Užbėgo už akių

„Bankrotą inicijavome, nes bendrovė piktybiškai vengė atsiskaityti su kreditoriais. Tai – vienintelis būdas. Jei įmonė neatsiskaito, ką daugiau bepadarysi“, – DELFI sakė vieno iš daugelio „Sporto komunikacijų“ kreditorių – bendrovės „Conlex“ – atstovas Augustinas Juršys.

Skolų išieškojimu užsiimanti bendrovė kreditorinius reikalavimus buvusiems „Sport1“ televizijos valdytojams perėmė iš Lietuvos autorių teisių gynimo asociacijos agentūros (LATGA-A). Praėjusio spalio duomenimis, „Sporto komunikacijų“ skola autorių teisių gynėjams sudarė 34 tūkst. litų.

Praėjusią savaitę Vilniaus apygardos teismas patenkino „Conlex“ prašymą ir „Sporto komunikacijoms“ iškėlė bankroto bylą. Anot kreditorių, taip buvo užbėgta už akių „Sporto komunikacijų“ vadovų taktiniam manevrui.

„Ieškinį pateikėme ganėtinai staigiai, nes sklido gandai, jog tam tikri žmonės nori patys sau iškelti bankrotą, kad galėtų pasirinkti savą bankroto administratorių. Ar tie žmonės – „Sporto komunikacijų“ direktorius? Taip konkrečiai teigti negaliu. Bet kreditoriams visada geriau patiems inicijuoti bankrotą ir pasirinkti savo administratorių, kad jis dirbtų kreditorių, o ne direktoriaus naudai“, – aiškino A. Juršys.

Nauja bendrovė – su fenikso uodega

Kas administruos „Sporto komunikacijų“ bankrotą – kol kas neaišku. Teismas šią užduotį patikėjo Vytautui Sinkevičiui, tačiau kreditoriai nuogąstauja, kad pastarajam administratoriui trūksta patirties imtis tokios komplikuotos bankroto procedūros.

„Teismo paskirtas administratorius turi tik dvejus metus darbo patirties. Mūsų manymu, šios bendrovės bankrotą turėtų administruoti patys stipriausi, nes nusimato daug sudėtingų darbų. Todėl papildomai kreipsimės į teismą ir siūlysime kitą administratorių“, – teigė „Conlex“ atstovas.

Darbai, apie kuriuos kalba A. Juršys, susiję su praėjusį pavasarį įsteigta bendrove „Sport Entertainment“, faktiškai tęsiančią „Sporto komunikacijų“ veiklą.

DELFI jau rašė, kad ši įmonė, gavusi „Sporto komunikacijų“ leidimą, praėjusią liepą perėmė licenciją per palydovą transliuoti „Sport1“ televiziją. Tačiau nei vadovai, nei televizijos savininkai nepasikeitė.

Kontrolinis „Sporto komunikacijų“ paketas (65,97 proc. akcijų) priklauso Nevio saloje registruotai bendrovei „Norex Projects“, siejamai su „Sport1“ televiziją prieš penkerius metus įkūrusia Vladimiro Romanovo kontroliuojama „Ūkio banko investicine grupe“. Mažasis bendrovės akcininkas (34,03 proc.) – viešųjų ryšių ir reklamos paslaugų bendrovė „Alora“.

„Norex Projects“ valdo ir 91 proc. „Sport Entertainment“ bendrovės akcijų, likusi dalis priklauso Remigijui Jurgelaičiui, kuris yra tiek „Sporto komunikacijų“, tiek „Sport Entertainment“ direktorius.

Neoficialiomis žiniomis, naujai įmonei perrašyta ne tik „Sport1“ kanalo transliavimo licencija, bet ir kitas turtas.

„Licencijos perleidimas yra tik vienas momentas, bet gana iliustratyvus. Tai buvo padaryta tada, kai įmonė jau laikėsi labai sunkiai ir su kreditoriais neatsiskaitinėjo. Panašių variantų, kiek žinoma, yra daugiau. Pavyzdžiui, perkelta transporto priemonė – iškart kyla klausimų, kodėl taip padaryta. Bankroto administratorius turės išanalizuoti, kokie sandėriai buvo atlikti, ir nutraukti juos, jei jie buvo neteisiškai padaryti“, – dėstė A. Juršys.

Algų negavusiems darbuotojams – šnipštas?

2012 metų duomenimis, „Sporto komunikacijų“ finansiniai įsipareigojimai iš viso sudarė 9,5 mln. litų, iš jų pradelsti įsiskolinimai – 1,3 mln. Lt. Bendrovės turtas vertintas 2,67 mln. Lt.

Maža to, beveik 3 mln. Lt vertės turtas, kurį sudaro transporto priemonės, esamos ir būsimos įplaukos, televizijos įranga, baldai, inventorius ir kita, yra įkeistas žlugusiam ir šiuo metu laikinojo administratoriaus valdomam Ūkio bankui.

Todėl naivu manyti, kad bankrutuojanti bendrovė sugebės atsiskaityti su visais kreditoriais.

„Nereikia būti specialistu norint suprasti, kokie čia reikalai. Turtas ir grįš tam, kas yra pagrindinis laiduotojas, o tai yra Ūkio bankas. Bet mes kovosime iki galo. Laikas parodys, realu atgauti skolą ar ne. Turime patirties, kaip ir iš tokių sudėtingų bylų pasiekti nors kokį nors rezultatą“, – kalbėjo A. Juršys.

Dar keblesnė buvusių „Sport1“ televizijos darbuotojų, kurių kreditorių sąraše – kelios dešimtys – padėtis. Kai kurie jų nelaukdami savo buvusios darbovietės bankroto kreipėsi į teismą reikalaudami priteisti neišmokėtas algas, kelios bylos jau baigėsi ieškovų naudai, bet jų sąskaitų pinigai iki šiol nepasiekė.

Bent dalį „Sporto komunikacijų“ skolų darbuotojams turėtų padengti Garantinis fondas, tačiau asmenys, dirbę pagal autorines sutartis ar verslo liudijimus, į valstybės išmokas pretenduoti negalės. DELFI žiniomis, tokių darbuotojų televizijoje buvo dauguma.

Teismas gaivinimo planais nepatikėjo

Remigijus Jurgelaitis
Primename, kad praėjusį rudenį, mėgindamas išvengti bankroto, „Sporto komunikacijų“ direktorius R. Jurgelaitis kreipėsi į teismą dėl restruktūrizavimo bylos iškėlimo. Pagal akcininkų susirinkimo patvirtintus restruktūrizavimo plano metmenis, likviduoti įsiskolinimus buvo numatoma iki 2016 metų.

„Pagrindiniai įmonės tikslai yra grąžinti skolas kreditoriams, pasiekti susitarimus su kai kuriais kreditoriais dėl skolų išdėstymo ir tokiu būdu pilnai atstatyti įmonės mokumą“, – tuomet teigė R. Jurgelaitis.

Tačiau tiek pirmos, tiek aukštesnės instancijos teismai direktoriaus argumentais nepatikėjo ir ieškinį dėl restruktūrizavimo atmetė.

Pasirodė, kad sprendimas siekti restruktūrizacijos buvo priimtas net neatsiklausus mažųjų akcininkų – bendrovės „Alora“ – nuomonės. Ši bendrovė akcininkų susirinkime, kuriame patvirtinti restruktūrizavimo plano metmenys, nedalyvavo, kadangi nebuvo tinkamai apie jį informuota.

Be to, Lietuvos apeliacinis teismas kovą konstatavo, kad bendrovė „Sporto komunikacijos“ yra nemoki, nebevykdo veiklos, todėl restruktūrizavimo plano metmenys yra atitrūkę nuo realybės.

Kaip skelbė DELFI, „Sporto komunikacijos“ yra skolingos beveik pusantro šimto fizinių ir juridinių asmenų, tarp kurių yra buvę ir esami darbuotojai, tiekėjai, Valstybinė mokesčių inspekcija, „Sodra“, autorių teises ginančios agentūros.

Kreditorių gretose atsidūrė ir garsios tarptautinės agentūros, iš kurių „Sporto komunikacijos“ pirko transliacijų teises: „ESPN Ltd.“, EBU, „HBO Enterprises“, „Eurosport“, „Reuters“, „Sportfive“ ir kitos.

Pirmąja lietuviška sporto televizija besiskelbiantis „Sport1“ kanalas startavo 2008 metų rugpjūtį. Pastaruoju metu teminė sporto televizija tiesiogiai transliuoja tik Lietuvos krepšinio lygos (LKL) ir VTB Vieningosios lygos varžybas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)