Neseniai paskelbtais Europos Komisijos duomenimis, būsto nuomos kainos mūsų šalyje 2010-2022 m. laikotarpiu išaugo 144 proc. Didesnis būsto nuomos kainų augimas buvo fiksuotas tik Estijoje, šioje šalyje jis siekė net 210 procentų.

Visoje Europos Sąjungoje būsto nuoma per šiuos 12 metų vidutiniškai brango 18 proc., o vienintelė šalis, kurioje kainos šiame nekilnojamojo turto (NT) rinkos segmente mažėjo, buvo Graikijoje. Joje būsto nuoma nuo 2010 m. iki 2022 m. atpigo 25 procentais.

Kaip rodo EK duomenys, būsto nuomos kainos koreliuoja su infliacija, kuri 2010-2022 m. laikotarpiu Lietuvoje taip pat buvo viena didžiausių ES ir siekė 49 proc. Labiau bendras kainų lygis didėjo tik Estijoje (56 proc.) ir Vengrijoje (53 proc.).

Graikijoje, kurioje būsto nuoma 2010-2022 m. pigo, infliacija tuo laikotarpiu siekė tik 12 proc. ir buvo mažiausia visoje Bendrijoje.

Visgi Delfi kalbinti ekspertai sako, kad taip smarkiai išaugusiomis būsto nuomos kainomis lietuviai neturėtų skubėti piktintis, kadangi šis rodiklis parodo ir dar vieną dalyką – mūsų šalies gyventojų pajamos ir pragyvenimo lygis taip pat didėjo ne mažesniu tempu.

Graikai pigimu nesidžiaugia


Būsto nuomos su išpirkimu paslaugą teikiančios bendrovės „Mano numai“ vadovas Aurimas Čiagus sako, būsto nuomos kainos priklauso nuo gyventojų skaičiaus bei nuomos paklausos ir bei atlyginimų šalyje. O pastarieji Lietuvoje nagrinėjamu laikotarpiu augo sparčiau nei nuomos įkainiai.

Paskutinį 2010 m. ketvirtį vidutinis atlyginimas Lietuvoje siekė 2121 litą, t. y. apie 615 eurų. Šiuo metu jis jau viršija 2 tūkst. eurų.

„Tad toks būsto nuomos kainų augimas yra dėsningas. Iš pirmo žvilgsnio atrodytų blogai, kad nuoma taip pabrango, bet aš sakyčiau, kai tai yra teigiamas dalykas. Reikia džiaugtis, kad tiek išaugo atlyginimai“, – kalba A. Čiagus.

Aurimas Čiagus

Jis pažymi, kad, pavyzdžiui, graikai vargu ar džiaugiasi sumažėjusiomis būsto nuomos kainomis, kadangi vidutinis atlyginimas šioje šalyje 2010-2022 m. laikotarpiu net sumažėjo.

„Nuo finansų ir skolų krizės atlyginimai Graikijoje yra sumažėję, mes juos per tą laikotarpį aplenkėme. Todėl graikai tikrai neturi kuo džiaugtis“, – sako „Mano numai“ vadovas.

Europos statistikos agentūros „Eurostat“ duomenimis, vidutinis metinis atlyginimas Graikijoje 2010-aisiais siekė 20,62 tūkst. eurų, 2022-aisiais – 19,9 tūkst. eurų.

Kilome iš gilaus dugno


„Swedbank“ ekonomistas Nerijus Mačiulis taip pat atkreipia dėmesį, kad Graikijoje mažėjo ne tik atlyginimai, bet ir vienam gyventojui tenkanti šalies bendrojo vidaus produkto dalis.

„Ši šalis išgyveno vieną didžiausių ekonomikos nuosmukių per pastarąjį šimtmetį. O kai krenta gyventojų pajamos, turbūt sunku tikėtis, kad brangs būstas ar jo nuoma“, – sako N. Mačiulis.

Tuo metu būsto nuomos kainų augimą Lietuvoje ekonomistas aiškina ir tuo, kad per pasaulinę finansų krizę jos mūsų šalyje buvo smarkiai sumažėjusios, o po to didėjo nuo žemo taško. Todėl ir turime tokį didelį pokyti procentine išraiška.

Nerijus Mačiulis

„Po krizės nuoma buvo labai pigi. Reikia nepamiršti, kad 2007-2010 m. laikotarpiu visuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose būsto nuomos kainos krito apie 40 proc. Tad tas praėjusio dešimtmečio kilimas buvo nuo labai gilaus dugno“, – akcentuoja N. Mačiulis.

Be to, nuo finansų krizės iki praėjusio dešimtmečio vidurio buvo statoma labai mažai naujų būstų, gyventojų skaičius bent jau Vilniuje augo, todėl susiformavo neatitikimas tarp būsto paklausos ir pasiūlos, kuris taip pat vertė kainas didėti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)