Kasmet atkeliaujantys VMI priminimai, kad jau metas susimokėti žemės mokestį, šiemet išsiskyrė paaugusiomis mokesčio sumomis.

Skaitytoja Kamilė dalijosi, kad už 2,5 hektaro dydžio sklypą Alytaus rajone šiemet turės susimokėti 31 eurą, kai praėjusiais metais mokėjo 21 eurą.

Vadinasi, mokestis jai išaugo beveik pusantro karto.

Pasak VMI viršininkės pavaduotojo Martyno Endrijaičio, 2023 m. sausio 1 d. po Registrų centro masinio vertinimo įsigaliojo naujos žemės sklypų vidutinės rinkos vertės.

„Kaip ir įprasta, naujos vertės galios penkerius metus – iki 2027 metų imtinai“, – Delfi sakė M.Endrijaitis.

Martynas Endrijaitis

Vidutinės mokesčio sumos, kurią moka gyventojai, išskirti jis negalėjo, nes dydžiams įtaką daro taikomos lengvatos, turimos žemės kiekis, mokestinė vertė ir panašūs aspektai.

Sumokės 60 mln. eurų


Šiais metais, kaip komentavo VMI atstovas, mokestį turės susimokėti 777 tūkst. žemės savininkų.
Jie savivaldybių kišenes, kurioms atitenka mokestis, papildys 59 mln. eurų.

„Žemės mokestį už 2023 metus jau sumokėjo jau daugiau nei 300 tūkst. žemės savininkų – iš viso 19 mln. eurų“, – įvardijo M. Endrijaitis.

Eurai

297,4 tūkst. gyventojų sumokėjo 17,4 mln. eurų, 4,5 tūkst. įmonių – 1,8 mln. eurų.

Palyginimui, pernai žemės mokestis buvo apskaičiuotas 728 tūkst. privačios žemės savininkų (713, 6 tūkst. gyventojų ir 14,8 įmonių). Iš viso jie turėjo sumokėti 40,5 mln. eurų.

Šiemet didžiausias gyventojui apskaičiuotas žemės mokestis siekia 42 tūkst. eurų, įmonei – 186 tūkst. eurų.

Kas gresia vėluojant sumokėti


Žemės mokestį reikia sumokėti iki lapkričio 15 dienos, kitaip bus pradėti skaičiuoti delspinigiai – po 0,03 proc. per dieną.

„VMI nuolat informuoja gyventojus apie naujai atsiradusius ir nesumokėtus mokesčius, siųsdama pranešimus per „Mano VMI“, o ne „Mano VMI“ naudotojams – klasikiniu paštu. Atkreipiame dėmesį, jog, jei gyventojas ar įmonė turi finansinių sunkumų, jie gali kreiptis į VMI ir sudaryti mokestinės paskolos sutartį, kuri leistų skolą išdėstyti dalimis patogiu grafiku“, – sakė VMI viršininkės pavaduotojas.

Jei asmuo po pranešimo ir toliau nesumoka ir nesikreipia į VMI dėl mokestinės paskolos sudarymo, inspekcija, vadovaudamasi teisės aktais, nurašo mokesčio sumą ir susikaupusius delspinigius iš lėšų, esančių kredito įstaigų sąskaitose.

Mokesčio išimtys


Žemės mokestis siekia nuo 0,01 procento iki 4 procentų žemės mokestinės vertės, konkrečius tarifus kiekviena savivaldybė nustato individualiai.

Nauji žemės savininkai mokestį turi mokėti už visus metus, jei žemė įsigyta pirmąjį pusmetį, jei antrą – nuo kitų kalendorinių metų.

Tikroji levanda 'Baltas Sapnas'

Yra ir nemažai išimčių, kurios leidžia mokesčio išvengti. Kokios jos?

Kaip nurodo VMI, žemės mokesčiu neapmokestinama žemė, kuri yra užimta bendro naudojimo kelių ar yra mėgėjiško sodo teritorijoje, taip pat valstybinių parkų, kraštovaizdžio, kultūrinių, geologinių, geomorfologinių, botaninių, zoologinių, botaninių-zoologinių, hidrografinių ir pedologinių draustinių teritorijų ir jų apsaugos zonų žemė.

Neapmokestinama ir paviršinių vandens telkinių pakrančių apsaugos juostų bei gamtos paminklų žemė, į Kultūros vertybių registrą įrašytų archeologinių (išskyrus senamiesčių kultūrinius sluoksnius) ir memorialinių (neveikiančių kapinių ir laidojimo vietų) nekilnojamojo kultūros paveldo objektų teritorijų žemė.

Į Kultūros vertybių registrą įrašytų istorinių, architektūrinių ir dailės nekilnojamojo kultūros paveldo objektų teritorijų žemė kaimo vietovėse ir etnografinių kaimų teritorijose esančių etnografinių sodybų žemė taip pat neapmokestinama.

Žemės mokesčio nereikia mokėti ir už ūkininko ūkiui steigti įgytą žemę tris mokesčio mokestinius laikotarpius nuo nuosavybės teisės įsigijimo bei už žemę, kuri nuosavybės teise priklauso tradicinėms ir kitoms valstybės pripažintoms religinėms bendruomenėms, bendrijoms ir centrams.

Mokesčio nemoka ir asmenims, kurių šeimose mokestinio laikotarpio pradžioje nėra darbingų asmenų ir kuriems nustatytas 0 — 40 procentų darbingumo lygis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)