Iki šio trečiadienio pajamas deklaravo apie 441 tūkst. asmenų. Skaičiuojama, kad šiais metais pajamų deklaracijas iki gegužės 2 dienos privalo pateikti 858 tūkst. gyventojų, turto deklaracijas – apie 98 tūkst. gyventojų, „Delfi“ komentuoja Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI).

Įprastai deklaravimo pradžia oficialiai skelbiama kovo mėnesį, tačiau inspekcija leidžia suprasti, jog konkretus startas nėra numatytas.

„Pastebime, kad pastarosiomis dienomis gyventojai aktyviai teikia pajamų deklaracijas, tad galima manyti, jog pajamų deklaravimo procesas jau startavo. Nuo vasario mėnesio vidurio kasdien sulaukiama vidutiniškai 27 tūkst. deklaracijų“, – sako VMI viršininkės pavaduotojas Martynas Endrijaitis.

Siūlo įsitikinti, ar yra visa informacija


Vis dėlto, pasak M. Endrijaičio, deklaraciją norintys pateikti asmenys, kaip ir kasmet, turėtų pirmiausiai įsitikinti, ar VMI jau turi visą informaciją apie jų gautas pajamas ir patirtas išlaidas, – ir tik tada teikti deklaraciją, antraip ją reikės tikslinti. Tai galima padaryti prisijungus adresu deklaravimas.vmi.lt prie pajamų deklaravimo vedlio, kuriame gali peržiūrėti „Pažymą“.

„VMI jau yra gavusi didžiąją dalį duomenų apie gyventojams išmokėtas išmokas ir jų patirtas išlaidas, todėl tik labai nedidelis skaičius asmenų deklaravimo pažymoje dar gali nematyti kai kurių duomenų. Aktyviai dirbame su duomenų teikėjais dėl trūkstamos informacijos ar poreikio ją tikslinti“, – teigia inspekcija.

Kaip ir praėjusiais metais, pajamų mokesčio deklaraciją pateikti privalo bei, susidarius mokesčiui, jį sumokėti, turi gyventojai, kurie 2023 metais:

  • Vykdė individualią veiklą (net, jei negavo pajamų);
  • Taikė per didelį metinį neapmokestinamųjų pajamų dydį (NPD);
  • Pardavė 3 metus neišlaikytą automobilį ar 10 metų neišlaikytą nekilnojamąjį turtą;
  • Nuomojo turtą gyventojams, kurie nevykdė individualios veiklos;
  • Gavo didesnių negu 2,5 tūkst. Eur vertės dovanų ne iš artimųjų;
  • Gavo didesnes nei 500 Eur palūkanas iš indėlių ar vertybinių popierių arba palūkanas už vartojimo kreditą, suteiktą per tarpusavio skolinimo platformą;
  • Jei jie ar vienas iš sutuoktinių ėjo pareigas, kurias užimant pagal įstatymą būtina deklaruoti turtą ir pajamas (pavyzdžiui, politikams, valstybės tarnautojams ir pan.).


Beje, kai gyventojai parduoda savo asmeninius nebereikalingus daiktus (pavyzdžiui, nebenešiojamus savo ar vaikų drabužius ir panašiai), toks daiktų pardavimas nepriskiriamas individualiai veiklai.

„Tokiu atveju jokių mokesčių nereikia mokėti, jei gautas „pelnas“ (kainos skirtumas tarp prekės įsigijimo ir pardavimo sumos) per metus neviršija 2,5 tūkst. eurų.

Jei gautas pelnas iš nereikalingų daiktų pardavimo viršytų šią ribą, apmokestinta būtų tik 2,5 tūkst. eurų viršijanti suma – nuo jos reikėtų sumokėti 15 proc. gyventojų pajamų mokestį, deklaravus pajamas“, – „Delfi“ yra komentavusi VMI Teisės departamento direktorė Rasa Virvilienė.

Išsamią informaciją apie deklaravimo prievoles galima rasti VMI interneto svetainėje.

Nori susigrąžinti permokas


Gyventojai, kurie nori pasinaudoti lengvatomis ir susigrąžinti gyventojų pajamų mokesčio (GPM) permokas, taip pat turi pateikti pajamų mokesčio deklaracijas. Pasak M. Endrijaičio, šiuo metu didžiausią deklaracijų skaičių pateikia būtent tie gyventojai, kurie nori susigrąžinti permokas, tačiau jiems skubėti nebūtina. Tai yra, permokos grąžinimo data nepriklauso nuo deklaravimo datos.

„Permokos gali būti grąžinamos pajamas deklaravus ir po termino. Pajamų mokesčio permokos gyventojams, pateikusiems pajamų mokesčio deklaracijas iki gegužės 2 dienos, tradiciškai bus pervestos iki liepos 31 dienos

Svarbiausia, kad pajamų deklaracijas iki gegužės 2 dienos pateiktų tie gyventojai, kuriems deklaruoti pajamas yra privaloma“, – komentuoja M. Endrijaitis.

2023 metais iš maždaug 760 tūkst. pajamų deklaracijas privalančių pateikti gyventojų, laiku pareigą atliko apie 82 proc. O apskritai iki termino pabaigos metines pajamų mokesčio deklaracijas pateikė 1,43 mln. gyventojų – didelė jų dalis neprivalėjo deklaruoti pajamų, bet tai padarė norėdami susigrąžinti GPM permoką.

VMI duomenys rodo, kad pastaraisiais metais gyventojams grąžinama iki 300 mln. eurų GPM per metus:

2023 metais valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų pajamos iš GPM siekė 5,7 mlrd. eurų. Tai 581,5 mln. eurų (11,4 proc.) daugiau nei 2022 metais (kai buvo beveik 5,118 mlrd. eurų), skelbė vasarį Finansų ministerija.

Pasak jos, tokį metinį augimą lėmė užimtų gyventojų skaičiaus bei darbo užmokesčio didėjimas. Taip pat pajamų iš GPM surinkimui įtakos turėjo atlikti didesni GPM permokos grąžinimai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją