VMI Teisės departamento direktorė Rasa Virvilienė aiškino, kad, pirmiausia, kalbant apie privačių poreikių tenkinimą įmonės lėšomis, pradėti reikėtų nuo to, kad įmonės turtas gali būti naudojamas ir asmeniniams poreikiams tenkinti ir tai savaime – nėra neteisėta veikla, tačiau galioja tam tikros papildomos mokestinės taisyklės, t. y. turto naudojimas turi būti teisingai apskaitytas ir sumokėti atitinkami mokesčiai.

Pasak jos, nors tendencijos teigiamos, tačiau kai kurie fiksuojami pažeidimai vis dar stebina.

„Dauguma įmonių pajamas natūra skaičiuoja teisingai, o vertinant pastarųjų 3 metų laikotarpį, stebime teigiamas tendencijas. Pajamas natūra už 2022 m. deklaravo dvigubai daugiau įmonių nei už 2020 m., kiek daugiau nei 70 mln. eurų išaugo jų apskaičiuotų pajamų suma (2022 m. – 130 mln. eurų), reikšmingai – beveik 3 kartus augo deklaruotų mokesčių suma: nuo 2020 m. 3,6 mln. eurų GPM iki 2022 m. – 10,2 mln. eurų.

Reikšminga dalis įmonių jau ir šiuo metu taiko pajamų natūra deklaravimo praktiką, tokiu būdu apskaitant ir darbuotojo keliones į darbą / iš darbo darbdavio automobiliu, tad jiems pokyčiai papildomos įtakos neturės.

Tai palies tik tą dalį klientų, kurie, kaip rodo dalis praktikoje fiksuojamų pavyzdžių, prisidengia lengvatine komentaro nuostata ir kelionėmis iš / į darbą bando pagrįsti ir visas savo laisvalaikio kelionių automobiliu išlaidas“, – aiškino atstovė ir pridūrė, kad dalis įmonių vis dar bando dirbtinai praplėsti darbuotojų asmeniniams poreikiams naudojamo įmonės turto sampratą.

„Kalbant konkrečiai apie įmonės automobilių naudojimą, įstatymu numatyta, kad pajamų mokesčio mokėti nereikia tik už darbuotojo gautą naudą, kai darbdavys apmoka už geležinkelio ar kelių viešojo transporto bilietus, skirtus gyventojui vykti į darbo vietą ir parvykti iš jos.

Kaip bebūtų, ši lengvata nenumato, kad nemokėti mokesčio galima tais atvejais, jeigu iš namų į darbą ir iš darbo į namus važinėjama darbdavio automobiliu“, – sakė R. Virvilienė.

Ji aiškino, kad tokiais atvejais, kai įmonės sprendimu jos įsigytas automobilis suteiktas naudotis ir darbuotojams asmeniniais tikslais, taip pat ir važiavimą iš darbo į namus ir iš namų į darbą, darbuotojo ir darbdavio susitarimu ji gali būti įvertinta taikant 0,70 ar 0,75 proc. nuo automobilio tikrosios rinkos kainos arba pagal automobilio nuomos tikrąją rinkos kainą laikotarpiu, kurį gyventojas šiuo automobiliu galėjo naudotis asmeniniais tikslais.

R. Virvilienė portalui lrt.lt pateikė konkretesnes mokesčio sumas.

„Jei imsime vadybininko automobilį, kurio rinkos vertė 15 000 eurų, tai jo mokesčiai nuo pajamų natūra yra tik 45 eurai per mėnesį“, – sakė ji ir pridūrė, kad tai atstoja viešojo transporto bilieto įkainius mėnesiui.

Kaip aiškino, praktikoje vis dar fiksuojama atvejų, kai darbuotojai prisidengia paaiškinimu, kad važinėja „tik į darbą ir iš darbo“ bei tuo grindžia ir laisvalaikiu vykstančių kelionių automobiliu išlaidas.

„Komentaro pakeitimu įtvirtinama, kad važinėjimas automobiliu iš darbo į namus / iš namų į darbą vertinamas kaip automobilio naudojimas asmeniniais tikslais“, – sakė ji.

Pasak jos, jeigu automobilis laikomas prie namų, mokesčių administratorius turi pagrindą preziumuoti, kad jis naudojamas ir asmeniniais tikslais, jeigu nebus nustatyta kitais.

„Atitinkamai automobilio laikymas prie namų nebus vertinamas kaip automobilio naudojimas asmeniniais tikslais tik tuo atveju, kai tam yra tarnybinis būtinumas, t. y., darbuotojas atlieka tokias darbo funkcijas, kurios gali pareikalauti jo išvykimo šiuo automobiliu į darbą bet kuriuo paros metu ar pan.

Papildyta tvarka leis ne tik supaprastinti buhalterinę įmonių apskaitą, bet ir taupyti pačių klientų bei VMI laiką situacijose, kai tenka aiškintis ar išimtimis pasinaudota tinkamai, kokia dalis gautos naudos turi būti traktuojama pajamomis natūra ir pan.“, – tvarką aiškino R. Virvilienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (89)