Kaip BNS informavo Generalinės prokuratūros (GP) Komunikacijos skyrius, prokurorų priimtame nutarime konstatuota, kad „Viasat“ veiksmuose nėra nusikalstamų veikų, t.y. nenustatyta kurstymų tautiniu, rasiniu, etniniu ar religiniu pagrindu požymių. Taip pat nenustatyta, kad buvo viešai pritariama tarptautiniams, SSRS ar nacistinės Vokietijos nusikaltimams, kad jie būtų neigiami ar šiurkščiai menkinami.

“Kadangi nebuvo padaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių, balandžio 22 dieną prokuroras priėmė nutarimą atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą “, - teigiama GP atsakyme .

LRTK balandžio 9 d. į prokurorus kreipėsi prašydami pradėti ikiteisminį tyrimą dėl to, jog „Viasat“ neįvykdė komisijos 2014 metų kovo 19-osios ir balandžio 2-osios sprendimų stabdyti dalies programų retransliavimą per kanalus „NTV mir“ ir „ RTR Planeta“.

Prokurorai taip pat atkreipė dėmesį, kad įstatymai numato galimybę LRTK pačiai iškelti bylą dėl administracinių pažeidimų, o „Viasat“ atveju, pažeidimai būtent tokie ir yra.

LRTK komisijos pirmininkas Edmundas Vaitekūnas BNS tvirtino, kad tolesni sprendimai bus priimami po trečiadienį vyksiančio komisijos pasitarimo su Kabelinių televizijų asociacija, teisėsaugos institucijomis, tarp jų – ir GP atstovais. Anot jo, su visų institucijų teisininkais bus tikslinamos detalės, kurios neleidžia imtis tyrimo.

Jis taip pat pripažino, kad be teisėsaugos pagalbos komisija negali imtis jokių veiksmų prieš Švedijoje ir Estijoje registruotą transliuotoją.

„ Jei mes galėtumėme (bausti), tai mes tą ir padarytumėme. Bet mes galime bausti, kontroliuojame tik tuos, kuriems esame išdavę licencijas (…). „Viasat“ mes nesame išdavę licencijų. Tad kaip mes galime juos bausti?“, - sakė E.Vaitekūnas.

Teismas balandžio 7-ąją patenkino LRTK prašymą stabdyti „ RTR Planeta“ transliacijas trims mėnesiams dėl vienoje laidoje tendencingai pateiktos informacijos apie įvykius Kryme.

Kovo 21 dieną teismas davė leidimą trims mėnesiams apriboti „NTV mir Lithuania“ retransliacijas dėl dokumentiniame filme pateiktos melagingos informacijos apie sovietų agresiją Lietuvoje Sausio 13-ąją.

Analogišką sprendimą dėl „PBK Lithuania“ programų retransliacijų teismas buvo priėmęs 2013- ųjų spalio 14 dieną.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (104)