Prekybos centruose vaisių ir daržovių skyriuose absoliutūs favoritai – bananai.

„Tai – tikrai labai perkama prekė. Jos šiuo metu netrūksta, esame užsipirkę į priekį pakankamai didelius kiekius“, – sako „Iki“ atstovė Vaida Budrienė.

„Bananai yra numeris vienas pagal pardavimus“, – tikina ir „Aibes“ komercijos vadovė Žydrė Baskutytė.

Tačiau jų kaina pirkėjus atbaido vis dažniau.

„Tikrai visi pajuto, kad viskas pabrango, o akcijų metu būna tokia kaina, kaip anksčiau be jos“, – sakė viena pirkėja.

„Kad kainos kyla, visiems aišku“, – sako kitas pirkėjas, o dar viena prideda, kad už bananus mokėti beveik du eurus – per brangu.

Prekybininkai tikina, kad dėl kainų kilimo jie niekuo dėti, esą traukiasi bananų augintojų rinka, brangsta kuras, elektra, o dėl to kaina kyla ir pirkėjams.

„Bananai skraidinami lėktuvu, plukdomi laivais, kainos pakankamai pakilusios“, – aiškina V. Budrienė.

„Išaugęs poreikis išaugino ir bananų kainą, kuri šiuo metu yra aukštesnė negu praėjusių metų sausį. Iš tiesų mes prognozuojame ir matome, kad aukštesnės bananų kainos išliks ir vasario mėnesį“, – teigia ir Ž. Baskutytė.

Kad nekelti kainų beveik neįmanoma – pabrėžia ir vaisių bei daržovių didmenininkai.

„Daug bananų augintojų bankrotų buvo Pietų Amerikoje, sumažėjo bananų pasiūla. Dar vienas dalykas – kuras, kurio kaina išaugo, o tai transporto kaštus augino kartais“, – sako „Citmos“ direktorius Regimantas Didzinskas.

Be to, kaip teigiama, dalis didmenininkų dar nespėjo atsigauti po elektros kainų šuolio, mat Lietuvą pasiekę žali bananai yra nokinami specialiose kamerose, kurios išeikvoja daug elektros. Įmonėms vien bananų nokinimas brango 30 proc.

Kyla kalbos, kad prekybos tinkluose nusipirkti kekę bananų pirkėjams gali būti vis sunkiau, tačiau didmenininkai žada, kad šios prekės nepritrūks, nors ir perspėja, kad kaina didės ir jau greitai gali siekti 2 Eur už kilogramą.

„Per artimiausius porą mėnesių vaisių ir daržovių kainos turėtų nukristi, tik ne bananų“, – įspėjo R. Didzinskas.