Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis, verslo liudijimus šiemet bent vienai dienai buvo įsigiję apie 98 tūkst. lietuvių, o populiariausia su jais vykdyta veikla buvo gyvenamosios paskirties patalpų nuoma. Šiemet būstus su verslo liudijimais nuomojo beveik 26,4 tūkst. žmonių.

VMI veiklą planuojantiems vykdyti pirmosiomis kitų metų dienomis verslo liudijimus rekomenduoja įsigyti iš anksto, nelaukiant paskutinės metų dienos.

Daliai jų 2024 m. už verslo liudijimus teks mokėti daugiau. Verslo liudijimą įsigyti norintys gyventojai apskaičiuotas pajamų mokesčio ir Sodros įmokų sumas turi sumokėti prieš pradėdami veiklą. Pajamų mokesčio tarifus verslo liudijimus įsigyjantiems gyventojams nustato savivaldybės, o kai kurios jų nusprendė, kad ateinančiais metais įkainiai turi didėti.

Brangiausia – Palangoje ir Vilniuje


Vilniaus miesto savivaldybė apsisprendė verslo liudijimų kainų nekeisti. Vilniečiai, nuomojantys būstą sostinės savivaldybės teritorijoje, už metus turės mokėti tiek pat kiek ir šiemet – 684 eurus. Tai viena didžiausių verslo liudijimų, suteikiančių teisę nuomoti gyvenamosios paskirties patalpas, kainų tarp visų Lietuvos savivaldybių. Daugiau verslo liudijimai kainuos tik Palangoje. Šiame kurorte už verslo liudijimą būsto nuomai šiemet teks mokėti 1020 eurų, kai 2023-iaisias kaina siekė 684 eurus.

Būsto nuomai skirtų verslo liudijimų kainų kitais metais nekelti nusprendė ir Kauno miesto savivaldybė, nors dalies kitų verslo liudijimų kainas didino. Būstą laikinojoje sostinėje nuomojantys kauniečiai turės mokėti 400 eurų – tiek pat kaip ir 2023 metais.

Tuo metu klaipėdiečiams, norintiems išnuomoti savo turimus būstus, mokesčių ateinančiais metais teks mokėti daugiau. Jiems verslo liudijimas, nuomojant būstą Klaipėdos savivaldybės teritorijoje, 2024 m. kainuos 348 eurus, kai 2023-iaisiais kaina siekė 209 eurus.

Klaipėda

Klaipėdos savivaldybė pažymi, kad gyvenamųjų patalpų nuoma – populiari veikla, tad mokesčio dydis už verslo liudijimus sulyginamas su panašaus populiarumo veiklomis, tokiomis kaip kirpyklų, kosmetikos kabinetų ir salonų, soliariumų veikla, baldų gamyba.

Teisę verstis būsto nuoma suteikiančių verslo liudijimų kainos 2024 m. nesikeis ir Šiauliuose bei Panevėžyje. Šiuose miestuose būstą nuomojantys gyventojai turės mokėti 500 eurų.

Siūlyti pokyčiai įstrigo


Reikia pažymėti, kad visos didžiosios savivaldybės tam tikroms socialinėms grupėms, įsigyjant verslo liudijimus, taiko nuolaidas, kurios siekia 30-99 proc. Jomis gali pasinaudoti pensininkai, studentai, neįgalieji, vieniši ir daugiavaikiai tėvai ir panašiai. VMI duomenimis, įvairiomis lengvatomis naudojasi beveik pusė įvairią veiklą su verslo liudijimai vykdančių gyventojų.

Be to, yra savivaldybių, kurios verslo liudijimus nuomai apmokestinusios simboliniu vieno euro tarifu. Pavyzdžiui, tiek gyventojų pajamų mokesčio (GPM) 2024 m. reikės mokėti pajamas iš būsto nuomos gaunantiems Ignalinos, Jonavos ir Panevėžio rajonų savivaldybių gyventojams.

Vos 6 eurus per metus būsto nuomos veiklai skirtas verslo liudijimas kitąmet kainuos Pakruojo rajono savivaldybėje, 30 eurų – Kupiškio rajone, 35 eurus – Kauno rajone, 36 eurus – Švenčionių rajone.

Mokesčių reformos projektą rudenį Seimui pateikusi Finansų ministerija siūlo apskritai atsisakyti verslo liudijimų gyvenamųjų patalpų nuomai ir 80 proc. iš šios veiklos gautų pajamų apmokestinti 15 proc. tarifu, nepriklausomai nuo to, kokioje savivaldybėje yra nuomojamas būstas. Tačiau reforma įstrigo Parlamente.

Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos vadovas Mindaugas Statulevičius Delfi sako, kad Finansų ministerijos siūlymas yra teisingas ir suvienodintų sąlygas visiems būsto nuomotojams. Kita vertus, dabar savivaldybės turi instrumentą, kuriuo gali spręsti savo problemas – vienos siekia surinkti daugiau pajamų į biudžetą, kitos simboliniais mokesčiais vilioja gyventojus trauktis iš šešėlio ir savo veiklą deklaruoti.

Mindaugas Statulevičius

„Tie simboliniai mokesčiai tiesiog skatina žmones legalizuotis. Labai didelė būsto nuomos sektoriaus dalis Lietuvoje vis dar yra šešėlyje – žmonės savo veiklos nedeklaruoja, nesudarinėja sutarčių, taip sukeldami nemažai rūpesčių tiek sau, tiek nuomininkams“, – kalba M. Statulevičius.

Tačiau jis pažymi, kad žiūrint valstybiškai, dabartinė tvarka, kai verslo liudijimo būsto nuomai kaina gali svyruoti nuo 1 iki 1020 eurų, „nėra logiška, tas mokestis visoje Lietuvoje turėtų būti plius minus suvienodintas.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją