Pirkėjas turinio nemato


Prieš maždaug savaitę Lietuvos pirkėjams „Lidl“ pristatė naujieną – „Geradarių maišelius“, kuriuose, kaip skelbė, pirkėjai už mažesnę kainą randa netobulos išvaizdos, bet „puikiai vartoti tinkamus šviežius vaisius ir daržoves“. Tokios iniciatyvos prekybos tinklas ėmėsi, siekdamas mažinti maisto švaistymą.

„Šiuose maišeliuose klientams siūlome įsigyti netobulai atrodančių, bet vis dar puikiai vartoti tinkamų vaisių ir daržovių už mažesnę kainą. Į krepšelį dedami tik tokie vaisiai ir daržovės, kurių galiojimo terminas dar nėra pasibaigęs ir kurie neturi išorinių sugedimo žymių“, – komentuoja „Lidl Lietuva“ atstovė ryšiams su visuomene Lina Skersytė.

Kiekvienas maišelis sveria apie 3 kg. Tiesa, jo turinys pirkėjams lieka paslaptimi, mat nėra galimybės sužinoti, kokios daržovės ir vaisiai jame yra, kaip ir jų apžiūrėti bei įvertinti kokybę.

„Ant maišelių nėra nurodyta, kokie produktai yra viduje, kadangi kiekvieną kartą maišelio turinys būna skirtingas. Vidutiniškai maišeliuose būna apie 3 kg įvairių vaisių ir daržovių, kurių kilogramas kainuoja 0,75 euro“, – aiškina tinklo atstovė.

Anot jos, įsigydami šiuos maišelius pirkėjai išleidžia mažiau, kadangi į maišelius patenka ir tokie produktai, kurių įprasta kilogramo kaina yra didesnė.

Įvertino kokybę ir kainas


Kainų lyginimo portalas Pricer.lt atliko eksperimentą ir parengė vieno iš šių maišelių apžvalgą, kuria pasidalijo feisbuke. Portalo maisto krypties vadovas Petras Čepkauskas įvertino prekių svorį, kokybę bei kainas.

Tiesa, maišelio turinį jis svėrė buitinėmis svarstyklėmis, tad gali būti svorio paklaida. Ekspertas tarp visų daržovių ir vaisių viduje rado kelis sugedusius produktus, tad jis abejoja pirkėjams suteikiama nauda.

„Bananai – 1,75 kg – kiek pajuodę, bet valgomi, viskas su jais gerai.
Apelsinai – 0,52 kg (1 apelsinas – 0,12 kg – supuvęs).
Avokadai – 0,499 kg – visas kiekis sugedęs su puviniu.
Popierinis maišelis – 0,038 kg.

Iš viso, pagal „Lidl“, viskas sveria 2,83 kg, pagal buitines svarstykles – 2,811 kg, bet čia klausimų nekeliame, nudžiuvo per porą valandų, ant peilio liko.

Krepšelio kaina – 2,12 Eur (0,75 Eur už kilogramą), atmetus 0,619 kg sugedusių vaisių, gaunama kaina – 0,97 Eur/kg“, – krepšelio turinį ir svorį vardija P. Čepkauskas.

Pirkėjas gali ir permokėti


Jis iškėlė kausimą, ar tokia kaina motyvuoja pirkėją rinktis „Geradarių maišelius“.

„Dabar bananai „Lidl“ lentynoje kainuoja 1,19 Eur/kg. Panašu, kad kelias dienas pagulėję bananai – pigesni, ir sutaupai 18 proc., arba 0,22 Eur/kg), bet prisiminus savaitgalio akciją, kai bananai buvo 0,49 Eur/kg (o čia, panašu, tie neparduoti bananai ir bus), susidaro apgaudinėjimo pojūtis.

Apelsinai – dideli gražūs, lentynoje – 1,99 Eur/kg, kiti fasuoti sultims – 2,33 Eur/kg. Čia linksmiau, nes sutaupai apie 51 proc., arba 1,02 Eur/kg, bet jie labai panašūs į tuos smulkius, kurie naudojami tinklo sulčiaspaudėse, ir kaina nežinoma“, – rašo P. Čepkauskas.

Pricer.lt atstovas priėjo išvados, kad pirkėjai nežinomas maišelio prekes perka artima lentynai kaina, o palyginus su akcijų kainomis, dar ir permoka.

„Paimdamas tokį rinkinį padedi tinklui utilizuoti pūvančias prekes, sumažini prekių kiekį, kurių galimai neišpirks ir reiks utilizuoti arba atiduoti į Maisto banką. Bet kokiu atveju po maisto nešvaistymo tvarumo vėliava realiai sprendi tinklo pelningumo didinimo klausimus.

Tai ne ta iniciatyva, kai nestandartinės formos geri daržovės ir vaisiai parduodami kita kaina, čia kiekviena „Lidl“ parduotuvė komplektuos savo problemas į maišelius su viltimi, kad tai išspręs Geradario vardo suviliotas pirkėjas. Ar Jūs tai norite daryti – rinkitės patys“, – apibendrina ekspertas.

Pirkėjų skundų negauna


„Lidl“ atstovė L. Skersytė aiškina, kad į maišelius dedami produktai yra vertinami išoriškai, todėl gali pasitaikyti pavienių atvejų, kai gerai atrodantis vaisius viduje yra patamsėjęs: „Tačiau tokie produktai yra puikiai tinkami, pavyzdžiui, troškiniams.“

Pristatydamas šią naujovę „Lidl“ praeitą savaitę skelbė, kad į maišelius parduotuvių darbuotojai deda švarius ir tvarkingus produktus, vengiant tokių, kuriuos lengva suspausti ir kurie dėl to galėtų prarasti skonio ar maistines savybes.

L. Skersytė patikina, kad dėl prekių kokybės prekybos tinklas negauna skundų iš pačių pirkėjų.

„Keliose „Lidl“ parduotuvėse šiuos maišelius išbandėme anksčiau ir pamatėme, kad pirkėjai juos sutiko itin entuziastingai – produktų maišeliai būdavo išperkami per valandą, kreipinių dėl jų kokybės nesulaukdavome. Būtent todėl buvo nuspręsta šią iniciatyvą įgyvendinti ir visose tinklo parduotuvėse. Ši iniciatyva sėkmingai nuo 2016 m. veikia ir daugelyje kitų „Lidl“ šalių“, – komentuoja „Lidl“ atstovė.

„Susipažinome ir su jūsų minėto kliento pastebėjimu. Įvertinę jį, priminėme parduotuvių darbuotojams, kokie vaisiai ir daržovės turėtų patekti į „Geradarių maišelį“, – priduria ji.

„Geradarių maišelius“ savo klientams „Lidl“ pasiūlė dar 2016 metais Prancūzijoje, vėliau jie tapo populiarūs ir Vokietijoje, Jungtinėje Karalystėje, Austrijoje, Suomijoje, Švedijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)