Kaip įtik­ti darb­da­viui, kad gau­tum trokš­ta­mą dar­bą, klau­sė­me Jo­lan­tos Bag­do­na­vi­čie­nės, Šiau­lių te­ri­to­ri­nės dar­bo bir­žos Jau­ni­mo dar­bo cent­ro sky­riaus ve­dė­jos.

– Kaip rei­kia pa­reng­ti gy­ve­ni­mo ap­ra­šy­mą?

– Gy­ve­ni­mo ap­ra­šy­mas ra­šo­mas at­sa­kant į šiuos bū­si­mo­jo darb­da­vio klau­si­mus: ko­dėl po­kal­biui tu­ri­me pa­kvies­ti Jus, o ne ki­tą kan­di­da­tą; ką Jūs mums ga­lė­tu­mė­te pa­siū­ly­ti; ko­kių įgū­džių tu­rė­da­mas atei­na­te į mū­sų or­ga­ni­za­ci­ją; kaip Jūs sprę­si­te mū­sų pro­ble­mas? Per už­siė­mi­mus dar­bo ieš­kan­tiems as­me­nims ak­cen­tuo­ja­me, kad ra­šant sa­vo gy­ve­ni­mo ap­ra­šy­mą ir mo­ty­va­ci­nį laiš­ką, rei­kia at­kreip­ti dė­me­sį į dar­bo skel­bi­mą ir do­ku­men­tus pa­ruoš­ti taip, kad jie bū­tų pri­tai­ky­ti bū­tent tai dar­bo po­zi­ci­jai. Daž­nai as­me­nys pa­ruo­šia vie­ną šab­lo­ni­nį CV, ku­rį ir pa­tei­kia darb­da­viams, to­dėl siū­lo­me kiek­vie­nu at­ve­ju ko­re­guo­ti gy­ve­ni­mo ap­ra­šy­mą pa­gal dar­bo skel­bi­mą.

Gy­ve­ni­mo ap­ra­šy­mas ne­tu­ri bū­ti per­ne­lyg il­gas – jis tu­ri bū­ti glaus­tas, konk­re­tus ir aiš­kus. Mo­ty­va­ci­nis laiš­kas tu­ri bū­ti taip pat glaus­tas, konk­re­tus ir aiš­kus – ge­riau­sia, jei jis uži­ma pu­sę A4 for­ma­to la­po. Vi­sa­da pa­ta­ria­me, kad dar­bo ieš­kan­tis as­muo ne­teik­tų sa­vo gy­ve­ni­mo ap­ra­šy­me ir mo­ty­va­ci­nia­me laiš­ke me­la­gin­gos in­for­ma­ci­jos. Daž­nai žmo­nės pa­ra­šo, kad už­sie­nio kal­bas mo­ka ge­riau nei iš tik­rų­jų, o tai po­kal­bio me­tu paaiš­kė­ja la­bai grei­tai. La­bai ak­cen­tuo­ja­me, kad gy­ve­ni­mo ap­ra­šy­me ir mo­ty­va­ci­nia­me laiš­ke ne­bū­tų gra­ma­ti­nių ar sti­liaus klai­dų. Įsi­dar­bi­ni­mui skir­ti do­ku­men­tai tu­ri at­ro­dy­ti vi­zua­liai tvar­kin­gi – tvar­kin­gos struk­tū­ros, aiš­kiai at­skir­ti skir­tin­gos in­for­ma­ci­jos blo­kai. Ieš­kan­tys dar­bo daž­nai klau­sia ką ra­šy­ti, jei gy­ve­ni­me bu­vo „tuš­čių lai­ko­tar­pių“ – to­kių lai­ko­tar­pių, ku­rių me­tu as­muo ne­dir­bo ir ne­si­mo­kė. Jei to­kių tar­pų yra, teks nu­ro­dy­ti prie­žas­tis, bet ne­me­luo­ti.

Kiek­vie­nas žmo­gus yra in­di­vi­dua­lus, to­dėl siū­lo­me nau­do­ti kuo ma­žiau šab­lo­ni­nių fra­zių, pa­vyz­džiui, „esu la­bai mo­ty­vuo­tas, tiek sa­va­ran­kiš­kai, tiek ir ko­man­do­je ge­ban­tis dirb­ti žmo­gus, ko­mu­ni­ka­bi­lus“. Bū­ti­na ap­gal­vo­ti sa­vo iš­skir­ti­nu­mą. Vi­sa­da pri­me­na­me, kad CV – prie­mo­nė, pa­de­dan­ti efek­ty­viai pri­si­sta­ty­ti ir įti­kin­ti darb­da­vį, kad Jūs esa­te vie­nas ge­riau­sių kan­di­da­tų, bei pa­ska­tin­ti pa­kvies­ti Jus į dar­bo po­kal­bį.

