Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras baudžiamojoje byloje civiliniu atsakovu taip pat nusprendė patraukti BTV, todėl pareikštą civilinį ieškinį bylą nagrinėjančios teisėjos Reginos Gudienės paprašė priteisti solidariai iš kaltinamųjų bei televizijos vadovybės.

„Jie linkę konfliktuoti su įstatymu ir jo nepaisyti“, - J. Laucius teisme pažymėjo, kad dar gegužės pradžioje jis kreipėsi į BTV ir paprašė paneigti šmeižikiškas ir tikrovės neatitinkančias žinias, tačiau esą televizijos vadovybė rašte atsakė, kad to net neketina daryti.

Kol teismas paskelbs nuosprendį, laidos redaktorius Linas Lalas, režisierius Vaidas Lekavičius bei televizijos eteryje nusirenginėjantys laidos vedėjai Elzė Daškevičiūtė, Ermita Žalienė (buvusi Kirdeikytė), Olga Timofejeva ir Saulius Grigūnas bus kaltinamaisiais. Pramoginės laidos kūrėjams ir vedėjams teismas yra skyręs skyręs kardomąsias priemones – rašytinį pasižadėjimą neišvykti ilgesniam nei septynių dienų laikotarpiui be teismo žinios.

Trečiadienį teismas turėtų apklausti BTV generalinį direktorių Michailą Garberį.

Iš ekrano – įžeidimų lavina

Politikus ir visuomenės veikėjus pašiepiančios šou laidos kūrėjai Generalinės prokuratūros prokuroro nemalonę užsitraukė po praėjusių metų gruodžio 7-ąją parodytos vėlyvos laidos.

Joje prokuroras nepagrįstai buvo apkaltintas ryšiais su Rusijos mafija, išvadintas KGB karininku, be to, laidos vedėjai pašiepė skandalingą istoriją dėl 8 arų sklypo Klaipėdoje. Jį Vyčio Kryžiaus ordinu apdovanotas prokuroras prieš penkerius metus gavo už nuopelnus valstybei.

„Nuogaliai“ laidoje prokurorą vadino Justuku, prokurorčiku, komuniagų pakaliku bei reikalavo, kad šis grąžintų esą iš valstybės pavogtą sklypą.

Atspėkit, kas protingesnis - ar neteisėtai valstybės turtą užvaldęs prokuroras Justukas Laucius, ar ši šimpanzė?“ - įžeidžiančiomis frazėmis eteryje švaistėsi nusirenginėjantys laidos vedėjai.

Etikos komisijai laida nepasirodė juokinga

Prokuroro skundą išnagrinėjusi Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisija (LŽLEK) mano, kad BTV laidoje buvo pasityčiota iš J. Lauciaus ne tik kaip žmogaus, bet ir kaip pareigūno.

„Nors laidos prodiuseris paaiškino, kad laida humoristinė ir parodijuoja žinių laidą, tačiau Komisijos nariams laida nepasirodė juokinga. Su humoru galima susieti tik pusnuoges laidos pranešėjas. Vėliau humoras dingsta – rodomi rimti vakaro žinioms paruošti filmuoti reportažai ir tik komentarai pateikiami savi. Komisijos nuomone, laidos kūrėjai pasielgė neprofesionaliai ir neetiškai, leisdami sau užgaulioti valstybės pareigūną, pateikti jam gana rimtus kaltinimus nepateikiant jokių faktų ir įrodymų“, - teigiama LŽLEK rašte.

Etikos pažeidimus nustatė ir Žurnalistų etikos inspektorius Romas Gudaitis.

Gresia iki dvejų metų nelaisvės

DELFI primena, kad dėl BTV laidos kūrėjų siužeto buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, tačiau vėliau jis buvo nutrauktas – įsižeidusiam prokurorui pasiūlyta kreiptis į teismą privataus kaltinimo tvarka.

J. Laucius mano, kad jį viešai žeminę bei iš jo tyčiojęsi „Uogos. Žinios ir orai“ kūrėjai turėtų jausti atsakomybę už viešai išsakytus šmeižikiškus teiginius.

Tiesa, J. Laucius su kaltinamaisiais gali bet kada susitaikyti – jam tereikia parašyti pareiškimą teismui. Pagal prokuroro pareikštus kaltinimus laidos kūrėjams ir vedėjams gresia iki dvejų metų nelaisvės arba tūkstantinės baudos, arba areštas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją