Iš anksto planuoti verta ne visada

Pasak kelionių organizatorių, pasakyti, kaip atostogauti žiemą – ant slidžių ar paplūdimyje – labiau mėgsta lietuviai, sudėtinga. Vis tik, nors ir išsiilgsta saulės, į kalnus tautiečiai važiuoti taip pat linkę. „Šiaip lietuviai mėgsta slidinėti. Tie, kuriems patinka aktyvūs sportas, žiemą tikrai renkasi slidinėjimą“, - sakė Lina Misiūnaitė, „Krantas travel“ kelionių konsultantė.

Būtent kalnų mėgėjams dabar – pats metas pradėti planuoti atostogas. Šio sporto mėgėjams sezonas prasideda sausio ar vasario mėnesį, tad laiko gerų pasiūlymų paieškoms likę ne taip ir daug. Vis tik, šventes norintys sutikti užsienyje savo progą jau praleido.

„Jei per Naujus metus ar Kalėdas, tai jau vėloka (ieškoti nebrangių atostogų pasiūlymų - DELFI), kai norima atostogauti pačiuose geriausiuose viešbučiuose ar gauti vietų kurortuose. Jeigu vasariui, kovui, tikrai dar galima surasti gerų variantų ir geromis kainomis. Taip pat ir gruodį ar gruodžio viduryje. - sakė L. Misiūnaitė. - Tie, kurie kiekvienais metais važiuoja, apgyvendinimą užsisakinėjo jau vasarą“.

Pavyzdžiui, „Tez tour“ kelionių agentūros atstovės Ingos Aukštuolytės teigimu, jų kelionių agentūroje žiemos sezono kelionių pardavimai pradėti dar liepos mėnesį. „Tuo metu buvo galima įsigyti kelionę už mažesnę kainą, pasirinkti iš platesnės viešbučių pasiūlos. Per išankstinius pardavimus pardavėme daugiau kaip 30 proc. visų žiemos sezono kelionių“, - sakė ji.

Vis dėlto, gabumais sutaupyti keliaujant garsėjantis kelionių specialistas Rimvydas Širvinskas-Makalius sakė, kad pirkti iš anksto pigiau ne visada. „Šiuo metu planuoti žiemos atostogas yra pats laikas - pigių skrydžių bendrovės akcijas skelbia likus 6-8 savaitėms iki planuojamų atostogų. Reikėtų atsiminti, kad šventiniu periodu - maždaug nuo gruodžio 22 iki sausio 3 dienos - pigių bilietų tikėtis neverta. - sakė R. Širvinskas. - Jeigu nusprendėte vykti su kelionių organizatoriumi, tuomet patariu kuo skubiau įsigyti kelionę lapkričio mėnesio pabaigos atostogoms, ir dar šiek tiek lukterti, jeigu keliausite gruodį. Nors kelionių organizatoriai ir pratina turistus įsigyti keliones iš anksto ir planuotis savo žiemos atostogas dar vasarą, dažnai kaina sumažėja likus porai savaičių iki kelionės. Sausį ir vasarį kelionės dar tikrai pigs, nes tokiu metu atostogautojų nebūna itin daug“.

Pigiausias pasirinkimas – Egiptas

Vienos populiariausių atostogų krypčių žiemą ieškantiems poilsio šiltuose kraštuose – Egiptas, Kanarų salos, egzotiniai kraštai kaip, pavyzdžiui, Tailandas. Tie, kurie nori sutaupyti, pasak kelionių organizatorių, turėtų keliauti į Egiptą. „Žiemą? Manau, kad Egiptas – tai ir kaina, ir kokybė, ir, aišku, pramogos, pavyzdžiui, įprastas ar paviršinis nardymas. Idealu“, - sakė L. Misiūnaitė. Jai pritarė ir „Novaturo“ generalinis direktorius Linas Aldonis. „Artimiausias poilsis prie šiltos jūros, žiemą, kur puikus kainos ir kokybės santykis, – Egiptas. Slidinėjimo mėgėjams dar turime pigių bilietų į Austrijos slidinėjimo kurortus. Pažintinės kelionės autobusu prasideda nuo 449 Lt į Taliną“, - sakė jis.

R. Širvinskas įvardijo ir daugiau vietų, kur žiemą galima nebrangiai paatostogauti. „Kalbant apie šiltus kraštus, žiemos metu pigiai kelionę susiplanuosite Gran Kanarijoje ir Tenerifėje. Trokštantiems pavasariško oro ir daugiau įspūdžių rekomenduoju Andalūzijos regioną, Malagą ir jos Kosta del Sol pakrantę, pažinti Maroką - čia nuvyksite su „Ryanair“ pigių skrydžių bendrove. Puikias kainas apgyvendinimui ir skrydžiams gausite vykdami į Portugaliją (Algarvės regioną) ne sezono metu, tačiau orai pernelyg nelepins - labiau patartina vykti pažintiniais tikslais“, - sakė jis.

Vaikino teigimu, norint pigiau pakeliauti reiktų apie kelionę pradėti galvoti anksčiau – iš anksto užsisakyti lėktuvo bilietus, viešbučius rezervuoti tik žinant tikslią kelionės datą. „Pasilikite bent 3 valandas laisvo laiko tarp abiejų skrydžių, kadangi žiemos metu pasitaiko dažnų vėlavimų. Savo bilietus įsigykite likus 6-8 savaitėms iki kelionės - likus mažiau laiko, bilietai tik brangs”, - patarimus dalijo jis. – „Viešbutį rezervuokite tik rankose laikydami lėktuvo bilieto patvirtinimą - dažna lietuvių klaida būna ta, kad radę pigų viešbutį viename ar kitame mieste, jį užsako, o vėliau supranta, kad tomis datomis skrydžių pritaikyti nepavyks. Ir iš tiesų - atminkite, kad skrydžių iš Lietuvos išvystymas nėra itin dėkingas - štai į Barseloną reisai vykdomi tris kartus per savaitę, iš jos į Tenerifę - kasdien. Į Frankfurtą taip pat tris kartus per savaitę, tačiau iš jo į Tenerifę ar Gran Kanariją skrydžiai vykdomi tik kartą per savaitę. Būtina viską tinkamai susiplanuoti“.

Kitomis lietuviams įprastomis kelionių kryptimis, pavyzdžiui, į Turkiją, Kiprą ar Graikiją, vykti reikėtų šiltojo sezono metu. „Tai visas Viduržemio jūros regionas, kur iš tiesų ne sezonas, lyja, vėsu. - nepalankias vietas keliauti žiemą vardijo L. Misiūnaitė. - O tarkim žiemos metu, jeigu iš egzotinių šalių, tai sezonas yra visur – nelyja ir šilumos pakankamai“. I. Aukštuolytė taip pat patvirtino, kad tarp lietuvių populiari Turkija žiemą poilsiautojų šiluma nenudžiugins: „Šiuo metu Turkijoje jau vėsoka, lietinga“.

Planuojant patiems keliauti pigiau

Nusprendę skirti bent savaitę atostogoms, turėtų būti susitaupę apie 2 tūkst. litų. Tiek pasak L. Misiūnaitės prireiktų norint įsigyti poilsinę kelionę, pavyzdžiui, į Egiptą. „Reikia turėti nuo tokios sumos, nes kainos tikrai yra pakilusios“, - sakė ji. „Kelionių akademijos“ atstovai ją nurodė didesnę: „Slidinėjant kainos turėtų siekti nuo 2,5 tūkst. litų, skrendant lėktuvu. O šiltieji kraštai, jeigu kalbant apie visą žiemą, - nuo 4 tūkst. litų. Jeigu per Naujuosius metus, tai gerokai brangiau - nuo 6 – 7 tūkst. litų“, - sakė agentūros atstovai. „Kainos labai priklauso nuo krypties, viešbučio, atostogų krypties. Užsisakant keliones iš anksto, prieš 5 - 6 mėn., kainos prasideda nuo tūkstančio litų asmeniui“, - patikino L. Aldonis.

Kelionę organizuojant patiems ši gali kainuoti ir pigiau. „Vis dėlto, jeigu nusprendėte savo žiemos kelionę planuotis savarankiškai, pigių skrydžių bendrovių pagalba skrydį su persėdimu galite įsigyti už 600-900 litų į abi puses su visais mokesčiais, o apgyvendinimą užsisakyti pagal jūsų poreikius - nuo poros šimtų litų savaitei paprastuose kambarėliuose iki kelių tūkstančių litų prabangiuose viešbučiuose“, - pasakojo R. Širvinskas.

Rimvydas Širvinskas
Jo teigimu, planuojantis kelionę savarankiškai, pigiausiai skrydį su visais mokesčiais ir viešbutį asmeniui savaitei pavyks gauti už 800 - 900 litų. „Tiesa, tokia kaina galioja keliaujant kartu 2-4 asmenims, kadangi vienviečiai kambariai brangesni. Šiuo metu kaip tik šaunios akcijos gruodžiui. Reiktų nepamiršti atsidėti bent 150-200 eurų asmeninėms išlaidoms, savarankiškoms kelionėms po salas“, - sakė jis.

Pasirinkus kelionių organizatorių pasiūlymus, R. Širvinsko teigimu, tokius egzotiškus kraštus kaip Indija ar Tailandas galima aplankyti už 3000-3500 litų dešimčiai-keturiolikai dienų. „Į Egiptą su kelionių organizatoriumi pernai žiemą pavyko užtikti pasiūlymų iki 1000 litų su visais mokesčiais prastame viešbutyje. Pačiam gruodį teko atostogauti už 1300 litų penkių žvaigždučių viešbutyje Hurgadoje. Šiemet tokių kainų tikėtis neverta, bet apie 1500 litų reikėtų atsidėti ir pasitaupyti“, - sakė jis.

R. Širvinsko manymu, kelionių kainų padidėjimui įtakos turėjo ir kelionių organizatorių bendradarbiavimas. „Man nesinori to sakyti, bet šiemet, berods, kelionių organizatoriai, kurių Lietuvoje vos du - susijungę į vieną lėktuvą - nuomojasi jį perpus, lyg sutarę nenuleidžia kainų iki pernai metų lygio. Suprantama - kyla kuro kainos, bet šių metų kelionių kainos, pradėjus dalintis vienu lėktuvu, kaip niekad sukilo mažiausiai tūkstančiu litų asmeniui. Situaciją išgelbėtų konkurentas, atsiradęs Lietuvos rinkoje, bet kol kas to tikrai nematyti...“, - kalbėjo R. Širvinskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (200)