Vy­res­nio am­žiaus as­me­nys tu­ri iš­skir­ti su dar­bu la­biau­siai su­si­ju­sią pa­tir­tį ir įgū­džius – tai bū­si­mus darb­da­vius pa­ska­tins CV skai­ty­ti to­liau. Iš vy­res­nio am­žiaus as­me­nų daž­nai ten­ka iš­girs­ti, kad nors jų kva­li­fi­ka­ci­ja aukš­ta, esą jie per se­ni, to­dėl jų nie­kas net ne­kvies po­kal­bio. Ta­čiau prie­žas­tys, ko­dėl darb­da­viui įdo­mus kan­di­da­to am­žius, ga­li bū­ti la­bai įvai­rios. Jei ko­lek­ty­vas la­bai jau­nas, ti­kė­ti­na, kad vy­res­nio am­žiaus kan­di­da­tas ne­pri­taps. Tai nė­ra pa­tei­si­na­ma prie­žas­tis re­mian­tis LR Dar­bo ko­dek­su, bet ga­li bū­ti ir sva­res­nių prie­žas­čių. Pa­vyz­džiui, ga­li at­si­ras­ti pro­fe­si­jų, kur yra aiš­kus am­žiaus li­mi­tas. Vy­rau­ja ste­reo­ti­pai, kad vy­res­nio am­žiaus dar­buo­to­jai blo­giau pri­si­tai­ko prie po­ky­čių (or­ga­ni­za­ci­nių, nau­jų tech­no­lo­gi­jų die­gi­mo ir pan.), bet vy­res­nio am­žiaus dar­buo­to­jų ge­res­nė pro­fe­si­nė kom­pe­ten­ci­ja. Pra­na­šu­mas yra ir tai, kad vy­res­nio am­žiaus dar­buo­to­jų bend­ra­dar­bia­vi­mo ir bend­ra­vi­mo įgū­džiai yra ge­res­ni.

– Kaip pra­dė­ti ieš­ko­ti dar­bo?

– Dar­bo paieš­ka – ir­gi dar­bas. Už­si­re­gist­ra­vus te­ri­to­ri­nė­je dar­bo bir­žo­je, as­me­niui bus tei­kia­ma in­for­ma­ci­ja apie už­re­gist­ruo­tas lais­vas dar­bo vie­tas, tei­kia­mi tin­ka­mo dar­bo pa­siū­ly­mai, in­for­ma­ci­ja apie ga­li­my­bes dirb­ti ki­tos kva­li­fi­ka­ci­jos ar ne­kva­li­fi­kuo­tą dar­bą. Bet dar­bo paieš­ko­je tu­ri bū­ti ak­ty­vus pa­ts dar­bo ieš­kan­tis as­muo, jis tu­ri ne­lauk­ti, kol dar­bas bus „pa­teik­tas ant lėkš­tu­tės“.

Klien­tams ak­cen­tuo­ja­me, kad ras­ti dar­bą vi­sa­da yra leng­viau, jei darb­da­vys yra pa­žįs­ta­mas ar darb­da­viui jį re­ko­men­duo­ja pa­žįs­ta­mas as­muo. To­dėl siū­lo­me pa­klau­si­nė­ti bu­vu­sių bend­ra­dar­bių, drau­gų, šei­mos na­rių ar dės­ty­to­jų – gal jie ži­no, kur ga­li­ma įsi­dar­bin­ti. Dau­gu­ma ieš­kan­čių­jų dar­bo jį su­ran­da per as­me­ni­nes pa­žin­tis, tai­gi rei­kia su­kur­ti ar at­nau­jin­ti pa­žin­čių tink­lą. Pas­te­bi­me, kad dau­gu­ma dar­bo pa­siū­ly­mų nė­ra skel­bia­mi vie­šai, to­dėl pa­ta­ria­me dar­bo ieš­kan­tiems as­me­nims kreip­tis į bend­ro­ves, ku­rios do­mi­na. Te­rei­kia pa­ruoš­ti trum­pą pri­si­sta­ty­mą ir su­si­siek­ti su at­sa­kin­gu as­me­niu, kad ga­lė­tu­mė­te pri­sta­ty­ti ge­rą­sias sa­vo sa­vy­bes.

Tiks­las – pri­vers­ti klau­san­tį as­me­nį su­si­do­mė­ti, kad jis pa­pra­šy­tų at­siųs­ti gy­ve­ni­mo ap­ra­šy­mą ir pa­gei­dau­tų su­si­tik­ti su ju­mis. Ieš­ko­ti dar­bo ga­li­ma tie­sio­giai per­žiū­rint bend­ro­vių, ku­rios do­mi­na, in­ter­ne­to tink­la­la­pius. Dau­gu­mo­je tink­la­la­pių yra skil­tis su dar­bo pa­siū­ly­mais. Daž­nai ga­li­ma nu­siųs­ti gy­ve­ni­mo ap­ra­šy­mą tie­sio­giai in­ter­ne­tu. Bend­ro­vė įtrauks į kan­di­da­tų duo­me­nų ba­zę ir su­si­sieks, kai at­si­ras as­mens pro­fe­si­ją ati­tin­kan­tis dar­bas. Be abe­jo, dar­bo pa­siū­ly­mai yra skel­bia­mi in­ter­ne­te ir spau­do­je, tad siū­lo­me ir ten ieš­ko­ti dar­bo.

