aA
Į šį restoraną mane seniai kvietė nueiti žmonės, išmanantys nostalgiškas vietas, kuriose svajojama apie šiltą sovietinę praeitį.
Achtamar, vaizdas iš lauko
© A. Užkalnio nuotr.

Kelerius metus išsisukinėjau, nes nemačiau priežasties.

Pirmiausia, jei Lietuvoje noriu gruzinų restorano, tai labai geras yra prie Trakų („Akmeninė rezidencija“), jei noriu gero armėnų restorano, tai vieną, ant Molėtų plento, man yra parodęs Algis Ramanauskas, ir mes ten dažnai su juo važinėjame, reikalų aptarti ir visokių klausimų išnagrinėti, kaip kokie supervalstybių vadovai, kurie į Helsinkį arba į Reikjaviką pasitarti važiuoja, o mes štai vykstame už Riešės, kas yra iš esmės tas pats, kas ir Islandija.

Kita priežastis – aš esu gyvenime labai daug važinėjęs ir į Armėniją, ir į Gruziją (į Gruziją gal šiek tiek rečiau), ir aš jums pasakysiu, kai ten nuvažiuoji, tai ten tik kaukazietiškas maistas, nori ar nenori.

Jei kur nors Jerevane ar Tbilisyje nori kokio nors kitokio maisto, tai tau vis tiek atneša Kaukazo maistą, tegu ir vadina jį itališku ar prancūzišku pavadinimu. Jei norite sužinoti, koks yra baisiausias pasaulio italų restoranas, tai paklauskite manęs, ir aš jums pasakysiu, kad jis yra Jerevane, vadinasi „Cucina“, ir yra įsikūręs viešbutyje „Marriott“, kuris kažkada buvo mano antri namai, kai skraidydavau į Armėniją vos ne kas dvi savaitės.

Todėl atsivalgius gyvenime Kaukazo virtuvės, kažkaip nelabai dažnai jos pasiilgsti. Kaukazo virtuvė man nėra tokia, kurios užtektų visam gyvenimui, ir nieko daugiau nesinorėtų. Tokios virtuvės pasaulyje man yra tik dvi: šiaurės Italijos ir japonų.

O Kaukazo nelabai pasiilgstu.

Restoranas ramioje Naujamiesčio vietoje, S. Konarskio gatvėje, prie „Konarskio gėlių turgelio“ – tokiu vardu jis yra žinomas visiems, kas skuba į šventę arba į laidotuves, ir nori visus nustebinti puošnia, prabangia puokšte arba gal net vainiku arba krepšeliu.

Pati vieta lyg ir prestižinė (greta – Jovaro gatvė, toliau – M. K. Čiurlionio nomenklatūrinis bulvaras), tačiau nieko elitinio nematyti – paprasta terasa, o viduje geltonos mūro sienos, paprasti baldai, keletas ar keliolika butelių vyno už stiklo, ir paprastas, nepretenzingas valgiaraštis, kuriame visi gerai pažįstami Kaukazo virtuvės hitai.

Ir padavėja, kuri tikrai, iš širdies, stengiasi viską paaiškinti, kad klientas suprastų, ir nesidrovi pasiūlyti savo nuomonės, kas yra puiku, kai žmogus taip, kaip ji, tiksliai suvokia, kokio bendravimo stiliaus nori klientas.

Nei per daug familiarumo, nei jokios nereikalingos baimės ar oficialumo.

Kaukazo sriubos (chašlama ir charčio, abi po €5), tiksliai, bet nepiktybiškai optimizuotos lietuvių klientui. Sodrumas autentiškas, aitrumas – kažkiek sumažintas, nes lietuviai nelabai mėgsta valgyti aštriai, net jei ir sako, kad mėgsta.

Tiesą sakant, valgydami tas sriubas ir užsikąsdami gruziniška duona su sūriu (chačapuri, €7) suprantame, kad persivalgymo neišvengsime.

Normaliam žmogui tos sriubos dubens užtektų visai dienai, ir nereikėtų daugiau nieko. Chačapuris švelnus ir sotus – taip, tai visa gruzinų virtuvės esmė, duona su sūriu, bet vis tiek labai jauku ir miela. Reikės daug sportuoti, kad išdeginčiau visas kalorijas.

Antrieji patiekalai – kiaulienos šašlykas (€7,50) ir liulia kebabas (irgi €7,50), tipiški Kaukazo mėsos patiekalai, su marinuotų daržovių garnyru (prie kebabo) ir labai lietuviškais pomidorais ir agurkais (prie šašlyko).

Labai kvapni, labai minkšta mėsa, viskas kokybiškai pagaminta, tegu ir labai, labai paprasta. Jei ne restorano aplinka – sakyčiau, gal visgi valgyklos patiekalas, ne restorano. Ir tai nėra blogai, nepagalvokite nieko.

Man tas nepretenzingumas, tas Kaukazo atlikimas šiaurietiškais instrumentais yra visai miela. Jaučiuosi, kad restoranas yra savo vietoje, nešoka per aukštai ir nesilanksto per žemai, tiesiog toks enciklopedinis Kaukazo virtuvės pavyzdys rytų Europoje.

Sąskaita irgi nostalgiškai maža: dviese išleidome €35,50, seniai jau niekur tiek mažai nesu mokėjęs už restorano maistą. Galima pagalvoti, kad šiose mūro sienose laikas sustojo tame laikotarpyje, kai dviese galima buvo pavalgyti už šimtą litų.

Retas atvejis, kai sunkiai svarsčiau, kaip čia jį įvertinus. Galvojęs, dvejojęs ir abejojęs, visgi skiriu keturias žąsis iš penkių: visų pirma, už naivų nuoširdumą.

Achtamar, S. Konarskio g. 1, Vilnius. Tel. +370 683 50265. Tinklalapis. Facebook profilis.

Nuo pirmadienio iki ketvirtadienio: nuo 10:00 iki 22:00, penktadieniais nuo 10:00 iki vidurnakčio, šeštadieniais nuo vidurdienio iki vidurnakčio, sekmadieniais nuo vidurdienio iki 22:00.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Briuselis siūlo taikyti PVM lengvatas moterų perkamoms prekėms (10)

Europos Parlamentas (EP) antradienį priėmė rezoliuciją, kuria siūloma taikyti PVM lengvatas...

Skaičiuoklė: palyginkite mokėjimo paslaugų įkainius (16)

Lietuvos bankas įdiegė specialią skaičiuoklę , kuri vartotojams leidžia palyginti bankų,...

Pamatęs banko reklamą vyras pratrūko: paskolos vestuvėms jau tampa mada (411)

Praeidamas pro vieno banko filialo langą vyras pastebėjo didžiulę reklamą apie vartojimo...

Langas grįžti į „Sodrą“ tuoj užsivers: ar verta tai padaryti (247)

Įsigaliojus pensijų reformai, gyventojai iki birželio 30 dienos gali pensijų fonde sukauptas...

Baigėsi žiemos šventės – laukia juodasis sausis (165)

Kalėdinės dovanos, gausiai maistu ir gėrimais nukrauti stalai, šventinės išvykos – visa tai...

Top naujienos

Karbauskis dėl prezidento rinkimų turi ir abejonių: jei taip, tai turėsime problemą (755)

„Kandidatas, kurį mes patvirtinsime savo suvažiavime, taps Lietuvos Respublikos prezidentu“, -...

Linkevičius apie krizę Britanijoje: vyksta iškilmingas viešas šalies niokojimas (198)

„Kad ir kaip baigtųsi Brexitas , Europa jau bus kitokia – ji sukrėsta“, – taip dabartinės...

Orai: permainos nesibaigia

Šiandien, ketvirtadienį, Lietuvos orus lems aktyvus Atlanto ciklonas. Naktį praslinkęs šiltasis...

Theresa May atlaikė nepasitikėjimo balsavimą, tačiau parlamentas toliau aklavietėje atnaujinta 21.18 (133)

Didžiosios Britanijos parlamentas trečiadienio vakarą po ilgų debatų balsavo dėl pasitikėjimo...

Giedraitį nustebino ir sirgaliai, ir naujas treneris: buvo keista, kad ant manęs nerėkia (8)

Rokui Giedraičiui buvo sunku įsivažiuoti, bet kai įkrito keistas tritaškis „nuo lentos“,...

Nuo tuberkuliozės niekas neapsaugotas: lėtai progresuojančia ir labai pavojinga liga galima užsikrėsti bet kur simptomai (40)

„Niekas nepasaugotas nuo tuberkuliozės. Kiekvienas kvėpuojantis gali ja užsikrėsti, – sako...

Vėl gedimą patyręs Juknevičius: šiandien dirbome mechanikais – apmaudu (12)

Antanui Juknevičiui ir Dariui Vaičiuliui, „Craft bearings“ ekipažui, 9-asis Dakaro greičio...

Devintame Dakaro greičio ruože lietuvių viltys nesudužo – išsaugotos rekordinės pozicijos atnaujinta 00.57 val. (439)

Tokios dienos, koks buvo devintasis Dakaro ralio etapas, nesitikėjo, matyt, niekas. Jeigu...

Per pratęsimą palūžęs „Rytas“ nusileido ALBA komandai su puikiu Giedraičiu (161)

Vilniaus „Ryto“ (1/2) komanda Europos taurės „Top-16“ etape patyrė antrąjį pralaimėjimą...

Trečiojoje „Eurovizijos“ atrankoje – netikėtas „120“ sprendimas ir nauji komisijos favoritai (35)

Trečiadienio vakarą LRT Didžiojoje studijoje buvo filmuojama nauja nacionalinės...