Kol teismas paskelbs nuosprendį, laidos redaktorius Linas Lalas, režisierius Vaidotas Lekavičius bei televizijos eteryje nusirenginėjantys laidos vedėjai Elzė Daškevičiūtė, Ermita Kirdeikytė, Olga Timofejeva ir Saulius Grigūnas bus kaltinamaisiais. Jiems gresia net iki dvejų metų nelaisvės arba tūkstantinės baudos, arba areštas.

Politikus ir visuomenės veikėjus pašiepiančios šou laidos kūrėjai Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento Justo Lauciaus nemalonę užsitraukė po praėjusių metų gruodžio 7-ąją parodytos vėlyvos laidos.

Joje prokuroras nepagrįstai buvo apkaltintas ryšiais su Rusijos mafija ir KGB, be to, laidos vedėjai pašiepė skandalingą istoriją dėl 8 arų sklypo Klaipėdoje. Jį Vyčio Kryžiaus ordinu apdovanotas prokuroras prieš penkerius metus gavo už nuopelnus valstybei.

Šmaikštumu garsėjantys nuogaliai" laidoje prokurorą vadino „Justuku" bei reikalavo, kad šis grąžintų esą iš valstybės pavogtą sklypą. „Kas protingesnis – prokuroras ar šimpanzė?" – įžeidžiančiomis frazėmis eteryje švaistėsi nusirenginėjantys laidos vedėjai.

J. Laucius teigia, kad šmeižikiški teiginiai pažemino jo garbę ir orumą. Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisija bei Žurnalistų etikos inspektorius pripažino, kad BTV laidos kūrėjai grubiai pažeidė Visuomenės informavimo įstatymą bei pažemino prokuroro garbę.

Dėl BTV laidos kūrėjų siužeto buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, tačiau vėliau jis buvo nutrauktas – įsižeidusiam prokurorui pasiūlyta kreiptis į teismą privataus kaltinimo tvarka. Ketvirtadienį Vilniaus miesto 1-ojo apylinkės teismo teisėja Regina Gudienė bandė sutaikyti J. Laucių su laidos kūrėjais, tačiau prokuroras kol kas nesileidžia į kalbas. Jis mano, kad jį viešai žeminę bei iš jo tyčiojęsi „Uogos. Žinios ir orai" kūrėjai turėtų jausti atsakomybę už viešai išsakytus šmeižikiškus teiginius.

Laidos kūrėjai ir vedėjai norėtų, kad prokuroras su jais susitaikytų ir atleistų už padarytą klaidą, tačiau kol kas asmeniškai su J. Lauciumi nesikalbėjo ir neatsiprašė. Vienoje laidoje jie jau paskelbė, kad pažeidė etiką kalbėdami apie prokurorą nebūtus dalykus, tai ketina padaryti dar kartą vienoje artimiausių laidų.

„Mes nieko nenorėjome įžeisti", - teisme sakė viena laidos vedėjų O. Timofejeva. Jai antrino ir kiti laidos kūrėjai. Tiesa, dėl neaiškių priežasčių į teismą atvykti nesiteikė viena vedėjų E. Daškevičiūtė – jeigu kitą kartą ji ignoruos posėdžius, jai grės bauda bei atvesdinimas į teismą.

„Tai jau nejuokinga", - išgirdę, kad teismas iškelia baudžiamąją bylą ir kūrėjus patraukia baudžiamojon atsakomybėn, tarpusavyje ėmė kalbėtis laidos kūrėjai. Teisėja jiems pasiūlė pasisamdyti advokatus, o jeigu neišgalės – pažadėjo skirti valstybės. BTV pramoginės programos kūrėjams teisininkų nėra pasamdžiusi, gynėju kol kas yra pasirūpinęs tik laidos redaktorius.

Kaltinamaisiais tapusiems „nuogaliams" teismas neapribojo teisių, tačiau žada domėtis jų duomenimis – aiškinsis, ar nebuvo bausti administracine tvarka ir neteisti, be to, domėsis, ar neserga psichikos ligomis.

Po dviejų savaičių įvyksiančiame teisiamajame posėdyje teismas ketina pagarsinti „Uogos. Žinios ir orai" kūrėjams iškeltus kaltinimus, peržiūrėti vaizdo įrašą bei apklausti kaltinamuosius. Vėliau teismas į bylą kvies ir liudytojus.

Tiesa, J. Laucius su kaltinamaisiais gali bet kada susitaikyti – jam tereikia parašyti pareiškimą teismui.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją