Moka iki 1000 eurų

Personalo paieškos ir atrankos įmonės „Alliance for Recruitment“ partneris Andrius Francas portalui DELFI pasakoja, kad ne viena įmonė vykdo tokią motyvacinę programą – pritrūkus darbuotojų ar skubiai prisidėjus naujiems projektams, žmonių ieško per jau įdarbintus asmenis. Anot jo, taip motyvuojami ir pastarieji, nes dažniausiai prikalbinami kompetentingi ir lojalūs darbuotojai.

„Tikrai pasiteisina, nes tada darbuotojai rekomenduoja patikimus žmones, su kuriais jam pačiam reikės dirbti. Jeigu tu kokį lepšį pasiūlysi, tau po to teks raudonuoti prieš kolegas. Dėl to atsiranda tas pakankamai aukštas patikimumo lygis, nes nenori bet ko rekomenduoti“, – sako jis.

Kaip pasakoja A. Francas dažniausiai tokią sistemą taiko IT įmonės, paslaugų centrai, tačiau pasitaiko ir kitų sektorių įmonių. Dažniau tai tarptautinės kompanijos turinčios praktiką atlyginti darbuotojams už pagalbą.

Andrius Francas

„Tie premijos rėžiai gali būti nuo 100 iki 1000 eurų. Priklausomai nuo to, koks yra tas darbuotojas, kiek jis svarbus įmonei. Aišku, 1000 eurų skiriama ne dažnai, už retus ir itin pageidaujamus specialistus. Premija išmokama tada, kai rekomenduotas žmogus išdirba bandomąjį laikotarpį“, – komentuoja pašnekovas.

Sparčiai populiarėja

Šiais laikais, kai itin trūksta kvalifikuotų ir motyvuotų darbuotojų, įmonės dažniausiai vienu metu naudoja kelias ar net keliolika personalo paieškos priemonių, pastebi „Cvonline“ marketingo vadovė Rita Karavaitienė. Rekomendacijos – būtent viena iš priemonių.

Darbuotojų paieška per esamų darbuotojų rekomendacijas yra sparčiai Lietuvoje populiarėjanti priemonė. Iš darbdavio pusės žiūrint, tai dar vienas darbo paieškos kanalas, o iš darbuotojų pusės – motyvacinė priemonė – papildoma finansinė nauda.

Lietuvoje įmonės vis dar eksperimentuoja su optimalios atsiskaitymo už rekomenduotą darbuotoją sistemos kūrimu. Kiekviena įmonė ieško būtent jai tinkamo recepto, kad ir darbuotojai noriai rekomenduotų kandidatus ir, kad pačiai įmonei tai nebūtų per daug finansiškai skausmingas darbuotojų paieškos būdas. Nors išlaidos darbuotojų premijoms yra gan didelės, bet galiausiai įmonės sutaupo reikšmingas personalui skirtas sumas“, – DELFI komentuoja R. Karavaitienė.

Pasak jos, tokia sistema geriausiai veikia tose įmonėse, kurios yra sudariusios geras darbo sąlygas esamiems darbuotojams, tuomet jie noriai kviečia prisijungti prie įmonės savo draugus ar pažįstamus. Jos teigimu, rekomendacijų priemonę dažniau naudoja didelės ir užsienio kapitalo įmonės, novatoriškos, naujų sprendimų ir galimybių ieškančios įmonės. Ji patvirtina, kad plačiausiai rekomendacijų programos paplitusios Informacijos Technologijų srityje, kadangi šios srities įmonės jau ilgą laiką kenčia nuo darbuotojų trūkumo.

Rita Karavaitienė

„Ši priemonė puikiai veikia, kai įmonė paruošia ir naudoja sąžiningą ir teisingą atlygio už atvestą naują darbuotoją sistemą. Dažniausiai tokios sistemos būna kelių pakopų (priklausomai nuo pareigų lygio, kvalifikacijos) ir finansinis priedas mokamas ne tiesiog už atvestą darbuotoją, bet ir už tai , kad jis išdirba tam tikrą laiką, pvz. 1 metus. Tai daroma su tikslu, kad rekomenduojami darbuotojai būtų motyvuoti ilgą laiką dirbti įmonėje“, – prideda pašnekovė.

Kaip nurodo R. Karavaitienė, Lietuvoje priedus už rekomenduotus ir įdarbintus kandidatus gauna 5 proc. darbuotojų.

Didžiąją dalį darbuotojų randa sistemos dėka

„Outokumpu“ vadovė Daiva Glėbienė DELFI pasakojo, kad sistema itin sėkminga – didesnė dalis naujų darbuotojų yra surandama būtent per esamų darbuotojų rekomendacijas.

„Darbuotojas gali rekomenduoti specialistą tiek į skyrių, kuriame dirba pats, tiek į bet kurią kitą laisvą poziciją įmonėje. Vienkartinės premijos dydis už naujo darbuotojo rekomendaciją priklausys nuo pozicijos, į kurią darbuotojas yra rekomenduojamas lygio ir kompleksiškumo. Kuo aukštesnio lygio pozicija, tuo ir premija didesnė. Ji varijuoja maždaug nuo 300 iki 500 Eur. Premija išmokama ne iš karto, bet po 3–6 mėnesių sėkmingo darbo. Kiekviena pozicija turi nustatyti savo laikotarpį.

Tad jeigu rekomenduotas žmogus išdirba nustatytą laiką, tuomet rekomendaciją suteikęs ir gauna vienkartinę išmoką“, – sistemą paaiškina D. Glėbienė.

Pasak pašnekovės, vidinės rekomendacijos dažnai padeda ir bendrai kolektyvo aplinkai. Pavyzdžiui, rekomenduojamas žmogus, su kuriuo darbuotojas jau yra anksčiau buvęs kolegomis, tuomet darbuotojai jau yra įpratę kartu dirbti. Vidinės rekomendacijos taip pat yra ženklas, jog esami darbuotojai noriai rekomenduoja savo esamą įmonę pažįstamiems specialistams, ir tai prisideda prie teigiamo įmonės įvaizdžio formavimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (137)