„Kainos prasideda nuo 9 litų ir siekia iki 90 litų, viena kita eglutė kainuoja ir po 100-150 litų. Pastebėjome, kad šeštadienį - sekmadienį prekyba vyko labai aktyviai, daug žmonių eglutes pirko su vazonais“, - sako Kauno miškų urėdijos Raudondvario medelyno atstovė Rima Žebrauskaitė.

Mažiausiai kainuoja apie 40 cm eglutės vazonuose arba kirsti apie 1 m aukščio medeliai, brangiausios - sidabrinės eglės ir kėniai, kurių aukštis 2 - 2,5 metro ir daugiau.

„Eglutes vazonuose perka jau senokai, bet praėjusią savaitę prekyba buvo stipresnė, pirko ir kirstas. Kainos kyla nuo 7 litų, tiek kainuoja pusės metro kirsta eglutė. Manau, kad šią ir kitą savaitę prekyba bus dar geresnė“, - pastebi Vilniaus miškų urėdijos Akmenytės kaimo medelyno viršininkė Reda Konstantinavičienė.

Lietuvos medelynuose galima rasti paprastųjų eglių, sidabrinių, baltųjų, kėnių ir kitų, tačiau medelynų viršininkės pataria pasidomėti, kur auginami norimos rūšies medeliai.

Medelynuose pirkėjai gali rinktis eglutės vazonuose su šaknimis arba kirstas, tačiau R. Žebrauskaitė sako, jog medžiai su vazonais perkami ne tik ekologiškais sumetimais.

„Perkančių eglutes su šaknimis daugėja. Vieni perka eglutes su šaknimis, nes nori jas persodinti, o kiti iš tingėjimo parsivežus ieškoti į ką statyti: atsiveži su vazonu ir pastatai“, - juokiasi ji.

Tiesa, vazonuose didesnės nei 2 metrų eglės yra parduodamos retai, mat jas sunku pervežti – tokio medžio nepatariama guldyti ant šono, o vežti eglę stačiomis yra sudėtinga.

Raudondvario medelynas per kalėdinį žiemos sezoną tikisi parduoti apie 4-5 tūkst. medelių, kurių trečdalį-pusę sudarys eglutės su šaknimis. Vilniaus rajono Akmenytės kaimo medelynas planuoja parduoti apie 1,5 tūkst. medelių, kurių 500 – vazonuose.

DELFI skelbė, jog pernai Kalėdinių eglučių kainos kilo nuo 5 litų, tačiau medelynų atstovai sako kainų nekėlę.

„Šiemet eglučių kainų nedidinome, bet vienais metais medeliai užauga mažesni, tai ir kainos mažesnės, kitais metais – didesni, tuomet ir kainos didesnės“, - paaiškina R. Žebrauskaitė.

Medelynai vardija, jog dažniausiai pirkėjai renkasi paprastąsias, sidabrines ir baltąsias egles, o planuojantiems pirkti natūralią eglę patariama ją ne tik palaistyti, bet ir papurkšti vandeniu. Tuomet namų sąlygomis prižiūrima eglė turėtų išsilaikyti porą-trejetą savaičių.

Prekyba kirstinėmis eglėmis – tik prasideda

Raminta Stanaitytė-Česnulienė
Didžiuosiuose prekybos centruose prekyba natūraliomis kirstinėmis eglėmis – tik prasideda. Tiesa, medelių vazonuose jau buvo galima rasti anksčiau gruodį, kaip ir dirbtinių eglučių.

„Parduotuvėse jau galima įsigyti plastikinių eglučių, taip pat gyvų eglučių vazonuose, kalėdinių vainikų, kėnio šakelių, nuo šiandien-ryt pradedame prekiauti ir kirstomis daniškomis eglutėmis. Peržiūrėję praeitų metų pirkėjų pasirinkimą, pakoregavome eglučių asortimentą ir siūlome pirkėjams tai, ko jie dažniausiai ieško mūsų prekybos centruose. Todėl ankstesnį keliolikos rūšių eglučių asortimentą sumažinome iki keleto populiariausių eglučių. Prekiausime daniškomis kirstomis eglutėmis, daugiau rūšių specialių eglišakių. Populiariausios yra vidutinio dydžio daniškos kirstos eglutės, jos ilgai išsilaiko, su stambiais spygliukais“, - sako „Rimi Lietuva“ viešųjų ryšių vadovė Raminta Stanaitytė-Česnulienė.

Pasak jos, natūralių eglučių kainos yra panašios į pernykštes ir prasideda nuo 20 litų, taip pat perkami eglišakiai.

