Komentaras apie „teistus banditus“

„Mes turim savo merą Sigutį, paprastą padorų žmogų, už jį balsuos dauguma rajono gyventojų. Nereikia mums importinių, iš Vilniaus atsibasčiusių galvonų, kalbančių totalias nesąmones apie institutų statybas. Apklausiau savo visus kaimynus (apie 20) ir nė vienas iš jų nebalsuos už Galvono partiją, kurioje 50 teistų banditų“, - prieš savivaldos rinkimus iš Traupio mokyklos mokytojų kambario kompiuterio komentarą parašė „Ona“.

Priminsime, jog Traupio pagrindinėje mokykloje pamokas turi ir rajono meras, buvęs šios mokyklos direktorius konservatorius Sigutis Obelevičius. „Tvarkos ir teisingumo“ sąrašo vedliu į rajono taryba buvo Seimo narys Vytautas Galvonas, kuris yra ryškiausias dabartinės valdžios oponentas.

Traupio rinkimų apylinkėje per savivaldos rinkimus už S.Obelevičiaus Tėvynės sąjungą balsavo 78,34 proc. rinkėjų, už V.Galvono „Tvarką ir teisingumą“ – 3,69 proc.

Panašiu laiku, kai www.anyksta.lt atsirado „Onos“ komentaras, „Panorama“ paskelbė, kad iš partijos „Tvarka ir teisingumas“ kandidatų sąrašų pašalinta per pusšimtį asmenų, nuslėpusių teistumą. „Tris dienas iš eilės posėdžiavusi VRK suskaičiavo, kad į miestų ir rajonų valdžią bando prasmukti 350 kandidatų, nuslėpusių, kad teismas juos buvo pripažinęs kaltais ar dar neatlikusių teismo paskirtos bausmės. Komisija pašalino juos iš vasario 27-ąją vyksiančių savivaldybių tarybų rinkimų. Daugiausiai savo teistumą nuslėpusių kandidatų – Rolando Pakso vadovaujamos partijos „Tvarka ir teisingumas“ sąrašuose – per pusšimtį“, – tokį tekstą dar ir dabar galima rasti oficialiame Lietuvos televizijos internetiniame puslapyje.

Taigi Onos formuluotė „50 teistų“, regis, atitinka tikrovę. Tačiau rajono tarybos narys, išrinktas pagal „Tvarkos ir teisingumo“ sąrašą, buvęs Anykščių policijos vadovas Raimundas Razmislavičius „Anykštai“ sakė, jog „Galvono partija“ tapatinama su Anykščių kandidatų sąrašu, o ne su visos Lietuvos „Tvarka ir teisingumu“. „Aš skaitydamas ir klausydamas manau, kad kalbama apie Anykščių sąrašą. Tai mane, 26 metus dirbusį policijoje, žeidžia“, – dėstė R.Razmislavičius. Pasak buvusio pareigūno, kas žmogų įžeidžia, yra subjektyvu, tačiau blogiausia, jog komentaras rašytas iš mokyklos kompiuterio ir dar darbo metu.

Leopoldai, išlįsk baily!

„Manome, kad Jūsų mokykloje dirba padorūs, išsilavinę, kultūringi, atsakingi ir savo pavyzdžiu auklėjantys jaunąją kartą švietimo darbuotojai. „Tie, iš kurių mes mokomės, teisingai vadinami mūsų mokytojais, bet ne kiekvienas, kuris mus moko, vertas šio vardo“ (J.V.Gėtė).

Kreipiamės į Jus prašydami atsiliepti asmenį, parašiusį komentarą „Onos“ vardu, kadangi šmeižiko dėmė krenta visam kolektyvui. Mes esame pasiruošę suklydusiam asmeniui atleisti ir jo neviešinti“, – viešame kreipimesi į Traupio mokytojus moralizavo partijos „Tvarka ir teisingumas“ nariai.

Anykščių rajono vyriausiasis prokuroras Ričardas Juozainis, „Anykštos“ paklaustas, kodėl buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, sakė: „Ikiteisminis tyrimas pradėtas remiantis pareiškimu, kuriama nurodoma, kad komentaras netinkamas“. Pasak prokuroro, kuris komentaras netinkamas, sprendžia pats pareiškėjas ir, tarkim, jei internete bus parašyta, kad Petras yra storas, ir Petras kreipsis į prokuratūrą, prokuratūra aiškinsis, kas parašė Petrą įžeidusį komentarą. Gavęs prokuratūros atsakymą, Petras gali kreiptis į teismą, o teismas aiškinsis, ar komentaro autorių bausti...

Pasak prokuroro, šiuo atveju jo vadovaujama įstaiga savo darbą jau padarė – nustatė iš kokio kompiuterio buvo parašytas „tvarkiečius“ įžeidęs komentaras, o dėl teisinės atsakomybės pareiškėjai turėtų kreiptis į teismą.

Direktorė tyrimo neatlieka

„Anykštos“ pakalbinta Traupio pagrindinės mokyklos direktorė Janina Palikevičienė teigė, kad tuo kompiuteriu, iš kurio parašytas komentaras, ji asmeniškai nesinaudoja. Direktorė dėstė, kad nekontroliuoja, kas iš darbuotojų ir kada užeina į mokytojų kambarį, todėl nejaučia, kas komentarą galėjo parašyti. Paklausta, ar mokykloje aiškinamasi, kas parašė komentarą, J.Palikevičienė atsakė, jog tai ne direktorės funkcijos.

„Komentare parašyta tai, kas viešai skelbiama. Tik žodis „banditai“ galėjo suerzinti. Nusikalstamos veikos aš minėtame komentare neįžvelgiu. Kitų kandidatų atžvilgiu internete esu skaičiusi daug baisesnių komentarų“, – apie „Onos“ komentaro turinį kalbėjo direktorė.

Komentarų rašinėjimu ir politikavimu darbo metu J.Palikevičienė nesibaisėjo. Pasak jos, mokytojų darbo laiką įrėmina pamokų tvarkaraštis ir, jei kas nors iš pedagogų per laisvą pamoką klaidžioja po internetą, direktorė neįžvelgianti nieko blogo. „Kita vertus, komentarą nebūtinai mokytojas parašė. Galėjo kažkas ir iš aptarnaujančio personalo“, – aiškino Traupio mokyklos direktorė.

Teisė – antriniai dalykai

Išeitų, jog pradžioje išsiaiškinama, kas yra nusikaltėlis, o tik pakui sprendžiama, ar jis padarė nusikaltimą. Apie tai pakalbintas Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius sakė, jog iš esmės yra negerai, kai politika persikelia į teisinį lygmenį.

„Teisė čia tik antriniai dalykai. Kai politikai pradeda debatuoti apie tai, kas ką įžeidė, kas ką labiau įžeidė, prasideda asmeniškumai...“, – kalbėjo LŽS pirmininkas. Pasak jo, prasidėjus teisiniam procesui, galimi ir kitos pusės atsakomieji žingsniai. „Už kritiką, už įsitikinimus niekas negali būti persekiojamas“, - teigė D.Radzevičius. O kas yra kritika ir kas yra šmeižtas, sprendžia teismai.