Kaip nurodyta, valdančiųjų planuose – administracinėmis ir kitomis priemonėmis planuojama kurti palankias sąlygas trumpųjų maisto grandinių plėtrai, taip pat planuojama pagreitinti ir supaprastinti PVM permokos grąžinimą taip, kad nebūtų įšaldomos mokesčių mokėtojų lėšos.

Tarp pateiktų punktų ir planai įvesti papildomą gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifą padarant mokesčių sistemą dar labiau progresyvesnę.

„Nuo 2020 metų su darbo santykiais susijusių metinių pajamų dalis nuo 84 VDU iki 120 VDU būtų apmokestinama 27 proc. tarifu, o viršijanti 120 VDU – 32 proc. tarifu“, – rašoma koalicijos sutartyje.

Planuose, didinti finansines paskatas savivaldybėms, turinčioms vidutinį ir mažesnį augimo potencialą bei gerinti verslo sąlygas regionuose.

Taip pat pasirašyta ir už tai, kad išorinių ES sienų saugojimas taptų labiau efektyvesnis, o kiekvienas postas būtų aprūpintas rentgeno įrenginiais.

Dar vienas punktas, dėl kurio susitarė koalicijos partneriai – tobulinti valstybės valdomų įmonių valdyseną, užtikrinant, kad valdybose dalyvautų ir valstybės atstovai.

DELFI jau anksčiau rašė, kad dar prieš pasirašant koalicinę sutartį Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos Seime nariai užregistravo Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo projektą, kuris pristabdytų jau numatytą neapmokestinamojo pajamų dydžio augimą ir įvestų 32 proc. tarifą daugiau uždirbantiems asmenims.

„Preliminariais skaičiavimais, valstybės ir savivaldybės biudžetai galėtų gauti 2020 metais apie 8 mln. eurų ir 2021 metais – 15 mln. eurų pajamų iš gyventojų pajamų mokesčio“, – tada DELFI teigė pakeitimo autoriai.

Šiuo metu numatyta, kad 2019, 2020 ir 2021 metais „Sodros“ lubas viršijančios pajamos būtų apmokestinamos 27 proc tarifu. Daliai iki jų taikomas 20 proc. tarifas.

Apie pasiūlymą dėl 32 proc. GPM tarifo prieš kurį laiką pasisakė ir Seimo narys Tomas Tomilinas. Jo teigimu, tai yra žingsnis tikrojo mokesčių progresyvumo link. Tuo metu Stasys Jakeliūnas teigė, kad rimtų pokyčių mokesčių sistemoje galima tikėtis jau tik kitoje Seimo kadencijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (122)