„Eglutėmis jau prekiaujame apie savaitę. Kol kas populiariausios yra 1-1,5 m sidabrinės gyvos eglutės vazonuose. Kirstos eglės parduotuves pasiekė savaitgalį, tad apie tai, kokios eglės yra populiariausios, galėsime kalbėti tik po savaitės ar dviejų“, - teigia „Maximos“ komunikacijos vadovė Renata Saulytė.

Kirstinių ir eglučių vazonuose kainos kyla nuo 16 litų, prekiaujama tiek lietuviškomis, tiek iš Danijos ir Nyderlandų atvežtais medeliais. Prekybos centruose galima rasti eglių vazonuose iki 2 metrų, aukštesnės yra kirstinės eglės.

Renata Saulytė
„Jeigu palyginti dirbtines eglutes su natūraliomis, tai dirbtinių vienareikšmiškai nuperkama daugiau. Visų pirma, yra didesnis jų kainų pasirinkimas, antra, pakeitus papuošimus tokia eglutė gali džiuginti kelerius metus iš eilės, kol nenusibosta. Dirbtinių eglučių kaina priklausomai nuo dydžio, spygliuotumo, spalvos svyruoja nuo 8 iki 500 Lt, o aukštis nuo 1 m iki 2,25 m“, - dėsto R. Saulytė.

Prekybos centras „Rimi“ skelbia, jog pastebėjo, kad populiaresni tampa dekoratyvūs kirsti eglišakiai.

„Galime daryti išvadą, kad po truputį keičiasi mados puošti namus šventėms. Pirkėjai neretai gyvas ar plastikines eglutes keičia moderniomis kompozicijomis, puokštėmis ar vainikais. Kai kurie lieka prie klasikos - žalios, kirstos, vidutinio dydžio eglutės“, - vardija R. Stanaitytė-Česnulienė.

Prekyba vyks ir prie parduotuvių

Kaip ir kasmet, prekyba natūraliomis eglutėmis vyks ir prie prekybos centrų. Prekybos centrai „Norfa“ ir „Iki“ planuoja pardavinėti tik dirbtines eglutes, o natūraliomis leis prekiauti aikštelėse prie parduotuvių.

„Rinkdamiesi eglutes šių metų šventėms atsižvelgėme į pirkėjų poreikius per kelerius pastaruosius metus. Siekėme rasti geriausią kainos ir kokybės santykį, todėl pasiūlėme trijų dydžių – 60, 100 ir 150 cm aukščio – tankias, lanksčias eglutes su stabiliu padu. Praėjusių kelių metų praktika patvirtino, kad būtent tokias dirbtines ilgaamžes eglutes labiausiai vertina gamtą tausojantys pirkėjai“, - komentuoja prekybos tinklo „Iki“ Viešųjų ryšių departamento vadovas Andrius Petraitis.

Skaičiuojama, kad tokių eglių kainos kils nuo 15-os litų.

„Pirkėjai, norintys įsigyti gyvų eglučių, tai galės padaryti prie daugelio didžiųjų parduotuvių, kurių aikštelėse prieš šventes įsigyti eglių pakvies mūsų partneriai. Dažniausiai tai yra medelynus atstovaujančios bendrovės arba verslo liudijimą šiai veiklai turintys privatūs asmenys. Prekyba kalėdinėmis eglutėmis kai kuriose „Iki“ tinklo parduotuvėse prasideda jau nuo pirmadienio, tačiau iš esmės prekyba įsibėgės gruodžio 10–14 dienomis ir tęsis iki pat Šv. Kūčių“, - sako jis.

„Norfos“ atstovas spaudai Darius Ryliškis sako, jog prekybos tinklas šiemet gyvomis eglutėmis taip pat neprekiaus, tačiau pirkėjams pasiūlys 4,5 - 400 litų vertės dirbtinių eglučių su papuošimais ir be jų.

„Dekoratyvines eglutes pirkėjai jau dabar perka pakankamai intensyviai. Prekyba eglutėmis, kurias žmonės patys puošia namuose, tik prasideda“, - pastebi D. Ryliškis.

Prie „Norfos“ prekybos centrų bus prekiaujama ir natūraliomis eglutėmis.

„Gyvomis eglutėmis prie „Norfos“ parduotuvių dažniausiai prekiauja medelynų atstovai. Prekyba jomis prasideda gruodžio viduryje ir tęsiasi iki rusiškų Naujųjų metų švenčių pabaigos“, - teigia jis.

„Rimi“ ir „Maximos“ prekybos centrai planuoja savo aikštelėse leisti prekiauti įvairiausio dydžio kirstomis lietuviškomis eglutėmis ir prognozuoja, jog prekyba prasidės artimiausiu metu.

Skaičiuojama, kad prekybos centrai per kalėdinių švenčių sezoną parduos iki 10 tūkst. natūralių kirstinių eglučių ir medelių vazonuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (77)