas) pasakoja 2020 metais pirkęs butą Šeškinėje už 92,2 tūkst. eurų, o šiemet pardavė beveik už 168 tūkst. eurų.

Pasak jo, rugpjūčio pabaigoje Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) atsiuntė raštą susimokėti NT mokestį, nes esą 2020 metais turto vertė viršijo 150 tūkst. eurų (tai yra, viršijo tais metais įsigaliojusią naują, sumažėjusią NT mokesčio ribą).

Kelias savaites vaikšto po įstaigas ir siunčia laiškus

Žilvinas sako, kad ėmė aiškintis situaciją, o per tą laiką jau pradėti skaičiuoti delspinigiai. VMI pareiškusi, jog kaltas Registrų centras, nes „ne tą vertę surašė ne ten“. Registrų centras jam pasakęs, kad „VMI ne iš tos eilutės ima duomenis“. Tokius pasisakymus cituoja skaitytojas.

Dar vienu posūkiu tapę tai, jog VMI atsiuntė naują raštą su raginimu sumokėti mokestį, antraip bus kreiptasi į antstolius.

„Man frazė užkliuvo iš VMI, kad „visi dabar tokius gavo“, tad klausimas, kiek dar žmonių susidūrė su tuo, kad į būsto vertes tais metais, kai mažėjo NT mokesčio riba, įrašytos šių metų vertės, kai jos yra kone dukart didesnės“, – klausia vyras.

Žilvino teigimu, Registrų centras 2020 metų kovą yra išdavęs pažymą, kad vidutinė to buto rinkos vertė siekia 87,9 tūkst. eurų, o dar po metų, kai buvo registruojamas baigtumas, vertė buvo jau 101 tūkst. eurų.

„VMI ir Registrų centras tikrai tikrino dalykus“, – sako jis, jau kurį laiką rašantis raštus ir besilankantis įstaigose.

Žilvinas nusprendė, kad neverta dėl palyginti mažos sumos darytis didesnių bėdų ir mokestį sumokėjo.

„Suma tai nėra didelė, su delspinigiais gaunasi apie 60 eurų (…). Po pokalbio su konsultante tiesiog susimokėjome, bandysime išsireikalauti, kad grąžintų, kai jau bus kažkoks sprendimas“, – sako jis, vis dėlto ginsiantis savo poziciją.

Mokant už išrašą galėjo įsivelti klaida

Registrų centre vyras paprašė išduoti pažymą apie būsto vertę. Jam ir čia teko susimokėti 10 eurų, taip siekiant įrodyti, kad įsivėlė klaida ir mokesčio mokėti jis neturi.

Registrų centras „Delfi“ komentavo, kad dėl NT mokesčių apskaičiavimo ir sumokėjimo reikėtų kreiptis į Valstybinę mokesčių inspekciją, o nurodyto NT objekto mokestinė vertė šiuo metu yra 102 tūkst. eurų, tokia ji galioja nuo 2021 metų sausio 1 dienos.

„Pagal masinio vertinimo dokumentus apskaičiuotos mokestinės vertės skelbiamos Registrų centro interneto svetainėje, jas taip pat galima sužinoti atlikus paiešką REGIA žemėlapyje. Fiziniai asmenys kartą per metus gali neatlygintinai gauti Nekilnojamojo turto registro išrašą, kuriame nurodoma galiojanti NT mokestinė vertė“, – komentuoja Registrų centro atstovas Mindaugas Samkus.

Jis pažymėjo, kad šiuo atveju dėl išrašo kainos galėjo būti padaryta klaida.
Grinieji pinigai

„Konkrečiu atveju vykdant kliento prašymą galimai per klaidą į paslaugos įkainį buvo įtrauktas atlyginimas už išrašo pateikimą, nors klientas jo neužsakė. Tokiais atvejais permokos yra grąžinamos klientams.

Remiantis Vyriausybės patvirtintais įkainiais, kaina už vidutinės rinkos vertės NT mokesčiams ir kitoms reikmėms nustatymą, perskaičiavimą (masinio vertinimo būdu), įrašymą ar pateikimą yra 1,79 euro už kiekvieną NT objektą (konkrečiu atveju prašymas buvo dėl dviejų NT objektų)“, – sakė jis.

Žilvinas vėliau papildė, kad iš tiesų prašė įvertinti du objektus: butą ir parkavimo vietą, nes jiedu turi atskirus registro kodus.

„Butas įvertintas 77,5 tūkst. eurų, parkingas 770 tūkst. eurų. Bet pastarąją sumą reikia dalinti iš 180 – nes tiek parkingo savininkų, parkingo vietų, ir visi jie yra to bendro ploto savininkai. Tai išeina apie 5 tūkst. parkingo vertė“, – sako vyras.
Nekilnojamas turtas

Mokesčių inspekcija: deklaraciją galima patikslinti


VMI komentavo „Delfi“ bendrą tvarką, neatsakydama, kas, žinybos vertinimu, kaltas dėl susidariusios situacijos ir ar tiesa, kad „visi dabar gavo tokius laiškus“.

