Su kiekvienais metais vidutinė išmoka auga, nes kaupimo laikotarpis vis ilgėja, po krizės pradėjo didėti atlyginimai, o kartu su jais – ir įmokos į sąskaitas pensijų fonduose. Nuo šių metų pradžios didelė dalis pensijų fondų dalyvių nusprendė prisidėti ir savo lėšomis, todėl sumos augs dar sparčiau.

Didėja ne tik pensijų fonduose kaupiamų lėšų apimtys, bet ir dalyvavusių kaupime bei išeinančių į pensiją žmonių skaičius. Ką turėtų žinoti pensijų fonduose kaupę ir į pensiją išeinantys žmonės?

Visų pirma, likus trims mėnesiams iki sueis pensijinis amžius, pensijų kaupimo bendrovė, kurios pensijų fonde kaupiate senatvei, jums atsiųs pranešimą apie galimybę pasirinkti pensijų išmoką. Bus laiko viską apgalvoti.

Sulaukus pensijinio amžiaus, būtina atlikti šiuos žingsnius:

1. Kreipkitės į pensijų fondo valdytoją ir sutarkite dėl susitikimo. Jums bus pasiūlyta pasirinkti vieną iš dviejų variantų:

parašyti prašymą, kad norite gauti pensijų išmoką;
tokio prašymo nerašyti (jeigu dar dirbate) ir toliau kaupti pensijų įmokas;

2. Jeigu pasirenkate pirmąjį variantą, parašote prašymą, o kitą darbo dieną paruošiama kliento Pensijų išmokos sutartis. Sutarus dėl sutarties pasirašymo laiko ir ją pasirašius, į nurodytą sąskaitą pervedami sukaupti pinigai.

3. Jeigu II pakopos pensijų fonde esate sukaupęs didesnę sumą pinigų, pagal įstatymus privaloma įsigyti pensijų anuitetą – periodinių pensijos išmokų paslaugą, kurią teikia gyvybės draudimo įmonės. 62 metų į pensiją išeinančiam asmeniui prievolė įsigyti pensinį anuitetą atsiranda sukaupus 34 846 litų sumą. Jeigu į pensiją išeinama sulauks kito amžiaus, sumos šiek tiek skiriasi – jas tvirtina Lietuvos bankas.

Tokiu atveju jums reikia parašyti prašymą dėl privalomo pensijų anuiteto. Taip pat gausite atspausdintą išrašą apie sukauptą pinigų sumą – jis reikalingas kreipiantis į gyvybės draudimo bendrovę.

Svarbu žinoti: tiksli sukaupta pinigų suma pensijų fonde bus apskaičiuota prašymo gavimo dienos vieneto verte ir bus konvertuoti vienetai į pinigus. Jei praėjus 5 darbo dienoms nesikreipsite dėl pensijų išmokos sutarties pasirašymo, pinigai bus konvertuoti atgal į vienetus, todėl Jums vėl reikės rašyti prašymą.

4. Kreipkitės į gyvybės draudimo bendrovę, kuri teikia pensijų anuiteto paslaugas. Čia Jums bus pasiūlyta pasirinkti, kokia tvarka bus išmokama pensija ir ar ją kurį laiką dar galės gauti artimieji po Jūsų mirties.

Galima pasirinkti papildomai kainuojantį garantuotą pensijų išmokų mokėjimo laikotarpį – 5, 10 arba 15 metų. Kuo mažesnis garantuotas anuiteto mokėjimo laikotarpis, tuo didesnės pensijos išmokos. Jeigu per pasirinktą garantuotą laikotarpį žmogus miršta, jo artimieji kas mėnesį ir toliau gauna atitinkamas pinigų sumas – kol pasibaigia pasirinktas garantuotas anuiteto mokėjimo terminas. Jeigu pensijų išmokų gavėjas ir toliau gyvena, pasibaigus garantuotam laikotarpiui, jis ir toliau gauna išmokas – iki savo gyvenimo pabaigos. Pasibaigus garantuotam anuiteto išmokos laikotarpiui paveldėjimo nebelieka.

5. Su gyvybės draudimo bendrove pasirašykite sutartį dėl pensijų išmokų gavimo. Kai sutartis bus pasirašyta ir atitinkamai įforminta, II pakopos pensijų fondo valdytojas gyvybės draudimo bendrovei perves jūsų sukauptas pinigines lėšas.

Jeigu II pakopos pensijų kaupime dalyvavęs žmogus miršta, jo sukauptą pinigų sumą paveldi artimieji. Tokiu atveju šio asmens artimieji turi kreiptis į pensijų fondo valdytoją ir atlikti šiuos žingsnius:

1. Pateikite asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą ir notaro patvarkymo dėl paveldėjimo dokumentus;

2. Parašykite prašymą dėl sukauptos pensijų išmokos gavimo;

3. Atlikus visus formalumus, Jus aptarnaujantis II pakopos pensijų fondo darbuotojas nutrauks sutartį dėl lėšų kaupimo fonde ir, jeigu reikia pateikti informaciją apie turimą turtą notarui, Jums atspausdins turimos pensijų sąskaitos išrašą.

4. Nutraukus sutartį dėl kaupiančiojo mirties, sukaupti pinigai bus pervesti į Jūsų nurodytą sąskaitą.