Seimo opozicijos lyderis Algirdas Butkevičius buvo surinkęs reikiamus 47 parlamentarų parašus, kad į antradienio Seimo darbotvarkę būtų įtrauktas įstatymo projektas dėl pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatinio tarifo taikymo periodinei spaudai.

Pagal Seimui siūlomas priimti patobulintas Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisas, lengvatinis 9 procentų PVM tarifas būtų taikomas laikraščiams, žurnalams ir kitiems periodiniams leidiniams, išskyrus erotinio ir (ar) smurtinio pobūdžio leidinius, kuriuos tokiais pripažino teisės aktų įgaliota institucija, bei spausdintą produkciją, kurioje mokama reklama sudaro daugiau kaip 4/5 viso leidinio ploto.

Kaip primena ELTA, šių metų gegužės 15 d. Seimas po svarstymo pritarė siūlymui įteisinti 9 proc. PVM lengvatą spaudai. Už tai balsavo 103 Seimo nariai, niekas nebalsavo prieš, susilaikė 7 parlamentarai.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pernai buvo pasiūliusi Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisą, kuria siūloma periodiniams spaudos leidiniams numatyti 9 proc. PVM tarifą.

A.Kubilius apie PVM lengvatas: prieš rinkimus keisti mokesčius - nepraktiška

Dauguma dabar Seimą užplūdusių pasiūlymų svarstyti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatas yra neracionalūs, ir apskritai prieš rinkimus svarstyti esmines mokestines permainas yra nepraktiška, neracionalu ir gali būti žalinga, teigia Premjeras Andrius Kubilius.

"Seime mes stebime, aš drįsčiau taip pavadinti, tiesiog epidemiją įvairių PVM lengvatų siūlymų. Tai rodo, kad pats svarstymas jau yra neberacionalus. Ne vieną kartą esu kartojęs, kad prieš rinkimus svarstyti kažkokias esmines permainas mokestiniuose įstatymuose yra tikrai visiškai nepraktiška, neracionalu, ir netgi gali būti pavojinga ar žalinga", - antradienį interviu Lietuvos radijui pabrėžė A. Kubilius.

"Tie pasiūlymai įvairių PVM lengvatų, kokių dabar yra įregistruota Seime, tai, jeigu juos visus priimtume, valstybės biudžetas netektų maždaug milijardo litų pajamų. Klausimas, kokiu būdu tokiu atveju būtų finansuojamos tos pačios mokyklos ligoninės ir visos kitos labai svarbios išlaidos. Mes, Vyriausybė, neprieštaraujame, jeigu būtų priimtas PVM lengvatinis tarifas spaudai, bet nieko daugiau. Tuo tarpu nematau kol kas Seime konstruktyvaus sutarimo, kad būtent taip būtų svarstomas PVM lengvatų klausimas", - sakė Premjeras.

Antradienį Seime turėjo būti svarstomos PVM įstatymo pataisos, kurios suteiktų PVM lengvatas spaudai, tačiau šis klausimas buvo atidėtas. Prieš tai taip pat buvo pasirodę pasiūlymų, kad Seimas turėtų svarstyti dėl PVM lengvatų suteikimo viešajam transportui, būtiniausiems maisto produktams, kitiems dalykams.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)