Sukėlė klausimų

„Viešojoje erdvėje niekur neakcentuojama, kad VMI neadministruoja kitų mokesčių. Turiu omenyje sveikatos draudimą (PSD) ir valstybinį socialinį draudimą (VSD). Ir svarbiausia čia tai, jog, nors VMI ir taiko mokestinę amnestiją, tačiau apie tokį atleidimą nuo bausmės „Sodra“ nekalba.

Taigi, deklaravus pamirštus VMI administruojamus mokesčius, iškyla klausimų dėl prievolės mokėti „Sodrai“ VSD ar PSD įmokas ir nuo jų apskaičiuotus delspinigius“, – prieš kurį laiką DELFI atsiųstame komentare rašė mokymų įmonės „Count line“ lektorius Artūras Kapitanovas.

Jo teigimu, VMI pateiktuose individualios veiklos pajamų pavyzdžiuose kalbama tik apie VMI mokesčių amnestiją, tačiau nėra jokios informacijos apie tai, ar individualią veiklą vykdantis asmuo turi pareigą VSD ir PSD mokesčius mokėti ir „Sodrai“.

Delspinigių ir baudų neskaičiuos

DELFI susisiekus su „Sodros“ komunikacijos skyriaus vedėju Sauliumi Jarmaliu šis aiškino, kad „Sodra“, kaip ir VMI, nuo patikslintų deklaracijų mokesčių neatleis.

Saulius Jarmalis

„Jeigu žmogus dirbo savarankiškai ir nori pasakyti, kad iš tikrųjų kažkada gavo daugiau pajamų iš savarankiškos veiklos ir dabar nori susimokėti mokesčius bei deklaruoja tai, tai tada „Sodra“ sužinos, kad gyventojas deklaravo daugiau pajamų ir jis nuo to skirtumo turės sumokėti ir „Sodros“ įmokas“, – aiškino specialistas, tačiau pabrėžė, kad „Sodra“ delspinigių ir baudų savarankiškai dirbantiems, kalbant apie PSD ir VSD, neskaičiuos.

„Bet kuriuo atveju, jei žmogus vėluoja susimokėti PSD ar VSD, mes delspinigių niekada netaikome“, – patikslino S. Jarmalis.

Tai reiškia, kad jei deklaracija buvo patikslinta, tarkime, už 2014 ar 2015 metus, gyventojui delspinigiai už anksčiau nesumokėtus PSD ir VSD skaičiuojami nebus.

Aiškėja prisipažinusių skaičius

VMI prie FM Teisės departamento direktorės Rasos Virvilienės paklausus, kiek asmenų nuo sausio mėnesio šiandien jau galėjo pasinaudoti mokesčių amnestija, ši sakė, kad bendrą tokių asmenų skaičių pasakyti sunku, kadangi VMI tokių asmenų neidentifikuoja.

Visgi jos teigimu, nuo metų pradžios jau gauti 408 prašymai sudaryti savanoriškai deklaruotų anksčiau nuslėptų mokesčių periodinių mokėjimų grafikus bendrai 3,65 mln. Eur sumai, o iš jų per paskutinę savaitę – 65 prašymai 828 tūkst. Eur sumai.

„Pažymėtina, kad tai išvestinis rezultato nustatymo būdas ir tik dalis savanoriškai deklaruojamų mokesčių, nes tai galima padaryti ir nesikreipiant dėl mokėjimo grafiko sudarymo“, – teigė specialistė.

DELFI primena, kad apie tai, kad gyventojai gali pasinaudoti mokesčių amnestijos galimybe, VMI paskelbė dar sausio viduryje.

Buvo teigiama, kad mokesčių mokėtojas, patikslinęs 2014-2018 metų mokesčių deklaracijas, gali būti atleistas nuo visų VMI administruojamų mokesčių delspinigių, tiesa, išskyrus žemės mokestį, o vienintelė galimybė nemokėti susikaupusių delspinigių bus taikoma gyventojų pajamų mokesčiui (GPM), pridėtinės vertės mokesčiui (PVM), pelno mokesčiui, akcizams ir kitiems mokesčiams.

Pateikti arba patikslinti deklaracijas įmonės ir asmenys dar gali iki šių metų liepos 1 d.

Po šio termino VMI žada dažnesnius mokestinius patikrinimus ir didesnes baudas nespėjusiems ar nenorėjusiems pasinaudoti suteikta galimybe prisiminti sumokėti pamirštus mokesčius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)