Tiekėjas: kalėdinių prekių gali pritrūkti

Kai kurie prekių tiekėjai vis dar jaučia prekių trūkumą. Elektroninės didmeninės prekybos bendrovės „Mportas“ vadovas Marius Petroševičius sako, kad prekių trūkumas egzistuoja daugelyje kategorijų, todėl konkrečios neišskiria. Jis pažymi, kad beveik visi tiekėjai šiais metais mažiau rizikuoja ir stebi rinkos pokyčius.

„40HQ konteinerio gabenimas laivais nuo 17 000 eurų atpigo 5000 eurų. Šis skaičius puikiai parodo, jog tiekėjai mažiau rizikuoja, turi pilnus sandėlius nuo praeito sezono. Kiek man žinoma, laivai nebeplaukia pilni, laivybos įmonės nesurenka krovinių, tad prekių atgabenimo terminai dar pailgėjo apie 30–40 d.“, – sako jis.

Jo nuomone, yra didelė tikimybė, jog rinka pritrūks kalėdinių prekių, tačiau kokių tiksliai – esą pamatysime tik lapkričio mėnesį.

„Vasaros pradžioje jau buvo pasiruošta Kalėdoms. Pasiruošimas buvo lengvesnis, nes valdant rizikas, buvo atsisakyta daug naujų prekių, su kuriomis ir būna sunkiausia. Kalėdinių prekių gavimas numatomas spalio mėnesio pabaigoje“, – pažymi „Mportas“ vadovas.

„Kaip ir kiti tiekėjai, valdome rizikas ir pradėjome gabenti prekes pagal išankstinius užsakymus, atsisakome naujų ar rizikingų prekių. Nuolat stebime rinką, tad pasiruošimus sezonams darome vis anksčiau nei įprasta“, – priduria M. Petroševičius.

Marius Petroševičius

„Norfa“ šiemet spėjo pasiruošti

Prekybininkai šiemet itin anksti suskubo ruoštis kalėdinei prekybai. Štai „Norfa“ prekybos centras šio laikotarpio prekes pradeda užsakinėti sausio-vasario mėn. Jos atvyksta apie kovą-balandį, o sandėlius pasiekia iki lapkričio. Į parduotuves jos vežamos spalio pabaigoje ir iškart kai tik Vėlinių žvakės palieka lentynas, jas užpildo kalėdinės prekės.

„Jei šiandien neturime sandėliuose kalėdinės prekybos prekių, tikimybė, kad ką nors parduosime – maža. Jei lapkritį atvažiuoja konteineriai, tai – jau per vėlu“, – pažymi „Norfos“ savininkas Dainius Dundulis.

Anot jo, šiemet prekybos tinklas Kalėdoms jau pasiruošė ir prekių nepritrūks. O kainos esą bus panašios ar šiek tiek didesnės nei pernai.

„Iš esmės neturėtų trūkti kalėdinių prekių. Jos bus ne pigesnės, bet kainos beveik tokios pat kaip pernai, gal tik keliais procentais brangesnės, nes jau ir pernai buvo ta pati problema su konteineriais. Jei lygintume kainas su dar ankstesniais metais, būtų didesnis skirtumas“, – pasakoja verslininkas.

Logistinėje grandinėje situacija stabilizuojasi, prekės gali vėluoti nebent savaitę ar dvi.

„Ta situacija, kuri buvo prieš dvejus metus, daugmaž normalizavosi, tik kai kuriuose Europos uostuose yra streikų, ir yra nuo 2 iki 3 savaičių strigusių konteinerių. Tai yra tam tikrų strigimų, bet kas buvo prieš dvejus metus – nesulyginama. Kaip ir senais laikais dirbame.

Prekių trūkumo nėra, tai akivaizdžiai matosi vertinant kainą, nes transportavimo kaina nuo aukščiausios nukrito 4 kartus. Didysis konteineris iš Kinijos apytiksliai kainuoja 5 tūkst. eurų, kai rekordas buvo per 20 tūkst. eurų.

Konteinerių pasiūla didesnė nei paklausa, todėl ta kaina krenta. Puikiai matėme, kad jūrinės kompanijos buvo pradėjusios investuoti ir pirkti oro linijas ir t. t. Pelnai būdavo 70 proc. nuo apyvartos“, – pasakoja D. Dundulis.

Dainius Dundulis

Dundulis mano, kad pramoninės prekės pigs

Jis prognozuoja, kad pramoninės prekės ateityje pigs.

„Mano nuomone, Kinijoje mažėja užsakymų ir šioje pramoninių prekių grandinėje galimas netgi kainų kritimas, tačiau yra vienas „bet“ dėl kiniškų prekių. Viskas iš Kinijos perkama už dolerius. Doleris yra labai stipriai sustiprėjęs euro atžvilgiu. Jei kaina kažkiek kristų, dėl dolerio sąlyginai išsilygintų“, – atkreipia dėmesį jis.

Tačiau, kaip sako, pigtų ne kalėdinės prekės, o vasaros sezono.

„Kalėdinės prekybos prekės jau seniausiai nupirktos su brangiais konteineriais. Geriausiu atveju galėtume kalbėti apie vasarines prekes. Dabar jos užsakytos arba jau važiuoja. Norint jomis prekiauti, vasario mėnesį jos jau griežtai turi būti sandėliuose“, – sako „Norfa“ vadovas.

Pernai dėl logistinių trukdžių kai kurios Vėlinių prekės į „Norfa“ lentynas atvyko pavėluotai. Šiemet situacija nesikartoja, prekės atvyko laiku ir jau yra prekyboje. Tačiau dėl naftos kainų rinkoje jos taip pat šiek tiek brangsta.

„Vėlinių žvakės pabrangusios dėl naftos kainos, nes jų pagrindas – parafinas ir stiklas, abu stipriai priklausomi nuo energetikos, naftos. <...> Tačiau esminių pokyčių kainoje nebus“, – patikina jis.

Nors Vėlinių prekyba dar tik įsivažiuoja, o kalėdinė prekyba paprastai prasideda lapkričio pradžioje, kai kurios parduotuvės jau išdėliojo kalėdines eglutes ir papuošimus. Praeitą savaitgalį Vilniaus „Ikea“ apsilankęs Delfi skaitytojas pasidalijo jų nuotraukomis. Vyras liko nustebęs šiais ankstyvais vaizdiniais.

„Ikea Lietuva“ rinkos vadovė Jolita Juodzevičienė patvirtino, kad Kalėdų asortimentas jau keliauja į lentynas.

„Visa „Ikea“ kalėdinė kolekcija jau pasiekė parduotuvę Lietuvoje ir po truputį yra išstatinėjama lentynose. Jau kitos savaitės antroje pusėje parduotuvė bus visiškai pasiruošusi švenčių laukimui: pirkėjai galės pamatyti visą šių metų kalėdinių prekių asortimentą.

Kalėdinę prekybą dar spalį kasmet pradedame kartu su „Ikea“ visame pasaulyje. Pagrindinė tokio sprendimo priežastis yra noras suteikti žmonėms daugiau laiko planuoti ir pasirengti šventėms, išskaidyti išlaidas per kelis mėnesius iki jų.

Patys pirmieji pirkėjai kalėdines eglutes ir dekoracijas nusiperka vos kolekcija atsiduria lentynose, nes būtent tada šventinių prekių pasirinkimas yra plačiausias. „Ikea“ kalėdinės kolekcijos yra riboto leidimo, tad vienai ar kitai prekei pasibaigus, jų papildomai dažniausiai nebegauname“, – komentuoja ji.

Vis dėlto kiti prekybininkai su šventine prekyba neskuba. Vieni prekiauti pradės lapkričio pradžioje, kiti tik po Juodojo penktadienio, t. y. lapkričio pabaigoje.

Kai kurios prekės pabrango 50 proc.

Štai „Pigu.lt“ pasiruošimas Kalėdoms prasideda vos joms pasibaigus.

„Jau sausį-vasarį peržiūrime prekes, analizuojame ir formuojame ateinančių metų asortimentą. Taigi dalis šių Kalėdų laukiančių prekių – jau mūsų sandėlyje, kita dalis atvažiuos artimiausiomis savaitėmis. Pilnu pajėgumu kalėdinė prekyba kaip ir kasmet startuos lapkričio pradžioje. Kalėdinei prekybai esame pasiruošę ir prekių nepritrūksime“, – patikina Nerijus Mikalajūnas, „Pigu.lt“ komunikacijos vadovas.

Tiesa, šiemet prekybos platforma turėjo iššūkių keliose produktų kategorijose: „Rusijos karo Ukrainoje pradžioje atsisakėme prekybos rusiškais ir baltarusiškais gaminiais, bet vasarą tai išsprendėme – radome alternatyvas.“

Pašnekovas tikina, kad šiuo metu prekybos centras internete „Pigu.lt“ su tiekimo problemomis nesusiduria, asortimentą sudaro daugiau nei 2 mln. prekių, o prekių pristatymas nevėluoja.

„Šiemet kalėdinių prekių kainos, lyginant su praėjusiomis šventėmis, yra įvairios. Kai kurių prekių kainos nukrito, yra prekių, kurių kainos nekito, tačiau yra ir tokių produktų, kurie šiemet kainuoja 50 proc. brangiau. Prekių kainų pokytis priklauso nuo prekės gabaritų, gamybos vietos ir medžiagų, užsakymo pateikimo laiko tiekėjams (iki karo ar prieš) bei daugybės kitų faktorių – palyginti ar įvardinti kategorijomis tiesiog neįmanoma“, – komentuoja N. Mikalajūnas.

Rekomenduoja dovanomis rūpintis dabar

Pašnekovas rekomenduoja dovanomis pradėti rūpintis jau dabar.

„Pasitaiko, kad populiariausios prekės būna išparduodamos „Black Friday“ metu lapkričio antrojoje pusėje. Taigi, pirkėjai, perkantys dovanas spalį ir lapkričio pradžioje, turi galimybę rinktis iš itin plataus asortimento.

Be to, kalėdines išlaidas paskirsčius per keletą mėnesių, tai mažiau finansiškai skausminga. Apsirūpinus dovanomis ir pirkiniais iš anksto, gruodį belieka džiaugtis artėjančiomis šventėmis“, – dėsto „Pigu.lt“ atstovas.

 Pigu.lt parduotuvė

Jaučiamas premium prekių trūkumas

Varlė.lt“ atstovė Alina Kazakevič pasakoja, kad prekių kainos per metus kilo vidutiniškai 10-15 proc. Anot jos, labiausiai brango ir brangs prekės, važiuojančios iš Kinijos, mat didžiąją dalį kainos sudaro transporto kaštai. Vis dėlto, kaip tikina, pastaruosius kelis mėnesius pastebima kainų stabilizacija ar net minimalus mažėjimas.

„Prekių tiekimas vienaip ar kitaip sutrikęs jau 3-ejus metus. Jei anksčiau tai buvo tik Covid pasekmė dėl stojančių gamyklų, tai dabar dar prisideda ir geopolitinė situacija, nes dalis komponentų buvo gaminama Rusijoje, Ukrainoje. Dalį šiems regionams skirtų produktų atšaukinėja pats gamintojas.

Šiuo metu didžiausias prekių trūkumas jaučiamas „premium“ lygio gamintojų: „Dyson“, „Miele“, „Bosch“ ir kt. Transportavimas pabrangęs tik iš Kinijos ir Ukrainos, Europoje tarp šalių transporto kainos išlieka labai panašios“, – pasakoja A. Kazakevič.

Pašnekovės teigimu, didžiajai masei klientų kalėdinių prekių nepritrūks, tačiau jų gali pritrūkti tik tam tikruose segmentuose. Ji pateikė kelis pavyzdžius: „Apple“ naujausias išmanusis laikrodis, „Dyson“ plaukų džiovintuvas ir tiesintuvas.

„Dalis Kalėdoms skirtų prekių jau užsakyta ir važiuoja pas mus, dalį užsakinėjame, kitą dalį užsakysime spalio pabaigoje. Statistiškai kalėdinė prekyba prasideda po Juodojo penktadienio, o aktyviausią stadiją pasiekia likus 1-1,5 savaitės iki Kalėdų“, – pažymi ji.

„Varlė.lt“ atstovė rekomenduoja kai kurias prekes įsigyti anksčiau: „Jei tai „premium“ lygio tam tikra išskirtinė prekė, rekomenduotume ją įsigyti anksčiau, t. y. dabar, o jei tai bendrinė dovana, tada galite ir neskubėti.“

Topo centro“ vadovas Remigijus Štaras patikina, kad Kalėdoms jau pasiruošta ir daugelio prekių grupių likučiai bus pakankami.

„Žinome ir matome, kad rinka susiduria su logistikos sunkumais. Galiu patikinti, kad mūsų klientai to nepajus: per pastaruosius dvejus metus turėjome tikrai gerų pamokų ir jas išmokome, todėl maksimaliai optimizuojame visus procesus, iš anksto ir tiksliau planuojamės poreikį, laikome didesnius nei įprastai likučius ir turime kitų gudrybių, kurios padeda įveikti atsirandančius iššūkius. Labai padeda ir tai, kad esame „Euronics International“ aljanse, bei grupiniai prekių pirkimai ir centralizuotas jų pristatymas“, – komentuoja jis.

Vis dėlto jis atkreipia dėmesį, kad anksčiau nei įprastai dovanų ieškoti turėtų planuojantys pirkti grožio ar tam tikras premium prekes, mat jų gamintojai dar vejasi po karantino išaugusį šių prekių poreikį.

„Maxima“ prekių nepritrūks

Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė sako, kad šiuo metu prekės iš Kinijos atvyksta laiku, o ir jų trūkumo kaip anksčiau nebėra jaučiama.

„Pramoninių prekių srautai iš Kinijos yra sumažėję dėl lėtėjančios jų paklausos visoje Europoje, tad sumažėję užsakymai atlaisvino tiekimo grandines bei išsprendė anksčiau buvusią prekių vėlavimo problemą.

Prekių transportavimas iš Kinijos vis dar išlieka du kartus brangesnis nei prieš metus, tačiau atpigęs apie 40 proc. nuo maksimalių kainų, kurias matėme dar prieš pusmetį. Kiekvienam kroviniui visada ieškome greičiausio ir pigiausio būdo jį atsigabenti“, – komentuoja ji.

„Barbora“ atidarė hibridinę tamsiąją parduotuvę

Kaip tikina, pasiruošimas Kalėdinei prekybai vyksta sklandžiai, todėl prekių „Maxima“ parduotuvėse nepritrūks. Ne maža dalis iš Kinijos užsakytų prekių jau yra atgabentos į „Maxima“ sandėlius.

„Šiandien veikiame jau prisitaikę prie naujos realybės, kurią suformavo dar COVID-19 pandemija. Visa tiekimo grandinė yra paankstinta, todėl ir šioms Kalėdoms pradėjome ruoštis gerokai iš anksto – pavasarį, kai jau planavome būsimus užsakymus“, – pažymi E. Dapkienė.

Anot jos, kol kas sunku įvardyti konkrečias pramoninių prekių kategorijas ir jų kainų pokyčius, tačiau pabrangusi prekių savikaina pačioje Kinijoje, išaugusios transportavimo sąnaudos bei JAV dolerio kurso pakilimas įtakos kainoms turės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją