Aukštesnių pajamų jauni žmonės tampa geidžiamais nuomininkais, o nekilnojamojo turto vystytojai Kaune jau stato specialiai jaunimui skirtus namus. Čia nuomai siūlomi komfortiški, nedideli, tačiau brangesni butai.

Keturių Kaune veikiančių nekilnojamojo turto kompanijų – „RE/MAX Elite Group“, „Inreal“, „DNB būstas“ ir „Ober-Haus“ – atstovai vienbalsiai teigia, kad naujos statybos butų, skirtų jaunimui, mieste labai trūksta.

„Brangiu būstu Kaune vadinamas naujos statybos, kokybiškai įrengtas butas prestižiniame rajone ar esantis arčiau centro, universitetų, mokyklų, darželių, kultūrinių objektų, kurio mėnesio nuomos kaina prasideda nuo 450 eurų“, – taip brangų butą Kaune apibūdina nekilnojamojo turto kompanijos „RE/MAX Elite Group“ personalo ir plėtros vadovė Laura Žemgulienė.

Anot jos, poreikis išsinuomoti panašų būstą yra augantis, ypač – jaunų žmonių tarpe. Būtent ši auditorija yra didžioji nekilnojamojo turto nuomotojų klientų dalis. Kadangi šis rinkos segmentas vis auga, naujos statybos būstų poreikis Kaune taip pat didėja.

Audrius Gudanavičius, „DNB būstas“ vadovas, pastarųjų metų situaciją vadina paradoksalia ir sako, kad studentų, kaip nuomininkų, ilgą laiką niekas nenorėjo, jiems butus nuomojo tik tuomet, jei niekas kitas to buto neimdavo. Dabar viskas apsivertė aukštyn kojomis – nekilnojamo turto rinka atsigręžė būtent į jaunus žmones – studentus, jaunus specialistus, vaikų dar neturinčias jaunas šeimas.

Audrius Gudanavičius
Kaune, Kęstučio gatvėje šiuo metu įrenginėjami „Sollo apartamentai“ siūlo alternatyvą studentiškiems bendrabučiams – nedidelius, komfortiškus butus nuomai. Apartamentus stačiusios įmonės UAB "Soliris" atstovas Gytis Sologubas teigia, kad pati rinka dažnai pasako, ko reikia, svarbu tik įsiklausyti į jos poreikius. „Dar iki vasaros jauniems žmonėms pasiūlysime kokybiškai įrengtus butus miesto centre“, – žada jis.

A. Gudanavičius naujų, į jaunus žmones orientuotų, butų atsiradimą Kaune vertina palankiai ir sako, kad rinkoje reikia įvairovės. „Labai gerai yra siūlyti nuomoti tai, ko ieško ir tikisi jaunimas, nes pastarieji turi perkamąją galią ir nori patogumo.“

Vyresnių kursų studentai ieško komforto ir ramybės

Tradicinis studento įvaizdis visuomenėje ilgą laiką nekito. Atrodė savaime suprantama, kad norint pajausti tikrą studentišką gyvenimą reikia pagyventi bendrabutyje, kur daug triukšmo, vakarėlių ir aplinka nelabai skatina kibti į mokslus. Kauno Technologijos Universiteto Studentų atstovybės prezidentas Mindaugas Valkavičius sako, kad jau keli metai lietuvio studento įvaizdis keičiasi – vis dažniau aukštesnes pajamas gaunantys studentai ar turtingesnių tėvų atžalos nebenori nuomotis kambarių bendrabučiuose.

„Pirmakursiai lietuviai stengiasi gauti bendrabutį, nes nori pajausti studentišką gyvenimą, o nuo antro, trečio kurso studentai kimba į mokslus, ieško darbo ir gyventi bendrabutyje jau nebenori. Ar studentai nuomoja butą, ar gyvena bendrabutyje, ar su tėvais, žinoma, priklauso nuo jų pajamų“, – sako M. Valkavičius.

Anot studentų atstovo, Kauno universitetų bendrabučiai yra perpildyti. Daugiau kaip 10 tūkstančių studentų turintis Kauno Technologijos Universitetas bendrabučiuose siūlo 3 tūkstančius vietų, tuo tarpu kone kas trečias besimokantis yra ne kaunietis. Maždaug 400 studentų laukia eilėje, kad gautų kambarį bendrabutyje.

Užsieniečiai gali mokėti daugiau

Lietuvių studentų pajėgumu nuomotis brangų būstą kiek abejoja „Inreal“ Investicijų ir analizės departamento vadovas Arnoldas Antanavičius. Jo nuomone, aukštesnės klasės butą Kauno centre išsinuomoti dažniausiai gali ne lietuviai.

Arnoldas AntanavičiusArnoldas Antanavičius
„Kauniečiai ar į Kauną atvykstantys jaunuoliai iš kitų Lietuvos miestų, ieško būsto nuomai už ne daugiau kaip 100 eurų žmogui. Už tokią kainą jie turi galimybę gyventi bendrabutyje ar senos statybos bute, ne miesto centre, keliese. Tokia yra didžiosios daugumos Kauno aukštosiose mokyklose besimokančių jaunuolių situacija“, – sako A. Antanavičius.

Kad užsieniečių studentų nuomos biudžetas yra didesnis negu lietuvių sako ir nekilnojamo turto bendrovės „Ober-Haus“ Kauno biuro vadovas Saulius Umbrasas.

„Iš užsienio į Kauną atvykstančiųjų studijuoti mėnesio nuomos biudžetas yra dvigubai didesnis negu lietuvių – 200 eurų už vietą. Būstą studentai iš užsienio dažnai nuomojasi dviese, tuomet jiems gaunasi pigiau – vietoje 400 eurų sumos už visą butą yra mokama pigiau“, – komentuoja S. Umbrasas.

Aukštesnių pajamų studentais dažniausiai įvardijami mediciną studijuojantys jaunuoliai. Pastarieji, kaip pastebi nekilnojamojo turto rinkos ekspertai, gali sau leisti daugiau patogumų, jiems už buto nuomą mokėti 200-300 eurų nėra problema.

Jauni specialistai nori gyventi arčiau darbo

Kita aukštų pajamų jaunimo grupe pašnekovai įvardija jaunus, aukštos kvalifikacijos informacinių technologijų specialistus, dirbančius tarptautinių kompanijų paslaugų centruose. Kaune per paskutinius kelis metus vyko intensyvus užsienio kompanijų paslaugų ir klientų aptarnavimo centrų steigimas ir plėtra. Šio sektoriaus darbuotojų atlyginimai kelis metus iš eilės kilo po 10-15 procentų – tai patvirtina Lietuvos statistikos departamento duomenys.

Kauno centre net du biurus įkūrusios JAV sveikatos apsaugos technologijų įmonės „Intermedix Lietuva“ Personalo skyriaus vadovės Simonos Vabalės teigimu, iš daugiau kaip 600 įmonės darbuotojų šiuo metu gyvenamąją vietą ne Kaune yra deklaravę 180. Įmonės darbuotojų amžiaus vidurkis yra 26 metai, nemažai darbuotojų yra studentai. Tikėtina, kad ne kauniečiai studentai gyvena universitetų bendrabučiuose arba nuomojasi būstą.

„Ne paslaptis, kad informacinių technologijų sektoriaus darbuotojų atlyginimai visur yra didesni. Augant atlygiui, auga ir poreikiai, tad šios srities darbuotojai gali sau leisti ieškoti brangesnio, komfortiškesnio būsto, tačiau kiekvienas atvejis, žinoma, yra individualus“, – sako S. Vabalė.

Žalgirio arenoje įsikūrusios tarptautinės duomenų valdymo kompanijos „Callcredit Information Group“ komunikacijos specialistė Eglė Subačiūtė teigia, kad į Lietuvos biurą labai dažnai atvyksta dirbti kolegos iš užsienio. Tačiau dauguma kolegų iš kitų kompanijos biurų atvyksta trumpam laikui ir apsistoja viešbutyje. O ilgesniam laikui atvykstantiems butų nuomai pagal skelbimus ieško Kauno įmonė.

Nekilnojamojo turto specialistai išskiria kelias butų nuomos kainų kategorijas Kaune

Įmonė

Žemiausios kainos segmentas

Vidutinės kainos segmentas

Aukštos kainos segmentas

DNB būstas“

100-200 Eur už butą

300-400 Eur už butą

400-500 eurų kainuoja brangus, bet ne prabangus butas.

RE/MAX ELITE GROUP

100-200 Eur už butą

Tipinis jaunas žmogus gali mokėti nuo 150 iki 250 eurų.

250 - 450 Eur už butą

Aukštos nuomos kainos pasiūlymas nuo 450 iki 1000 eurų.

Ober-Haus“

100-200 Eur už butą300 eurų už butą – protinga kaina400 eurųNuo 500 eur ir daugiau – ilgiau reikėtų laukti kol išnuomos.

Inreal“

Iki 100 eurų vienam žmogui mokėti už buto nuomą yra įprasta.150-200 eurų vienam žmoguiVirš 200 eurų žmogui jau yra prabanga.


„Ieškant butų nuomai kolegoms užsieniečiams, yra žiūrima ne tik į kainą ar komfortą, bet ir į nuomojamo būsto vietą – norima, kad jis būtų miesto centre, netoli darbo“, – vardija į Kauną atvykstančiųjų kolegų poreikius E. Subačiūtė.

Nuomos rinkai Kaune augti yra daug vietos

„RE/MAX Elite Group“ personalo ir plėtros vadovė Laura Žemgulienė sako, kad be studentų ir informacinių technologijų specialistų yra ir kitų jaunų žmonių, kurie ieško išsinuomuoti brangesnį būstą. “Į mus kreipiasi daug jaunų šeimų, studentų studijuojančių mediciną, verslininkų ar kitų pasiturinčių žmonių vaikai, kurie gali sau leisti nuomotis brangesnį būstą“, – sako ji.

Dažnai pasitaiko situacijų, anot L. Žemgulienės, kuomet kaina jaunimui yra įkandama, bet pats būstas yra nepatrauklus – nusidėvėjęs ir senos statybos. Jauniems žmonėms paprasčiausiai nėra iš ko pasirinkti.

„DNB būstas“ vadovo Audriaus Gudanavičiaus nuomone, užsienyje jaunimui yra didesnė pasirinkimo įvairovė. „Pavyzdžiui, nuomai ten yra skirti ištisi butų kompleksai, o pas mus, Lietuvoje, nuomos pasiūla chaotiška, mėgėjiška. Būtų labai gerai, jei Kaune atsirastų pastatų, skirtų tik nuomai, tokių tarsi nuomos parduotuvių. Tuomet vartotojai žinotų, kad būtent čia galima išsinuomoti butą“, – sako A. Gudanavičius.

Kalbinti nekilnojamojo turto rinkos specialistai išskiria tris butų nuomos kainų Kaune kategorijas: žemiausią, vidutinę ir aukštą.
Žema buto nuomos mėnesio kaina – nuo 100 iki 200 eurų. Vidutine vieni jų įvardija 250-450 eurų, kiti – 300-400 eurų, aukšta kaina – nuo 400 ar 450 eurų. Aukštesnių pajamų jaunimui skirtų butų mėnesio nuomos kaina prasideda nuo 400 eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)