Inspekcija paaiškino, kad pasitaiko atvejų, kai gyventojai pirma pateikia nekilnojamojo turto mokesčio (NTM) deklaraciją, o tik vėliau lengvatą patvirtinančius ar kitus dokumentus, pagrindžiančius, jog deklaruoti ir sumokėti NT mokesčio jiems nereikia.

„Pažymėtina, kad tokiais atvejais gyventojai turi patikslinti anksčiau pateiktą NTM deklaraciją“, – sako, VMI Mokestinių prievolių departamento vadovė Inga Gedminienė.

Ji kartu pabrėžia, kad nekilnojamojo turto mokestį apskaičiuoja, deklaruoja ir sumoka pats mokesčių mokėtojas.

„Duomenis apie gyventojams priklausantį nekilnojamąjį turtą bei jo mokestines vertes VMI visais atvejais gauna iš Nekilnojamojo turto registro – VĮ „Registrų centro“. Remiantis šia bei pačio gyventojo pateikta informacija vertiname NT mokesčio deklaracijas“, – sako ji.

Pasak VMI, duomenis, kurių inspekcija neturi, pavyzdžiui, apie priklausančias lengvatas, turi pateikti patys gyventojai.

Esą pasitaiko situacijų, kai dalį informacijos apie priklausantį NT turi tik pats gyventojas. Tada jam užtenka pateikti VMI papildomus dokumentus, kurie patvirtintų, jog nereikia deklaruoti ir mokėti NT mokesčio.

Asociatyvi nuotrauka

„Kai gyventojai, gavę priminimus, pirma pateikia NT mokesčio deklaraciją, o tik vėliau dokumentus, pagrindžiančius, jog deklaruoti ir sumokėti NT mokesčio jiems nereikia, jie turi patikslinti NT mokesčio deklaraciją“, – sako VMI atstovė.

Vilnietis žada nenuleisti rankų


Žilvinas sako, kad NT mokesčio deklaracijos už 2020 metus pateikti neturėjo.

„Nes turtas neviršijo nurodytos sumos, todėl ir NT mokesčio mokėti neprivalėjome. Tik iš VMI laiško sužinojome apie įsivėlusią klaidą. Tai dabar deklaracija yra pateikta, patikslinta su RC nurodyta suma. Sumokėtas ir neteisėtai priskaičiuotas mokestis, nes buvo pasakyta – nesumokėsit, paduosim antstoliams“, – komentuoja jis.

Vyras sako parašęs pretenziją VMI, kad būtų grąžintas mokestis, „sutvarkytos klaidos ir kompensuotos išlaidos“.

„Pastarųjų kompensacijos nesitikime, bet bent jau „iš inercijos“. VMI tyli daugiau nei savaitę, konsultantai skambinant padėti niekuo negali, tai jeigu nesulauksime atsakymo, ieškosime, kas prižiūri įstaigą, ir kreipsimės su prašymu ginti vartotojų interesus“, – sako Žilvinas.

NTM moka gyventojai už gyvenamosios, sodų, garažų, fermų, šiltnamių, ūkio, pagalbinio ūkio, mokslo, religinės, poilsio paskirties statinius (patalpas), žuvininkystės statinius ir inžinerinius statinius, kai jų bendra mokestinė vertė viršija 150 tūkst. eurų (arba 200 tūkst. eurų, jei taikoma lengvata) sumą, teigia VMI.

„Jei po masinio turto vertinimo gyventojas nesutinka su nustatyta NT mokestine verte, per tris mėnesius nuo vertės nustatymo jis gali kreiptis į VĮ „Registrų centras“ ir pateikti skundą.

Taip pat gyventojas vieną kartą per mokestinį laikotarpį (tris pirmus laikotarpio mėnesius) turi teisę VĮ „Registrų centras“ pateikti prašymą, jog NT mokestinė vertė būtų laikoma individualaus vertinimo metu nustatyta mokestinė vertė“, – rašoma VMI komentare.

I. Gedminienė pažymėjo, kad NT mokesčio deklaraciją gyventojai gali patikslinti/pateikti (pvz., keitėsi mokestinė vertė, įsivėlė klaida), mokestį apskaičiuoti arba perskaičiuoti už einamuosius ir trejus praėjusius kalendorinius metus.

„Sumokėtas permokas gyventojai gali susigrąžinti, pateikę prašymą FR0781 „Prašymas grąžinti (įskaityti) mokesčio permoką (skirtumą)“. Prašymą patogiausia pateikti prisijungus prie Mano VMI“, – teigia I. Gedminienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)