Agneta Skardžiuvienė nustatė, kad pažinčių interneto svetainės www.flirtas.lt reklama pažeidžia Moterų ir vyrų lygių galimybių įstatymą, draudžiantį reklamoje išreikšti pažeminimą ar paniekinimą bei formuoti visuomenės nuostatas, kad viena lytis yra pranašesnė už kitą. Reklamos užsakovei - bendrovei „Vertex“ skirtas įspėjimas dėl Moterų ir vyrų lygių galimybių įstatymo pažeidimo.

Pranešime pažymima, kad balandžio 26-30 dienomis per LNK, BTV, Info TV ir TV1 televizijų kanalus transliuotos pažinčių interneto svetainės reklamos, kurioje skambėjo šis tekstas: „Reikia pasikeisti padangas, kompą pataisyti, ir čiaupas laša. Turėčiau vyrą, tai jis viską patvarkytų. Mane irgi. Užsiregistruosiu flirtas.lt – mačiau gerų yra.“

Pasak tarnybos, reklamos užsakovo - bendrovės „Vertex“ vykdantysis direktorius Marius Petrauskas tyrimo metu paaiškino, kad reklama buvo skirta 18-24 metų amžiaus merginoms, ja buvo siekiama paskatinti televizijos žiūrovus registruotis pažinčių svetainėje. Kalbėdamas apie frazę „turėčiau vyrą – jis viską patvarkytų“, jis teigė, kad omenyje turėta, jog vyras pataisytų anksčiau sugedusius daiktus ir pagerintų merginos buitį, „įskaitant jos fizinę bei psichologinę gerovę“, o vėliau, ištardama frazę „mane irgi“, būtent tai ir patvirtina.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba nustatė, kad žodžio „patvarkyti“ reikšmė nėra susijusi su žmogiškųjų santykių apibūdinimu, o jo naudojamas apibūdinant vyro ir moters santykius „įgyja neigiamą, žeminantį ir menkinantį pobūdį to žmogaus, kuriam jis adresuojamas, atžvilgiu“.

„Todėl žodžio „patvarkyti“ naudojimas reklamoje, kurį ištaria pagrindinė šio reklaminio vaizdo siužeto herojė, įgyja moteris žeminančią, niekinančią, pagarbos žmogui stokojančią prasmę, o moteris yra sudaiktinama ir priešpastatoma vyrui kaip subjektas, nesugebantis sutvarkyti savo buities, bei tampa galimu atvirai sudaiktintų seksualinių santykių objektu“, - teigiama pranešime.

A. Skardžiuvienė teigia, kad pažinčių interneto svetainės flirtas.lt reklama siunčia netinkamą žinutę apie moters ir vyro santykį, deklaruoja moters priklausomumą nuo vyro bei skatina nepagarbų požiūrį į moterį taip prisidedant prie visuomenės nuostatos, kad moteris nėra lygiavertė vyrui, formavimo.

Su sprendimu nesutinka

Išplatintame pranešime teigiama, kad pažinčių svetainė Flirtas.lt visiškai ir absoliučiai yra už lyčių lygybę.

„Nepaisant to, mes nesutinkame su LGKT sprendimu ir manome, kad jis padarytas vadovaujantis ydingais įsitikinimais, neatitinkančiais šių dienų realybės. Pirma, mūsų reklamoje vaizduojama mergina yra vaizduojama nepriklausoma nuo vyro. Ji ir be jo gyvena laimingą ir džiaugsmo kupiną gyvenimą. Reklamoje vartojama tariamoji nuosaka („turėčiau“) rodo, kad ji ir toliau gali gyventi, kaip gyveno iki tol – be vyro. Ji nuo priešingos lyties yra visiškai nepriklausoma. Reklamoje norėjome parodyti, kad vyras galėtų tik palengvinti buitį – pasidalinus darbus dviese, buitį vesti yra lengviau. Reklamoje niekaip neparodome ir nepasakome, kad mergina be vyro negalėtų išsiversti ar būtų nuo jo priklausoma. Netgi priešingai – reklamoje galima įžvelgti vyrų diskriminaciją. Reklamoje rodomai merginai jis reikalingas tik atlikti paprasčiausius buities darbus. Tai yra jis sudaiktinamas bei prilyginamas paprasčiausiam rakandui ar įrankiui“, - išplatintame teigia flirtas.lt rinkodaros projektų vadovas Marius Petrauskas.

Antra, pasak jo, reklamos kūrėjai įsitikinę, kad būtent LGKT sprendimas žemina moteris, grąžindamas jas į XIX amžių.

„Šiuolaikiniame pasaulyje moteris yra savarankiška ir pati sprendžia, ar nori mylėtis, su kuo nori mylėtis ir kaip nori tai daryti. Priešingai nei aiškina LGKT, reklamoje vaizduojama mergina tai ir daro – jaučia sveiką seksualinį potraukį ir drąsiai jį išreiškia. Tai yra šiuolaikiškos ir stiprios moters bruožas. Trečia, LGKT neteisingai interpretuoja aiškinamo žodžio reikšmę. Jų sprendime teigiama, kad „žodis „patvarkyti“ nėra naudojamas žmogiškųjų santykių kontekste, siekiant apibūdinti tam tikrus veiksmus, kurie galėtų būti atliekami kito žmogaus atžvilgiu, norint įgyvendinti tam tikrus tikslus ir sulaukti tam tikrų rezultatų“. Tai yra melas“, - nurodo M. Petrauskas.

Pasak pranešimo, netgi Dabartiniame Lietuvių kalbos žodyne nurodoma, kad žodis „patvarkyti“ yra vartojamas žmogiškųjų santykių kontekste, pavyzdžiui, „sudrausminti“ ar „pagydyti“ reikšmėmis. Tiesa, Flirtas.lt savo reklamoje žodį „patvarkyti“ vartojame ne žodyne nurodytomis reikšmėmis, o šiuolaikine prasme, kuri kol kas nėra įtraukta į žodyną, tačiau visiems puikiai suprantama: aistringiems lytiniams santykiams nusakyti.

„Kodėl LGKT nuomone, moteris negali norėti užsiimti aistringais lytiniais santykiais? Ketvirta, pažinčių svetainė Flirtas.lt yra skirta žmonėms, ieškantiems antros pusės, tačiau jie niekaip nėra įpareigoti surasti sutuoktinį ar norėti jo ieškoti. Pažinčių svetainės suveda vienišus žmones, padeda jiems susipažinti, bendrauti, flirtuoti ir – jei abi pusės to nori – pasimylėti“, - komentuoja puslapio rinkodaros vadovas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)