Prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos vadovė Renata Saulytė sakė, kad šiuo metu bananų kainas labiausiai lemia du veiksniai: jų derlius ir dolerio kursas.

„Šiuo periodu bananų kainų kilimas – natūralus reiškinys: bananai brangsta, nes augintojai išaugina mažesnį jų kiekį – ne sezonas, ligos, į Europos rinkas paprastai šiuo periodu pristatoma mažiau bananų“, – DELFI sakė ji.

Be to, pasak pašnekovės, doleriui brangstant euro atžvilgiu, tuo pačiu santykiu padidėja ir bananų pirkimo kaina.

Prekybos tinklo duomenimis, šiemet sausio mėnesį bananų kaina buvo 1,05 eurų/kg (3,62 Lt) ir tai buvo 7 proc. mažiau nei pernai tuo pačiu metu, tačiau jau vasarį bananai kainavo 1,33 eurų/kg (4,59 Lt), o pernai – 1,16 eurų/kg (4 Lt), šį kovą bananų kaina pakilo dar 9 proc. ir bananai šiuo metu kainuoja 1,40 eurų/kg (4,83 Lt).

Pernai tuo pačiu metu jie buvo 12 euro centų pigesni - 1,28 eurų/kg (4,41 Lt). Tiesa, kai kuriose parduotuvėse galima pamatyti bananų, kurie kainuoja daugiau nei 1,44 eurų/kg (5 Lt/kg).

Statistikos departamento duomenimis, vasarį, lyginant su sausiu, bananai Lietuvoje brango 6,9 proc. Vasarį vidutinė mažmeninė jų kaina be nuolaidų buvo 1,43 eurų/kg (4,93 Lt), o su nuolaidomis – 1,39 eurų/kg (4,79 Lt).

Toks nepalankus periodas pirkėjams tęsis dar kurį laiką. Vaisius ir daržoves importuojančios įmonės „Litbana“ komercijos direktorius Donatas Podlipskas DELFI taip pat sakė, kad kainas lemia sezoniškumas.

„Dabar nėra daug bananų, todėl jie yra brangesni. Sezonas prasideda maždaug po dviejų mėnesių – birželį, kai bananus pradės tiekti ir Afrikos šalys, taip pat daugiau Karibų šalių. Tada ir kainos turėtų mažėti“, - teigė jis.

„Maxima“ bananus perka iš Lietuvos ir Lenkijos įmonių tarpininkių, kurios šiuos vaisius importuoja iš Ekvadoro, Kosta Rikos, Kolumbijos, Meksikos, Brazilijos, Martinikos, taip pat kartais iš Dramblio Kaulo Kranto ir Filipinų.

Pasak R. Saulytės, didžiausia dalis – apie 60 proc. – bananų parduotuves pasiekia iš Ekvadoro, antra šalis pagal kiekį yra Kosta Rika (20 proc.).

Ji pripažįsta, kad pirkėjams pasiūlius nuolaidą, bananų pardavimai išauga kelis kartus. Prekybos tinklas „Maxima“ skaičiuoja, kad per mėnesį parduodama keli šimtai tonų bananų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (232)