Apie 18 val. tragedijos vietoje įvyko dar viena griuvėsių griūtis. Taigi stogas griuvo jau trečią kartą. Laimė, incidentas įvyko ne toje vietoje, kurioje dirbo gelbėtojai. Visi jie gyvi ir sveiki. Nepaisant to, į įvykio vietą pajudėjo papildomi greitosios pagalbos automobiliai. Be to, gelbėjimo darbai stabdomi iki ryto. Sprendimas dėl tolesnės veiklos bus priimtas sekmadienį 8 val.

Griūtis įvyko toje vietoje, kurią reikia išžvalgyti, tačiau ne ieškant nukentėjusiųjų, o norint įsitikinti, kad čia būti gelbėtojams saugu. Gelbėtojų čia nebuvo todėl, kad teritorija, kurioje nukentėjo žmonės, yra kitoje buvusio prekybos centro dalyje.

Įgriuvusi stogo dalis – paskutinė iš dar išlikusiųjų po pirmosios tragedijos. Dabar iš prekybos centro, kaip pasakoja liudininkai, liko tik sienos.

Keli dingę žmonės atsirado, bet prognozės liūdnos

Ekspertai rekomendavo gelbėtojams laikinai nutraukti darbus, kadangi trečioji griūtis byloja apie pavojingą likusių konstrukcijų deformaciją. Statybininkai gavo užduotį parengti rekomendacijas, kaip šias konstrukcijas sutvirtinti.

Dingusių be žinios žmonių skaičius sumažėjo iki 7, tačiau, pasak policijos, tai nereiškia, kad visi šie žmonės – po griuvėsiais. Dienos eigoje kai kuriems žmonėms, pranešusiems apie savo giminaičių dingimą, pavyko su jais susisiekti.

Tuo tarpu medikai ir gelbėtojai padarė išvadą, kad šansai rasti po griuvėsiais gyvų žmonių praktiškai lygūs nuliui. Jau daugiau nei parą nė vienas gyvas žmogus nebuvo rastas.

Rastas dar vienas žuvęs žmogus – 54-as

Šeštadienio rytą gelbėtojai buvo pristabdę darbus, tačiau vėliau, ėmęsi visų atsargumo priemonių, juos pratęsė. Policija gavo 13 pareiškimų apie dingusius žmones. Prie parduotuvės buriavosi keletas artimųjų.

Iki pavakario nuo tragedijos pradžios po griuvėsiais buvo rasti 54 žuvę žmonės. Visi kūnai jau atpažinti. Vaikų tarp žuvusiųjų nėra. 29 žmonės buvo išvežti į ligoninę, dar keliems medicininė pagalba buvo suteikta vietoje.

Gelbėtojai griuvėsius nurinkinėja rankomis, kadangi naudoti techniką pavojinga. Dirbama keturiuose prekybos centro sektoriuose. Iš viso gelbėjimo darbuose dalyvauja 150 gelbėtojų, kurie dirba keturiomis pamainomis. Dieną gelbėtojai atsidūrė pačiame sudėtingiausiame ruože – po stogu, kuris gali bet kada nukristi. Šioje vietoje yra ir požeminė automobilių stovėjimo aikštelė.

Traumas patyrę ugniagesiai-gelbėtojai neskuba palikti tragedijos vietos

Latvijos Valstybinės priešgaisrinės ir gelbėjimo tarnybos darbuotojai, patys patyrė ne vieną traumą, tačiau kaip informuoja jų spaudos atstovai, vos medikai ugniagesius išleidžia į namus, šie grįžta darbuotis į tragedijos vietą.

Prekybos centro griūtis pareikalavo trijų gelbėtojų gyvybių, dar 13 jų patyrė įvairias traumas.

Į vietos ligoninę buvo išvežta 10 ugniagesių-gelbėtojų. Vienas jų iš ligoninės grįžo tiesiai į nelaimės vietą, dar du, nepaisydami traumų, neatsitraukia ir toliau tvarko griuvėsius.

Gelbėtojai turi išvalyti apie 300 kv. m griuvėsių. Planuojama, kad netrukus prie ugniagesių prisijungs ir statybų ekspertai, kurie pateiks išvadas apie pavojaus lygį.

Latvijos Valstybinės priešgaisrinės ir gelbėjimo tarnybos atstovas Oskaras Abolinsh anksčiau sakė, kad tragedijos vietoje situacija gali pakisti bet kurią minutę – neatmetama dar vienos griūties galimybė. Pagal dabartinę situaciją, pasak Latvijos gelbėjimo tarnybos atstovo, sunku pasakyti, kada gelbėjimo darbai bus baigti.

Iš karto po tragedijos Latvijos kolegoms pagalbą pasiūlė ir Lietuvos bei Estijos ugniagesiai-gelbėtojai, tačiau buvo atsakyta, kad kol kas pakanka Latvijoje esančių pajėgų.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1019)