Dar vie­nas dar­bo paieš­kos bū­das – už­re­gist­ruo­ti sa­vo CV in­ter­ne­to duo­me­nų ba­zė­se, ta­da darb­da­viai pa­tys su­si­sieks su do­mi­nan­čiais kan­di­da­tais. In­for­muo­ja­me klien­tus, kad Lie­tu­vo­je vei­kia ne vie­na pro­fe­sio­na­li at­ran­kos agen­tū­ra, ku­riai ga­li­ma pa­ti­kė­ti sa­vo gy­ve­ni­mo ap­ra­šy­mą. To­kios agen­tū­ros nuo­lat vyk­do ati­tin­ka­mus pro­jek­tus, to­dėl bet ka­da as­muo ga­li bū­ti pa­ste­bė­tas ir pa­kvies­tas į po­kal­bį. La­bai svar­bi as­me­ni­nė mo­ty­va­ci­ja, tad rei­kia ti­kė­ti, kad Jums pa­si­seks. Vy­res­nio am­žiaus as­me­nų įdar­bi­ni­mo pri­va­lu­mai – di­de­lė dar­bo pa­tir­tis, pro­fe­si­nė kom­pe­ten­ci­ja, mo­ty­va­ci­ja dirb­ti. Mo­kė­ki­te tuo pa­si­nau­do­ti.

– Ką kal­bė­ti darb­da­viui su­si­ti­ki­mo me­tu?

Klau­si­mai, už­duo­da­mi dar­bo po­kal­bio me­tu, yra skir­ti iš­siaiš­kin­ti, kaip žmo­gus yra lin­kęs elg­tis įvai­rio­se si­tua­ci­jo­se, kas jam pa­tin­ka ir ne­pa­tin­ka, kas jam svar­bu, ko ti­ki­si ir sie­kia. Nė­ra ge­rų ar blo­gų at­sa­ky­mų, svar­bu, kad žmo­gus į klau­si­mus at­sa­ky­tų nuo­šir­džiai, ta­da darb­da­vys ga­lės ge­riau su­pras­ti ir nu­spręs­ti, ar as­muo yra tin­ka­mas siū­lo­mai po­zi­ci­jai, ar tin­ka į ko­man­dą, ar ver­ty­bės de­ra prie or­ga­ni­za­ci­jos ver­ty­bių. Mū­sų pa­ta­ri­mas kan­di­da­tams – bū­ti nuo­šir­džiais, at­skleis­ti as­me­ni­nes sa­vy­bes ir ver­ty­bes, sa­vo nuo­sta­tas, nes ta­da la­bai di­de­lė ti­ki­my­bė, kad su­si­ras dar­bą, ku­ria­me pui­kiai pri­taps. La­bai svar­bu pa­brėž­ti sa­vo mo­ty­va­ci­ją siū­lo­mam dar­bui, ka­dan­gi tu­rin­tis stip­rią mo­ty­va­ci­ją kan­di­da­tas iš­moks tai, ko ne­mo­ka, ir su­ži­nos tai, ko ne­ži­no. Tai ga­li pa­da­ry­ti ir vy­res­nio am­žiaus dar­bo ieš­kan­tis as­muo.

- Ko­kią klai­dą daž­niau­siai ieš­ko­da­mi dar­bo pa­da­ro 50-me­čiai?

– Vy­res­nio­jo am­žiaus as­me­nų įdar­bi­ni­mo trū­ku­mai, ri­zi­kos fak­to­riai – svei­ka­tos pro­ble­mos, ne­lanks­tu­mas, nau­jo­vių ir po­ky­čių bai­mė. Pir­mi­niai mū­sų gy­ve­ni­mo tiks­lai daug­maž pa­na­šūs: įgy­ti iš­si­la­vi­ni­mą, ras­ti dar­bą, su­kur­ti šei­mą, užau­gin­ti vai­kus, pa­da­ry­ti kar­je­rą, už­si­tik­rin­ti tam tik­rą ma­te­ria­li­nį sta­bi­lu­mą. Jei vis­kas vyks­ta pa­gal pla­ną, dau­gu­ma žmo­nių šiuos tiks­lus pa­sie­kia maž­daug iki 40–45 me­tų. O kas to­liau? Ten­ka iš­si­kel­ti nau­jus ir ne­bi­jo­ti iš­šū­kių ir nau­jo­vių. Va­do­vau­tis tu­rė­tu­mė­te po­sa­kiu, kad už­da­rius vi­sas du­ris, at­si­ve­ria lan­gas.