Kainos ir lengvatos


Norint gauti ar pasikeisti dokumentą, verta atkreipti dėmesį į asmens amžių, socialinę grupę ir trukmę, per kurią norima gauti pasą ar asmens tapatybės kortelę (ATK):


Vaikams iki 18 metų valstybės rinkliava už vieno iš asmens dokumentų (pasirinktinai) išdavimą ar keitimą bendra tvarka per 1 mėnesį mažėja perpus (tokiu atveju, valstybės rinkliava už asmens tapatybės kortelės išdavimą ar keitimą – 5 eurai, paso – 25 eurai), teigiama Migracijos departamento svetainėje.

Piliečiams, kurie sukako senatvės pensijos amžius, valstybės rinkliava už vieno iš asmens dokumentų (pasirinktinai) išdavimą ar keitimą bendra tvarka per 1 mėnesį yra sumažinama 80 proc. (tokiu atveju, už ATK išdavimą ar keitimą – 2 eurai, paso – 10 eurų).

Esama atskirų taisyklių, kai valstybės rinkliava neimama. Pavyzdžiui, vaikai, kuriems nustatyta globa arba rūpyba, valstybės išlaikomi stacionariose globos įstaigose asmenys ir kiti.

Keitėsi įkainiai


Vyriausybė liepą patvirtino naujus valstybės rinkliavų, susijusių su migracijomis paslaugomis, dydžius, pranešė Vidaus reikalų ministerija (VRM).

Valstybės rinkliava už asmens tapatybės kortelės išdavimą bendra tvarka padidėjo nuo 8,6 iki jau minėtų 10 eurų. Rinkliavos dydis už paso išdavimą ar keitimą bendra tvarka augo 7 eurais (buvo 43 eurai, dabar – 50 eurų).
Asociatyvi nuotrauka

Šių valstybės rinkliavų perskaičiavimas motyvuotas faktiškai patiriamomis išlaidomis dėl paslaugų teikimo – Migracijos departamento ir Asmens dokumentų išrašymo centro darbo užmokesčio bei dokumentų blankų įkainių padidėjimu.

„Vien asmens tapatybės kortelės blanko kaina šiuo metu siekia 24,20 euro, todėl akivaizdu, kad ši rinkliava nepadengia paslaugos teikimo išlaidų. Pažymėtina, kad kai kurie rinkliavų dydžiai nebuvo keičiami nuo 2011 metų“, – liepą argumentavo VRM.

Pastaraisiais metais nestigo rekordų

Šių metų vasarį Migracijos departamentas skelbė, kad 2022 metais absoliutų rekordą per kalendorinius metus pasiekė išduotų pasų skaičius: apie 435 tūkst. Tai yra daugiausiai nuo Nepriklausomybės atkūrimo.

Migracijos departamento vyriausiasis patarėjas Rokas Pukinskas komentuoja „Delfi“, kad 2021 metais buvo atšaukti dėl koronaviruso dvejus metus taikyti įvairūs tarptautinių skrydžių ribojimai, tad iš karto pagausėjo kelionių į užsienį ir žmonės suskubo rūpintis dokumentų galiojimu.

„Įtakos dokumentų išdavimui turėjo ir tai, jog 2022-ieji žymi besibaigiantį dešimtmetį skaičiuojant nuo pirmojo masinio asmens dokumentų išdavimo. Be to, didžiausią klientų antplūdį 2022-ųjų pavasarį lėmė nerimas dėl karo Ukrainoje eigos ir siekis turėti galiojantį dokumentą galimos evakuacijos atveju“, – komentuoja R. Pukinskas.

Dokumentų išdavimo statistika per daugiau nei dešimtmetį:

Šiemet augo asmens tapatybės kortelių išdavimas

2023-ųjų pradžioje Migracijos departamentas prognozavo, kad šiemet turėtų daugėti išduodamų asmens tapatybės kortelių.

Pasak R. Pukinsko, šie dokumentai Lietuvos piliečiams masiškai pradėti išdavinėti 2003 metais, ir, jei savininkui yra nuo 16 iki 70 metų, įprastai galioja dešimtmetį. 2013 metais fiksuotas staigus išduotų asmens tapatybės kortelių skaičiaus šuolis, kadangi daugeliui asmenų atėjo metas jas keisti. Taigi, analogiško išduotų tokių dokumentų skaičiaus didėjimo laukta ir 2023-aisiais.

„Taip ir nutiko: 2023 metais Lietuvos piliečiams išduoti 389 457 pasai (taigi, mažiau nei pernai), o išduotų asmens tapatybės kortelių skaičius, kaip ir prognozuota, šoktelėjo. Šiemet išduota 355 441 asmens tapatybės kortelė, pernai – tik 284 790.

Jau dabar aišku, kad 2023 metais iš viso išduotų asmens dokumentų skaičius bus didžiausias per pastarąjį dešimtmetį“, – komentuoja vyriausiasis patarėjas.

Gruodžio 21-osios duomenimis, šiemet Lietuvos piliečiams iš viso išduoti beveik 745 tūkst. dokumentų. Daugiau jų išduota tik 2013-aisiais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją