Kaip informavo prezidentūras atstovas spaudai Antanas Bubnelis, prezidentas jau yra pasirašęs šį įstatymą. Įstatymo pakeitimai įsigaliojo nuo šių metų liepos 1 d. ir galios iki 2020 m. gruodžio 31 d. 50 eurų didesnis – 400 eurų NPD būtų taikomas už visus 2020 metus. Anksčiau toks didinimas buvo numatytas nuo 2021 metų.

Laidoje „Piniginiai reikalai“ Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacijos prezidentė Daiva Čibirienė ir Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė teigė, kad geriau, kai NPD nėra taikomas iš karto – tuomet kitais metais deklaruojant pajamas iš Valstybinės mokesčių inspekcijos sugrįžta mokesčių permoka. Tačiau kai kuriems šio atlyginimo padidėjimo reikia iš karto, tad tuomet reikia kalbėtis su darbdaviu.

Labiausiai pajus uždirbantys mažiausiai

D. Čibirienė pasakojo, kad asociacija patarė visiems buhalteriams pasikeisti algų skaičiavimo programose formules ir naująjį NPD pritaikyti birželio algų skaičiavimui, nes jei įstatymas įsigalios liepos 1 dieną ir birželio algos bus išmokėtos po birželio30 dienos, tai joms jau yra prievolė taikyti naują NPD.

„O jei įstatymas įsigalioja liepos 1 dieną ir kalbame apie senesnio periodo algas, joms yra palikta galimybė perskaičiuoti taikytą NPD anksčiau. Jei anksčiau taikytas 350 NPD, darbdavys ir darbuotojas sutinka, tada bus perskaičiuotas NPD nuo pat metų pradžios

Buhalteriams tai reiškia visų metų darbo nubraukimą, susijusį su algų skaičiavimu. Dirbame iš naujo: iš naujo skaičiuojame GPM, pildome GPM deklaracijas, išdaliname darbuotojams naujus darbo užmokesčio paskaičiavimo lapelius, nes ten kitokios išmokėtos sumos, paskaičiuojame susidariusi skolą ir ją išmokame“, – pasakojo ji.

D. Čibirienė patikslino, kad jei bent vienam darbuotojui bus perskaičiuojama alga, tai reikės visiems perskaičiuoti ir už senesnius laikotarpius, nes Darbo Kodeksas nustato nediskriminavimą.

„Jei darbdavys sugalvos tik vienam padaryti perskaičiuoti NPD, tai iš tiesų neteisinga ir visiems reikės perskaičiuoti“, – teigė ji.

Kaip pastebėjo buhalterių atstovė, dalis darbuotojų apie šį pokytį gal sužinos tik gavę pirmąją algą.

„Labiausiai pajus mažiausiai uždirbantys, tai minimalią algą uždirbantys gaus 10 eurų daugiau, jei jiems taikomas NPD. Jei žmogus uždirba 2700 eurų ant popieriaus per mėnesį, tai jo efektas per metus bus 5 eurai“, – skaičiuoja D. Čibirienė.

„Delfi“ skaičiavo, kad apie 800 eurų „į rankas“ gaunantis darbuotojas dėl NPD didinimo gautų 9 eurų priedą, uždirbantys MMA – 10 Eur, o uždirbantys 1200 Eur – beveik 8 Eur priedą.


Staigmenos deklaruojant pajamas

I. Ruginienė priminė, kad dar prieš persirašant sutartis 2019 m. pabaigoje ar 2020 m. pradžioje buvo rekomenduojama pasirinkti, jog NPD nebūtų taikomas iš karto.

„Reikia suprasti, kad ne kiekvienas darbuotojas turi ekonomisto ar buhalterio išsilavinimą, ne kiekvienas supranta, kaip tie skaičiavimai vykdomi. Metų pradžioje mes visiems rekomendavome nerašyti prašymo, kad būtų taikomas NPD ir nemažai darbuotojų ir šiai dienai turi tokią situaciją, kad jiems tiesiog buhalteriai netaiko NPD. Metų gale, kai jie teikia deklaraciją, jie gaus iš VMI dalį. Tik kai deklaruos, pamatys, kad yra tam tikras skirtumas, kad mokesčių sumokėjo daugiau nei iš tiesų turėjo ir jiems tą permoką mokesčių inspekcija grąžins.

Tad tie darbuotojai, kurie buvo pasirašę, kad jiems būtų netaikomas NPD, jiems nieko daryti nereikia, kitais metais teikdami deklaraciją susigrąžins tuos pinigus.

Sudėtingesnė situacija tiems, kas metų pradžioje parašė, nes turėjo rašyti prašymą, kad jiems taikomas NPD“, – nurodė I. Ruginienė.

D. Čibirienė priminė, kad nemaža dalis darbuotojų šiemet turėjo nedarbingumą, tad skaičiavimai dėl mokesčių permokų ir nepriemokų gali tapti itin sudėtingi.

Daiva Čibirienė

„Daug žmonių šiemet turėjo nedarbingumo pažymėjimus ir gavo išmokas dėl vaikų priežiūros ir t.t. Šitos išmokos buvo apmokamos 15 proc. GPM. Metų gale tai reiškia, kad bus perskaičiavimai ir gali būti, kad jiems reikės sumokėti GPM, nors jei būtų dirbę normaliai jo nereikėtų, būtent dėl NPD paskirstymo tarp pajamų.

Tokios skaičiuoklės internete nėra, kad galėtum sumesti savo visas pajamas, kurios apmokestinamos skirtingais tarifais, nes darbo pajamos apmokestinamos 20 proc. tarifu, ligos, nedarbingumo išmokos – 15 proc., o NPD mėnesio eigoje vienoks, metų pabaigoje jis išdalinamas pagal proporciją, kiek ligos išmokos sudaro bendrame katile. Eigoje tu nebent turi atspėti, kiek gausi iki metų pabaigos algos ant popieriaus, tada matysi tikrą vaizdą. Manau, kad tai misija neįmanoma.

Patarimas, gal geriau neperskaičiuoti, kad neturėtumėt nemalonių siurprizų, kadangi dėl nedarbingumo išmokų šiemet tikriausiai daug žmonių yra, kuriems buvo jos nemažos ir jau gali būti įtaka. Patarimas – netaikykite to NPD“, – laidoje kalbėjo D. Čibirienė.

Mažiausiai uždirbantiems NPD pataria taikyti iškart

Laidos metu atkreiptas dėmesys į tai, kad NPD didintas dėl to, jog žmonės dabar gautų daugiau pinigų, kuriuos galėtų išleisti vartojimui, tačiau netaikant NPD tie pinigai juos pasieks tik kitais metais.

Inga Ruginienė, Daiva Čibirienė

„Jeigu žmogus dirba viename darbe ir pas jį stabilus atlyginimas, visada toks pat, jam jokių problemų nesudaro taikyti NPD nuo pat pirmos dienos ir rašyti prašymą, jokių bėdų nebus. Bet sunkumai atsiranda tada, jei žmogus dirba keliuose darbuose, jei tas darbas nėra pastovus, su pastoviu atlyginimu, tuomet tarp skaičiavimų gali būti tam tikrų nemalonių situacijų vėliau, kai pateiks deklaraciją.

Mūsų nariai iš tikrųjų diskutavo ir balsavo, ar geriau dabar turėti po kelis eurus prie atlyginimo ir po to gauti galbūt net minusinę deklaraciją, kai reikės prisimokėti metų gale, ar geriau dabar negauti, bet gauti tą išmoką po metų. Tai daugelis iš tikrųjų pasisakė, kad geriau metų gale vis dėlto turėti ne minusą, o pliusą.

Tada, kai turėjome diskusijas, daug kas išreiškė tokį nusivylimą, jog tai panašu kaip į banką įdėtum pinigus, užšaldytum ir negalėtum išsiimti. Darbuotojas yra tam tikruose spąstuose, lyg jis ir skatinamas užšaldyti ir vėliau išsiimti, lyg jis ir neturėtų kitos išeities, nes kitu atveju, nepasiskaičiavęs, jis vis dėlto gali nukentėti metų gale“, – teigė I. Ruginienė.

D. Čibirienė pataria NPD taikyti nebent tais atvejais, kai darbuotojas uždirba nedidelę algą ir pinigų jam reikia čia ir dabar.

„Jei algos didelės tai yra įmonės, kur niekas netaiko NPD, bet yra įmonės, kur algos nedidelės ir darbuotojui buhalteris kai pasako, tu gal netyčia pamiršai NPD prašymą, nori išsiaiškinti tu parašęs ar ne, ir kai žmogus sužino, kiek jis gaus papildomai dėl NPD taikymo, sako, kad man labai reikalingi šitie pinigai čia ir dabar, nes jis gyvena nuo algos iki algos ir jam neužtenka. Tai jam tas dešimt eurų padidėjimas, kuris bus dabar dėl NPD padidinimo, kas uždirba MMA, tai labai daug. Kuriems yra labai daug tai patarimas: taikykit NPD, nes jiems pinigų reikia čia ir dabar. Jiems to sutaupymo metų galui nereikia, nes jie ir taip yra skoloje“, – teigė D. Čibirienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (138)