Per mėnesį, kaip skaičiuojama, labiausiai išbrango ryžiai. Jų kaina kilo 30 proc.

„Gruodį buvo pasiektas maisto kainų dugnas, o sausį vėl turime prieaugį“, – aiškina ekonomistas Algirdas Bartkus.

„Pricer.lt“ duomenys rodo, kad parduotuvėse – vėl kainų kilimo banga. Pigiausių maisto produktų vidutinis krepšelis vasarį, palyginti su sausiu, brangesnis 3 Eur.

Kelti kainas prekybininkai esą imasi, nes artėja didžiausia pavasario šventė – Velykos, o prieššventiniai pardavimai iki šiol nedžiugino.

„Mažmeninė prekyba nedaro tokių apyvartų, kokias planavo, todėl jas bando pasikelti didindami kainas“, – sakė „Pricer.lt“ maisto krypties vadovas Petras Čepkauskas.

Kalbinti gyventojai teigė, kad patys kainų kilimą tikrai pastebi.

„Ateini, kainos didesnės visuose prekybos centruose“, – sakė vienas gyventojas.

Be ryžių, dar reikšmingai brango silkių filė (17 proc.), juodoji arbata ( 11,4 proc,), virta dešra (10,3 proc.), bulvės (8,9 proc.).

„Europoje kasmet yra mažinamos silkių pagavimo kvotos Europoje, tad natūralu, kad esant mažesniam silkių kiekiui auga jų kaina. Tikėtina, kad ji gali didėti ir ateityje.

Dėl ryžių, visi žinome, kokia yra įtempta situacija Raudonojoje jūroje. Transportavimo kaštai yra ženkliai išaugę“, – aiškino „Maxima“ atstovė Raminta Gecevičiūtė.
Dainius Dundulis

Panašiai kalbėjo ir „Norfa“ vadovas Dainius Dundulis.

„Ryžiai pabrangę dėl Azijoje kilusios kainos, bet jie nėra ta prekė, kuri darytų įtaką visai mažmeninei prekybai“, – teigė jis.

Kalbant apie labiausiai vasarį, lyginant su sausiu, pigusias prekes, aiškėja, kad bananų kaina mažėjo 24,2 proc., avižinių dribsnių – 26,8 proc., o pigiausia juoda duona be priedų pigo 27, 2 proc.

Prekybinikai teigė, kad šių prekių kainos mažėjimą lėmė pigusios žaliavos.

„Negali būti, kad prekių kainos visada stovėtų, nes keičiasi sąlygos“, – pridūrė D. Dundulis.

Daugiau reportaže: