„Beveik tūkstančiui žmonių šiandien jau buvo grąžinta pusė milijono eurų“, – „Delfi“ komentavo VMI komunikacijos vadovė Rūta Asadauskaitė.

Pasak jos, gyventojų pajamų mokesčio (GPM) permokos grąžinimas vyksta atsitiktine tvarka ir nepriklauso nuo to, kada pateikta deklaracija.

„Visiems klientams, kurie pateikė teisingas deklaracijas, grąžinimas vyksta iki liepos 31 dienos, kaip ir kasmet. Grąžinimas vyksta atsitiktine tvarka kiekvieną dieną“, – sako R. Asadauskaitė.

Atstovės teigimu, sunku kalbėti apie vidutinę grąžinamą sumą, nes kiekviena situacija yra individuali.

„Gali būti keliasdešimt eurų, gali būti ir gerokai daugiau. Visa tai priklauso tuo to, už ką yra grąžinama permoka ir kiek žmogus sumokėjo gyventojų pajamų mokesčio ir kiek lengvatų taikėsi“, – sako R. Asadauskaitė.

„Naujausiais mūsų duomenimis, pajamas jau yra deklaravę daugiau kaip 550 tūkst. gyventojų“, – komentuoja VMI atstovė.

Iš turinčiųjų pareigą pateikti deklaracijas, tai kol kas padarė apie 180 tūkst. Kitaip tariant, dauguma deklaravusiųjų pajamas tai daro būtent permokų susigrąžinimo sumetimais.

VMI viršininkės pavaduotojas Martynas Endrijaitis praėjusią savaitę portalui komentavo, kad šiuo metu didžiausią deklaracijų skaičių pateikia būtent tie gyventojai, kurie nori susigrąžinti permokas.

Skaičiuojama, kad šiais metais pajamų deklaracijas iki gegužės 2 dienos privalo pateikti 858 tūkst. gyventojų, turto deklaracijas – apie 98 tūkst. gyventojų.

Įprastai deklaravimo pradžia oficialiai skelbiama kovo mėnesį, tačiau inspekcija leidžia suprasti, jog konkretus startas nėra numatytas.

„Pastebime, kad pastarosiomis dienomis gyventojai aktyviai teikia pajamų deklaracijas, tad galima manyti, jog pajamų deklaravimo procesas jau startavo. Nuo vasario mėnesio vidurio kasdien sulaukiama vidutiniškai 27 tūkst. deklaracijų“, – teigė M. Endrijaitis.


Kaip ir praėjusiais metais, pajamų mokesčio deklaraciją pateikti privalo bei, susidarius mokesčiui, jį sumokėti, turi gyventojai, kurie 2023 metais:
  • Vykdė individualią veiklą (net, jei negavo pajamų);
  • Taikė per didelį metinį neapmokestinamųjų pajamų dydį (NPD);
  • Pardavė 3 metus neišlaikytą automobilį ar 10 metų neišlaikytą nekilnojamąjį turtą;
  • Nuomojo turtą gyventojams, kurie nevykdė individualios veiklos;
  • Gavo didesnių negu 2,5 tūkst. Eur vertės dovanų ne iš artimųjų;
  • Gavo didesnes nei 500 Eur palūkanas iš indėlių ar vertybinių popierių arba palūkanas už vartojimo kreditą, suteiktą per tarpusavio skolinimo platformą;
  • Jei jie ar vienas iš sutuoktinių ėjo pareigas, kurias užimant pagal įstatymą būtina deklaruoti turtą ir pajamas (pavyzdžiui, politikams, valstybės tarnautojams ir pan.).
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją